Možev srd je zdaj narasel, revolt se je zdaj zaslišal iz njegove cevi in pogašena je bila s penečim se curkom.

Odlomek iz knjige Naslada

Možev srd je zdaj narasel, revolt se je zdaj zaslišal iz njegove cevi in pogašena je bila s penečim se curkom. Žena se mora takoj sleči, da bi bila dovolj velika za njegove dimenzije. Svojo strelo želi treščiti vanjo, vendar njegov ogenj v njej nikdar ne vzplamti!

Odlomek iz knjige Ljubimki
..."kaj bi želela postati: gospodinja ali prodajalka. prodajalka ali gospodinja. vsa dekleta, ki so že dosegla njeno starost, so dovolj stara, da lahko premislijo, kaj bi želela postati. osnovna šola je zaključena, moški v vasi so gozdni delavci ali pa bodo postali mizarji, elektrikarji, kleparji, zidarji ali bodo odšli v tovarno, morda pa se bodo izučili za mizarja, električarja, kleparja, zidarja ali tovarniškega delavca in bodo potem vendarle šli v gozd in tako postali gozdni delavci. Dekleta bodo postala njihove žene. Lovec je boljši poklic, uvožen je od drugod. Učiteljev in duhovnikov ni, vas nima cerkve in šole. Tudi inteligenten poklic vodje trgovske podružnice je uvožen od drugod, pod njim zmeraj delajo tri dekleta in ženske iz vasi in ena vajenka iz vasi. Ženske ostanejo do poroke prodajalke ali trgovske pomočnice, če so bile vzete za žene, je s prodajo konec, potem so prodane še same in na njihovo mesto se sme premakniti naslednja prodajalka in prodajati naprej, menjava se izvede tekoče. "

Elfreide Jelinek
Avstrijska pisateljica prikazuje skorajda v vseh svojih delih absurd ženskega iskanja rešitve v ljubezni moškega in o večnem ženskem metaforičnem iskanju princa na belem konju. Opisuje in razčlenjuje do podrobnosti žensko neizživeto spolno svobodo in frustracije, za katere krivi patriarhat in družbo. Pisateljičin pristop je zelo moderen tudi med feministkami v sodobnih časih, vendarle zagotovo brezizhoden, če se bo krivilo za vse patriarhalne vzorce in nasprotni spol, kajti to ni način do medsebojnega spoštovanja, sprejemanja in razumevanja obeh spolov. Njena dela opisujejo žensko podjarmljenost moškemu, ki ga prikazujejo kot večnega zmagovalca, ko enkrat osvoji žensko srce...Vsekakor priporočljivo branje za ženski spol, ki se še vedno jezi na moške, ker jim ni uspelo izpolniti ženskih infantilnih idealov. Pisateljica odslikuje kritično mislenost prek prototipov in mitov. V enem izmed romanov imenuje  glavni lik romana -Herr-Mann (Gospod-moški). Zbirka Smrt in deklica opisuje  Sneguljčico, Rozamundo,Jackie Kennedy, Ingeborg Bachmann in Sylvijo Plath. V slovenščini so na voljo provokativna dela avtorice Jelinek, kot so: Učiteljica klavirja, Ljubimki, Čudoviti, čudoviti časi, Prebitek ni užitek in Naslada.
Vabljeni na predavanje z Nino Kosmač o tako imenovani avtorici" drama princesk".

Predavanje, ki bo potekalo v soboto 5.marca ob 19 uri, bo na aplikaciji Zoom, povezava: https://us05we.zoom.us/j/82409097527?pwd=MHFReEZzZWFoOWJneFozekZXaUpvdz09
ID reunion code: 824 0909 7527

PR in foto: Nina Kosmač