Agencija za radioaktivne odpadke ARAO bo letos in prihodnje leto gradila odlagališče za nizko in srednje radioaktivne odpadke v Krškem ter začela s pripravami na odlaganje teh odpadkov iz krške nuklearke.

Datum objave:
10. januar 2024

Avtor:
Katarina Prelesnik

Avtor fotografij:
arhiv ARAO
Agencija za radioaktivne odpadke ARAO bo letos in prihodnje leto gradila odlagališče za nizko in srednje radioaktivne odpadke v Krškem ter začela s pripravami na odlaganje teh odpadkov iz krške nuklearke.

Vlada je podala soglasje k Poslovnemu načrtu ARAO - Agencije za radioaktivne odpadke za leti 2024-2025. Agencija bo, kot kaže, v letošnjem in prihodnjem letu pospešeno izvajala aktivnosti na področju izgradnje odlagališča za nizko in srednje radioaktivne odpadke (NSRAO) v Vrbini pri Krškem, poslovni načrt pa zajema tudi začetne dejavnosti priprave NSRAO odpadkov iz Nuklearne elektrarne Krško za odlaganje.

Kljub temu, da je izgradnja odlagališča NSRAO ključna na področju ravnanja s to vrsto odpadov, pa njegovo načrtovanje traja že vrsto let – prvo prostorsko konferenco so organizirali že leta 2004, Vrbino so kot lokacijo potrdili leta 2009, od leta 2021 pa je projekt dobil zagon s pridobitvijo okoljevarstvenega soglasja. Leto 2023 so pridobili pravnomočno gradbeno dovoljenje, začela se je gradnja infrastrukturnih objektov. Sledi torej gradnja tehnološkega objekta, leta 2026/2027 pa naj bi se gradnja zaključila in začelo poskusno obratovanje.

Nizko in srednje radioaktivni odpadki sicer nastajajo pri proizvodnji električne energije v NEK in pri uporabi virov sevanja v industriji, medicini in raziskovalnih dejavnostih. Odlagališče NSRAO je načrtovano za polovico NSRAO iz NEK in vse institucionalne radioaktivne odpadke. Zgrajen bo en odlagalni silos, tehnološki in drugi objekti ter pripadajoča infrastruktura.

Odlagališče NSRAO bo prevzelo polovico odpadkov iz NEK, drugo polovico pa bo prevzela hrvaška stran, kjer načrtujejo odlagališče na lokaciji nekdanje vojašnice Čerkezovac na Trgovski gori blizu meje z Bosno in Hercegovino.

VIR: Naš Stik