12. in 13. marca 2022 na Celjskem sejmu ponovno v živo potekajo že 45. dnevi čebelarstva v Celju, največji strokovni čebelarski dogodek v Evropi.

Sejem tradicionalno poteka že več kot 40 let in čebelarska javnost ga je popolnoma posvojila. Eden glavnih razlogov za njegov obisk je nakup čebelarske opreme pred prihodom nove sezone, poleg tega pa tudi strokovni del sejma, katerega osrednja tema bo v soboto, 12. marca 2022, »Vpliv podnebnih sprememb na čebelarjenje«, v nedeljo, 13. marca 2022, pa bo osrednja strokovna tema namenjena dobrim čebelarskim praksam.

Na novinarski konferenci Čebelarske zveze Slovenije so sodelovali:
  • Boštjan NOČ, predsednik Čebelarske zveze Slovenije
  • Dr. Jože PODGORŠEK, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
  • Tomaž SAMEC, specialist JSSČ za varno hrano
  • Simon GOLOB, specialist JSSČ za tehnologijo čebelarjenja
  • Aleš BOZOVIČAR, vodja opazovalno napovedovalne službe medenja

Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije

Predsednik Noč je vesel, da po dveh letih ApiSlovenija ponovno poteka v živo v Celju. Zahvalil se je vsem čebelarskim društvom za delo kljub težkemu koronskem času. Leto 2021 je zaznamovala najslabša čebelarska letina odkar pomnimo, zato je izrazil zahvalo za pomoč države. Čebelarska zveza Slovenije je v tem času tudi nanizala nekaj uspehov kot so sprejetje Nacionalne poklicne kvalifikacije apiterapevt / apiterapevtka za kar gre zahvala ministru Janezu Cigler Kralju, simpozij apiterapije za otroke, odprtje Hiše kranjske čebele v Višnji Gori, izdelavi 3D kranjice in njen uspešen nastop na Expu v Dubaju, promocijski paviljon Medena zgodba, podelitev mednarodne nagrade Zlata čebela ter navsezadnje tudi podelitev koncesije ČZS za opravljanje Javne svetovalne službe v čebelarstvu za nadaljnjih sedem let, kar kaže na uspešno delo in zaupanje s strani MKGP. ČZS in Slovenski čebelarji so se v koronskem obdobju izkazali z dobrodelnostjo. V prvem epidemskem valu smo pomagali domovom za ostarele, odzvali smo se ob potresu v Hrvaški Petrinji, kjer smo pomagali tamkajšnjim čebelarjem, organizirali pa smo tudi dva dobrodelna pohoda.
Ozrl se je tudi na prihodnje načrte za leto 2022. Veseli ga, da je pred nami akcija Čebelarske zveze Slovenije Dan sajenja medovitih zdravil za ohranitev čebel. Noč apelira na vse Slovence in Slovenke naj podprejo to akcijo, naj se odpovejo eni kavi ali pivu in namenijo sredstva za nakup medovite rastline, ki naj jo posadijo doma. Tudi sicer bi morali spremeniti naše dojemanje lepega travnika, ki ni lep ko je zelen, ampak ko cveti. Lep vrt ni pokošen na kratko angleško travo, ampak tak, ki je poln rož. Travnike bi morali pustiti nepokošene dokler ne odcvetijo. ČZS je uspela pridobiti donatorska sredstva in podporo MKGP in MOP iz podnebnega sklada kar bo omogočilo, da letos posadimo 50.000 medovitih rastlin. Cilj je da bi letno posadili 200.000 sadik. V desetih letih bi tako posadili dva milijona medovitih rastlin.
Veseli ga, da bodo ob podražitvah energentov do pomoči upravičeni vsi čebelarji. Dobra posledica tega ukrepa pa je tudi, da bo do izplačil prišlo avtomatsko, saj obstajajo javne evidence, brez vlaganja vlog. To je pomemben korak k debirokratizaciji in je dobra praksa tudi za bodoče, tudi na drugih področjih.
V luči mednarodnega dogajanja z vojno v Ukrajini, je čebelarski sektor trenutno najbolj ranljiv preko cen sladkorja, ki se ga uporablja za zimsko krmo čebel. V zadnjem času so se namreč dvignile cene sladkorja že za 40 %.

Dan sajenja medovitih rastlin 26. marec 2022 – Tomaž Samec, specialist JSSČ za varno hrano

Na Čebelarski zvezi Slovenije smo si lani zadali velik korak, ko smo v mesecu novembru širši javnosti predstavili projekt »Dan sajenja medovitih rastlin«, s čimer smo opozorili na vire paše za naše čebele in ostali opraševalci. Le ti med prvimi občutijo vsako spremembo v naravi. Čebelarji posredno vse te spremembe opazimo s spremljanjem razvoja čebel.
Bliža se dan, 26. marec, ki smo ga v projektu Dan sajenja medovitih rastlin izbrali kot osrednji dan sajenja medovitih rastlin. Dan za katerega verjamemo, da bomo vsi skupaj, kot družba prispevali del, da povrnemo naravi, kar smo ji odvzeli s pretiranim poseganjem vanjo. S tem bomo pomembno prispevali k dodatnim virom hrane, ki bodo naše čebele izkoristile za pravilen spomladanski razvoj in da bodo še naprej opravljale svoje plemenito poslanstvo v naravi – opraševanje.
Od novembra lani pa do danes so projekt podprle številne občine (44), lokalne skupnosti, podjetja, srednje kmetijske šole, posamezniki, skupaj več kot 130 podpor. Pridružujejo se jim tudi podpore 22 držav, ki so projekt podprle in bodo tudi same osveščale o pomenu sajenja medovitih rastlin ter jih sadile. Zahvala gre donatorjem in sponzorjem, ki so pomagali s sredstvi za nakup 21.888 sadik medovitih rastlin. Poleg teh smo zagotovili 5.000 semenskih vrečk sončnic, ki jih bodo posadili Taborniki Slovenije. V sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije pa bomo posadili še 9.775 sadik medovitih dreves.
K sajenju medovitih rastlin vabimo vse občine, lokalne skupnosti, društva, podjetja, tabornike in vse posameznike. Lahko se nam pridružite na lokacijah, ki smo jih pripravili v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije, ali se pridružite čebelarskim društvom. Seveda pa lahko sajenju medovitih rastlin namenite del površin ob domači hiši, vrtu, cvetličnih loncih.
Načrtujemo, da bo projekt potekal vsako leto, ko se bomo spomnili na naše čebele, čmrlje, metulje, na vse opraševalce in  na naš skupni prostor.
Več informacij o akciji, sponzorjih, donatorjih, podpornikih najdete spletni strani ČZS.

Dr. Jože Podgoršek, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

V nagovoru je izpostavil pomembne korake, ki jih je ministrstvo naredilo skupaj s Čebelarsko zvezo Slovenije za enakopravnost čebelarstva z ostalim kmetijskim sektorjem, saj so tudi čebelarji kmetje. Včeraj je bil npr. objavljen pravilnik za vračilo dela trošarin čebelarjem pri nakupu energentov.
Lani je bila najslabša čebelarska letina od kar se meri letne pridelke, zato je v pomoči ministrstvo predvidelo 1 milijon sredstev za pomoč. Na ministrstvu obžalujejo vsakič, ko je potrebno pomagati, ko zgodi škoda, saj bi bilo mnogo bolje, da bi narava sama omogočila tisto, ker potrebujejo čebele. Slabi letini je sledila še energetska kriza, zato bodo vsi čebelarji od enega panja dalje prejeli pomoč brez vlaganja vlog. Samo s prejemom odločbe in avtomatskim izplačilom.
Resno mislimo tudi z mednarodno nagrado Zlata čebela, prvič podeljeno lani prof. dr. Lucasu Alejandru Garibaldiju iz Argentine. Želimo, da postane nekakšna »nobelova« nagrada na področju čebelarstva. Sedaj je odprt razpis za leto 2022.
Minister skrbi za politični okvir za nemoteno, kar najboljše delovanje kmetijstva, tudi čebelarstva. Sistemske investicije v čebelarstvo bodo z naslednjim letom bistveno večje, saj se razpoložljiva sredstva dvigujejo na 1,3 milijona eur (prej 700.000 eur). Včeraj sta bila objavljena dva javna razpisa, za sofinanciranje čebelarske opreme in racionalizacija sezonske selitve panjev. Še letos pa sledita še dva za sofinanciranje zdravil, dovoljenih v ekološkem čebelarstvu za zatiranje varoj in subvencioniranje vzrejevalcev čebeljih matic v programskem letu 2022.
Na ravni EU se bližamo tudi transparentni ureditvi označevanja porekla medu po točni državi izvora.
Minister Podgoršek verjame, da bo akcija sajenja medovitih rastlin pokazala, da smo v Sloveniji in Evropi pripravljeni saditi. Tudi evropski načrt o biodiverziteti predvideva sajenje medovitih rastlin oz. pomeni njegov pomemben del.
Tudi v težkih časih lahko stopimo skupaj in zagotovimo prehransko varnost.

Pred novo čebelarsko sezono – Simon Golob, specialist JSSČ za tehnologijo čebelarjenja

Letošnja zima je bila mila, kratka in tako za čebelje družine razmeroma ugodna. Že tekom zimskega časa so ob ugodnih temperaturah in lepem sončnem vremenu, čebele pogosto izletavale, kar sicer vodi v povečano aktivnost čebel in posledično večjo porabo hrane. Kljub temu pa so, glede na odziv s terena, čebelje družine razmeroma dobro prezimile, čebelarji pa letos ne poročajo o večjih izgubah čebeljih družin tekom zime.
Ugodne temperature v zadnjih tednih so čebelarjem že omogočile, prve hitre vpoglede v čebelje panje ter dodajanje hrane, kjer je bilo to potrebno. Čebele pa na cvetočih rastlinah že izkoriščajo prve letošnje vire nektarja in cvetnega prahu, ki jim omogočata razvoj in širjenje družine. Klub nekoliko hitrejšemu razvoju vegetacije zaradi, glede na letni čas nekoliko višjih temperatur, v preteklih dveh mesecih pa trenutno nizke nočne temperature, na srečo še onemogočajo nadaljnji – prezgodnji razvoj rastlin, kar je za kasnejše paše vsekakor pozitivno.
Upamo da bo za čebelarje in čebele letošnja pomlad boljša, kot smo jo bili deležni v zadnjih nekaj letih ter, da bodo lahko čebele uspešno izkoristile čim več pašnih virov. Stanje bomo seveda spremljali in glede na razvoj narave in čebeljih družin čebelarjem podajali aktualne informacije in navodila.





Povračila trošarin za energente čebelarjem – Aleš Bozovičar, vodja opazovalno napovedovalne službe medenja

Čebelarji z velikim veseljem sporočamo, da smo končno dosegli premik pri vključitvi čebelarjev med deležnike vračila trošarin za energente. Po skoraj sedmih letih pogajan in pregovarjanj smo tudi čebelarji deležni enake obravnave pri izplačilu trošarin za energente kot so tega deležne ostale panoge znotraj kmetijskega sektorja. Velika zahvala za vključitev čebelarjev v povračilo gre poslancu Borisu Doblekarju, ministru za finance mag. Andreju Širclju in ministru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jožetu Podgoršku.
V povračilo trošarin za energente bodo vključeni vsi čebelarji, ki čebelarijo z več kot 41 čebeljimi družinami in imajo stacionarni čebelnjak v oddaljenosti vsaj 5 km od svojega stalnega prebivališča. Povračila bodo deležni tudi tisti čebelarji, ki čebele prevažajo na različne paše po vsej državi v oddaljenosti vsaj 10 km od svojega prebivališča.

Odlok o finančnem nadomestilu zaradi povečanja cen energentov – Aleš Bozovičar, vodja opazovalno napovedovalne službe medenja

Prav tako smo čebelarji veseli, da smo vključeni v Odlok o finančnem nadomestilu zaradi vpliva povečanja cen energentov in ostalega repromateriala potrebnega za oskrbo čebeljih družin in za delo z njimi. Do nadomestila 5 eur po čebelji družini bodo upravičeni vsi čebelarji v Sloveniji, ki so imeli na dan 30. 6. 2021 vpisano najmanj 1 čebeljo družino. Veseli nas, da bo finančno nadomestilo izplačano avtomatsko na transakcijski račun upravičenca brez predhodnega zamudnega izpolnjevanja vlog. Nadomestilo bomo čebelarji prijeli v sredini meseca aprila.

PR: Čebelarska zveza Slovenije