Namen javnega razpisa je posodobitev srednjenapetostnega električnega distribucijskega omrežja za potrebe priklopa proizvodnih naprav na OVE, toplotnih črpalk in e-mobilnosti.

Datum objave:

21. oktober 2024


Avtor:

Polona Bahun


Avtor fotografij:

arhiv Naš stik

Deli z drugimi

Namen javnega razpisa je posodobitev srednjenapetostnega električnega distribucijskega omrežja za potrebe priklopa proizvodnih naprav na OVE, toplotnih črpalk in e-mobilnosti.

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je objavilo javni razpis za sofinanciranje izgradnje novega ali rekonstrukcije obstoječega srednjenapetostnega distribucijskega omrežja za obdobje 2023 do 2026, ki se financira v okviru Načrta za okrevanje in odpornost (NOO) za razvojno področje »REPowerEU« v okviru komponente »REPowerEU« (C5K17) opredeljuje naložbe za krepitev srednjenapetostnega distribucijskega omrežja električne energije. Na območju Slovenije je predvideno sofinanciranje 279 kilometrov novega ali rekonstruiranega obstoječega srednjenapetostnega distribucijskega omrežja.

Predmet javnega razpisa je dodelitev finančnih spodbud za projekte izgradnje novega ali rekonstruiranega obstoječega srednjenapetostnega omrežja, kar vključuje tudi digitalizacijo z zajemom novih nadzornih sistemov in senzorskih tehnologij, ki omogočajo interaktivno in inteligentno spremljanje, merjenje, nadzor kakovosti ali upravljanje proizvodnje, prenosa, distribucije ali porabe energije znotraj distribucijskega omrežja. Upravičeni stroški po tem javnem razpisu so lahko: nakup opreme in drugih opredmetenih sredstev, gradbena, obrtniška in instalacijska dela, stroški storitev zunanjih izvajalcev, stroški nadzora ter stroški informiranja in komuniciranja (največ 10 odstotkov priznanih upravičenih stroškov).

Vlagatelji po tem javnem razpisu so gospodarske družbe po Zakonu o gospodarskih družbah (ZGD-1), ki imajo v lasti ali najemu pomemben del distribucijskega sistema, na katerega so priključeni končni odjemalci električne energije v skladu ZGD-1 in Zakonom o oskrbi z električno energijo, in/ali opravljajo naloge distribucijskega operaterja navedenega sistema ter izpolnjujejo kumulativne pogoje naravnega monopola. Vlagatelj po tem javnem razpisu lahko nastopa samostojno ali kot vodilni partner v konzorciju, katerega sestavljajo dve ali več gospodarskih družb, ki izpolnjujejo pogoje za vlagatelja po tem javnem razpisu.

Za sofinanciranje projektov iz javnega razpisa so na razpolago nepovratna sredstva v skupni višini nekaj manj kot 20 milijard evrov. Priznani upravičeni stroški projekta bodo sofinancirani v višini največ 70 odstotkov, vendar ne več kot 71.300 evrov na kilometer novega ali rekonstruiranega obstoječega srednjenapetostnega omrežja.
Javni razpis je odprt do porabe sredstev oziroma najkasneje do vključno 22. januarja 2025, kar predstavlja skrajni rok za oddajo vlog. Koriščenje sredstev bo mogoče v proračunskih letih 2025 in 2026.

VIR: Naš Stik