Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko je danes s sodelavci in predstavniki Zavoda za varstvo kulturne dediščine obiskala nekatere v poplavah prizadete dele Gorenjske.


Grobišče


Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko je danes s sodelavci in predstavniki Zavoda za varstvo kulturne dediščine obiskala nekatere v poplavah prizadete dele Gorenjske. Škodo, ki je nastala na grobišču talcev in Gradu Katzenstein v Begunjah, si je ogledala z županom Cirilom Globočnikom, direktorjem Psihiatrične bolnišnice Begunje Mitjem Logarjem in direktorico Muzejev radovljiške občine dr. Petro Bole.
Paciente bolnišnice že nameščajo v prostore občine, ki so jih očistili zaposleni, gasilci, drugi prostovoljci in pripadniki vojske. Kot je dejala ministrica, so opravili veliko dela, posledice ujme pa so še močno vidne. Muzej talcev ni utrpel večje škode, sanirati pa bo treba grobišče talcev, urejeno po načrtih Edvarda Ravnikarja. Po besedah ministrice so sredstva za prenovo grobišča v letošnjem Ravnikarjevem letu že zagotovljena. Ocenjuje, da je obnova nujna, saj gre za spomenik najvišjega pomena, ki ima poleg dediščinske tudi veliko simbolno vrednost.
Župan se je vsem sodelujočim zahvalil za sodelovanje pri odpravljanju posledic ujme v bolnišnici in poudaril, da k sreči ni bilo poškodovanih, veliko pa je osebnih stisk na tem območju. Sanacija bo zelo zahtevna in draga. Poleg zalitih kleti in prostorov v psihiatrični bolnišnici ter stanovanjskih objektov  je divjanje narave povzročilo veliko škode predvsem na cestni in vodovodni infrastrukturi, veliko dela bo s čiščenjem in urejanjem vodotokov. Državni koncesionar NIVO EKO d,o,o. na vodotokih izvaja intervencijske ukrepe, kot so odstranjevanje naplavin, zagotavljanje pretočnosti strug in začasne ukrepe za zaščito ogroženih objektov. Občina pregleduje in sanira še poškodbe na cestah ter komunalni infrastrukturi. Civilna zaščita in gasilci pomagajo tudi pri drugih sanacijah po posameznih naseljih.
Ceste in poti
Cesta v Krpin je še zaprta, cesta v Drago pa bo od ponedeljka, 14. avgusta, prevozna ob režimu delne zapore
Večina tematskih poti v občini je po neurjih v juliju in avgustu neprehodna ali težko prehodna. Gibanje po njih je omejeno zaradi podrtih dreves, poškodovanih brvi in ograj … Za obiskovalce je podatke o stanju po neurju zbral zavod Turizem in kultura Radovljica (povezava ), obvestilo o stanju poti pa je objavilo Planinsko društvo Radovljica (povezava).
Informacija RKS - OZ Radovljica o zbiranju pomoči
Po celi Sloveniji je v teh dneh aktivnih tudi več kot tisoč prostovoljcev območnih združenj Rdečega križa Slovenije, ki nudijo pomoč bodisi v okviru svojih območnih združenj ali na najbolj ogroženih oz. prizadetih področjih, in sicer z dostavo in razdeljevanjem ustekleničene vode, hrane, mleka, higienskih potrebščin, delom v nastanitvenih centrih, nudenjem (laične) psihosocialne podpore in odstranjevanjem posledic vodne ujme.
Del doniranih sredstev že uporabljajo za nakup življenjskih potrebščin, ki so v tem trenutku, ko smo še vedno v fazi intervencije, hrana, mleko, voda, kvas ter tudi zaščitna oprema. Ekipe bolničarjev Rdečega križa skupaj s prostovoljnimi gasilskimi društvi, ki odpravljajo posledice neurij po ogroženih področjih, na terenu tako enotam kot lokalnemu prebivalstvu nudijo prvo pomoč in tudi psihosocialno podporo. V Črni na Koroškem so štirje bolničarji ekipe prve pomoči RKS - Območnega združenja Radovljica.
V posameznih živilskih prodajalnah so nameščeni vozički za donacijo hrane z daljšim rokom trajanja, higienskih pripomočkov, čistil ... za prizadete in pomoči potrebne v ujmah, neurjih in poplavah, ki so pustošili po Sloveniji. Da bodo donirani izdelki dostavljeni pomoči potrebnim, bodo poskrbeli prostovoljci Rdečega križa in Karitasa.
Prizadetim v poplavah v občini Radovljica bo RKS - Območno združenje Radovljica priskočilo na pomoč z odprtjem računov, na katerem se bodo zbirale donacije za vsako družino posebej. Kam boste lahko nakazali sredstva, bodo objavili na spletni strani Moja občina Radovljica (https://www.mojaobcina.si/radovljica/).
Prva pomoč v duševni stiski ob poplavah

VIR: Občina Radovljica