Napovednik razstav v MAO in vabila na dogodke



Arhitektura v živo – Ferantov vrt

Četrtek, 18.1.2024 ob 16. uri



Vodi: Andraž Keršič
Zbirno mesto: Pred Galerijo Jakopič ob Slovenski cesti


Na mestu nekdanjega rimskega foruma Emone v središču Ljubljane je Edvard Ravnikar med letoma 1966 in 1975 zasnoval sosesko Ferantov vrt. Svojo največjo stanovanjsko pozidavo v Ljubljani je arhitekt začrtal v duhu kritike načel modernega urbanizma, ki ni priznaval socialnega pomena odprtih javnih prostorov, ulic in trgov ter programske pestrosti mestnega parterja. Odločil se je za inovativno, gručasto gradnjo blokov okrog prostornega dvorišča.

Andraž Keršič
Je član uspešnega mladega arhitekturnega biroja a2o2. Študiral je na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, ter Fakulteti za arhitekturo in oblikovanje, Aalborg na Danskem. Za raziskavo Trajnostni pristopi za varstvo povojne arhitekturne dediščine 20. stoletja je prejel fakultetno Prešernovo nagrado.

Prijave: izobrazevanje@mao.si.

Nedelja v MAO

Nedelja, 21.1.2024 ob 11. uri

11.00  Vodstvo po razstavi Struktura modernosti: Iskanja Edvarda Ravnikarja.

Vodil bo arhitekt in oblikovalec razstave Andraž Keršič iz arhitekturnega biroja a2o2, soavtor projekta postavitve, katero so zasnovali in realizirali v biroju a2o2, kjer poleg Andraža  delajo še: Klara Bohinc, Andraž Keršič, Žiga Ravnikar, Eva Senekovič, Uršula Novak in Aljoša Potočnik.

Ustvarjalna delavnica Moje mesto

Skozi plakat Uroša Vagaje bomo odkrivali mestne ikone Ljubljane. Gradili bomo z lego kockami in v papirju poustvarjali pomembnejše stavbe, mostove in parkovne ureditve. Razmišljali bomo o dialogu starega in novega mesta. Po ogledu razstave, bomo poseben poudarek namenili Ravnikarjevim stvaritvam in se spraševali o pomenu javnega prostora. Delavnica je namenjena otrokom od 5. do 12. leta.

Prijave: izobrazevanje@mao.si


V MAO je na ogled nova razstava

Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja

30. 11. 2023—19. 5. 2024 I vsak dan razen ponedeljka, od 10. do 18. ure

Kustos: dr. Miloš Kosec
Sokustosinja: Susanna Campeotto

»Ravnikar skozi svoja dela, skozi arhitekturo kot tudi skozi svoje zapise, razmisleke ter pedagoško delo, v bistvu ne daje hitrih odgovorov, daje pa ključna vprašanja, brez katerih še danes ni mogoče snovati prihodnjega sveta.« Miloš Kosec

Obiskovalci razstave bodo najprej vstopili v arhitektov kabinet, domišljijsko poustvaritev ustvarjalnega in intelektualnega notranjega prostora Edvarda Ravnikarja. Iz kabineta jih bodo Ravnikarjeve misli vodile preko treh dvoran, posvečenih trem nevralgičnim točkam Ravnikarjevega ustvarjanja. Prva, Spomenik, bo posvečena arhitektovi redefiniciji razmerja med arhitekturo, zgodovino in krajino. Druga, Hiša, bo podrobneje analizirala Ravnikarjeve štiri zgradbe v Kranju, s katerimi je redefiniral modernizem v lokalnem kontekstu. Tretja, Mesto, pa se bo mimo Nove Gorice in ljubljanskega monumentalnega Trga revolucije zaključila v progresivnem horizontu nikoli uresničenih načrtov za Skopje in Benetke, ki še danes odpirajo premislek o humanem in trajnostnem mestu 21. stoletja.

Več o razstavi na povezavi


Razstava sodobnega rokodelstva in obrti

CRAFTING FUTURES I IZDELOVANJE PRIHODNOSTI
>> 13. 12. 2023—10. 3. 2024

Manjša razstava Centra za kreativnost Crafting Futures I Izdelovanje prihodnosti naslavlja aktualno temo povezovanja sodobne oblikovalske produkcije z bogato dediščino rokodelstva.

Z razstavo želimo predvsem izpostaviti prožnostni potencial rokodelstva in njegovo relevantnost za današnjo spreminjajočo se družbeno in okoljsko situacijo ter s tem prispevati k njegovemu razumevanju v kontekstu časa in družbe 21. stoletja.

Vabljeni k nakupu monografije

Universum Plečnik: Od delavnice do mita

Cena: 36 evrov, 292 str., slo. in ang.

Vsebina in oblikovanje kataloga predstavljata sodobno branje Plečnikove dediščine – kako je mogoče s serijo premišljenih pristopov doseči raznoliko percepcijo in rabo obstoječega mestnega prostora, kar je še posebej izpostavljeno z arhitektovimi posegi v Ljubljani.

Nakup v MAO trgovini.
Napovedujemo izid kataloga

+/– 1 °C: V iskanju dobro uglašene arhitekture

Katalog izide konec januarja 2024.

Knjiga +/– 1 °C: V iskanju dobro uglašene arhitekture v sodelovanju s 50 arhitekti in ustvarjalci raziskuje in analizira primere vernakularnih objektov iz Evrope, ki vprašanje ekologije – za razliko od trenutne sodobne prakse – obravnavajo celostno, kot neločljiv del arhitekturne zasnove.