Ko nam gre v življenju dobro, vsi stremimo k temu, da bi to ohranili ali pa dosegli še več.

Družabno srečanje gasilcev, ki so sodelovali pri gašenju požara na Krasu


Žal pa naše okolje nima take sreče in zaradi našega napredka in hitrosti življenja plačuje včasih preveč drago ceno. Srečamo se s tem, da kar naredimo ljudje pred seboj, da nam bo šlo še bolje, ostanejo za nami problemi, ki jih pustimo reševati naravi sami, in tukaj nato, ko nastanejo težave, govorimo o naravnih nesrečah. Ali so res?

Od konca meseca februarja, ko so se pojavila prva opozorila o suši v naravnem okolju, so se gasilskim enotam v občini Grosuplje povečale aktivnosti na področju požarov v naravi. Požari v naravi po naši občini so se vrstili vse leto vse do katastrofalnega požara na Krasu in trend še ni končan. Vzroki niso povsem naravni, vendar o tovrstni problematiki trenutno ne bomo izgubljali besed.

Mesec julij 2022 si bomo zagotovo zapomnili vsi slovenski gasilci. Največji požar v naravi v zgodovini samostojne Slovenije je po oceni do zdaj zajel več kot 3600 hektarov veliko območje, od tega 2700 hektarov gozda. Poleg neznosne vročine in vetra so nemalo težav povzročala tudi neeksplodirana ubojna sredstva iz obdobij prve in druge svetovne vojne, saj je prišlo do cca 500 eksplozij med 18- dnevnim aktivnim gorenjem.

Pri gašenju zahtevnega požara smo sodelovali tudi gasilci Gasilske zveze Grosuplje v sklopu enot Regije Ljubljana 2 (GZ Grosuplje, Ivančna Gorica, Dobrepolje, Ribnica, Loški Potok in Kočevje) ter opravili 4 izmene (3-x nočna in 1-x dnevna po 12 ur aktivnega dela).

Prvič smo bili na požar aktivirani v ponedeljek, 18. julija. V nočno izmeno se je odpravilo 14 gasilcev s 4 vozili. V sodelovanju z Gasilsko zvezo Ivančna Gorica in Dobrepolje smo kontrolirali že pogorelo južno območje pod razglednim stolpom Cerje ter opravljali gašenje posameznih žarišč požara. Odprava je trajala 19 ur.
Ponovno smo se v nočno izmeno odpravili v sredo, 20. 7., in sicer s 6 vozili ter 20 gasilci. Naša naloga je bila varovanje vasi Kostanjevica na Krasu ter pomoč pri pripravi požarnega preseka, s katerim bi preprečili širjenje požara. Domov smo se vrnili po 20 urah.

V petek, 22. 7., smo na Kras odšli s 27 gasilci ter 8 vozili. Preprečevali smo širjenje požara nad vasmi Mohorini in Renški Podkraj. En član odprave je sodeloval v štabu vodenja, kjer je koordiniral enote za Regijo LJ 2. Tudi s te intervencije smo se vrnili po 20 urah.

Zaradi potrebe po večjih cisternah smo se v nedeljo, 24. 7., ob 4. uri zjutraj na Kras odpravili s 4 avtocisternami ter dvema voziloma za logistiko in 20 gasilci. Aktivno smo gasili robove požarišč in dovajali vodo v manjša vozila za gašenje gozdnih požarov. Ekipa se je vrnila domov v poznih večernih urah.
Vsi naši napori so bili v trenutku poplačani, ko smo ob povratku domov naleteli na hvaležnost domačinov. Napisi ob cestah, ploskanje, stiski rok in izrečene zahvale so nas spremljale na vsakem koraku in to je bilo za nas vredno več od vsakega plačila.

V štirih dneh smo iz GZ Grosuplje sodelovali z enajstimi gasilskimi vozili in 81 gasilci iz operativnih enot gasilskih društev: Čušperk, Gatina, Grosuplje, Luče, Ponova vas, Račna, Spodnja Slivnica, Šmarje - Sap, Št. Jurij, Velika Ilova Gora in Žalna. Vsi so se vrnili domov nepoškodovani, prav tako tudi uporabljena oprema in vozila.

Nekaj dni po tem, ko je bil požar na Krasu popolnoma pogašen in je bil preklican tudi državni načrt za večje požare, sta predsednik in poveljnik GZ Grosuplje za vse sodelujoče gasilce na Krasu pripravila lep sprejem in družabno srečanje, ter se na simboličen način zahvalila vsem sodelujočim za pomoč in prispevek pri umiritvi razmer na Krasu.

Med delom na Krasu pa smo kljub odsotnosti gasilcev zaradi počitnic poskrbeli tudi za požarno varnost v naši občini. Z ustrezno organizacijo smo zagotovili, da smo imeli vedno na voljo dovolj opreme in posadke za morebitno posredovanje tudi doma. Dela nam v tem času seveda tudi doma ni zmanjkalo. Pozivniki so nam zapiskali kar 7-krat: enkrat smo posredovali pri požaru v objektu, 4-krat smo gasili požare v naravnem okolju, dvakrat pa smo svojo pomoč nudili ob prometnih nesrečah.

Ker je gasilsko življenje vedno pestro in aktivno, pa je ravno med divjanjem požara na Krasu na gasilski olimpijadi v Celju sodelovalo tudi 5 gasilcev iz Gasilske zveze Grosuplje. Naši člani so tam aktivno sodelovali pri organizaciji dogodkov med 17. in 24. julijem ter s tem predstavljali sposobnost naše organizacije, kot jo poznamo v Grosupljem.

Ob tej priložnosti bi opozorili tudi na težave, s katerimi se soočamo gasilci. Ni vedno vse tako idealno, kot izgleda navzven. Vse preveč časa gasilci porabimo pri zbiranju finančnih sredstev, ki jih potrebujemo za nabavo predrage, vendar nujno potrebne gasilske opreme. Po vsaki večji intervenciji slišimo veliko zahval in tudi obljub, realnost pa je drugačna.

Pri nabavi opreme, za katero dobro polovico finančnih sredstev pridobimo sami s prireditvami, sponzorji in donatorji in velikodušnostjo občanov, si velik delež odščipne država z davki. Država nam z uredbami in odloki predpisuje opremo, ki jo gasilci moramo imeti in jo tudi z inšpekcijskimi nadzori preverja, premalo pa poskrbi za finančno pokritost teh stroškov. Zaradi tega gasilci prevelik del svojega časa namenjamo zbiranju sredstev, namesto da bi te ure namenili za usposabljanja, intervencije in druge potrebne aktivnosti po društvih.

Druga težava so tudi kadrovski primanjkljaji predvsem operativnih gasilcev, ki izpolnjujejo pogoje za sodelovanje na intervencijah. Pogoji za pridobitev statusa operativnega gasilca so izredno zahtevni, saj mora vsak skozi 180-urni tečaj in sodelovati na številnih praktičnih vajah, da lahko kasneje učinkovito in varno intervenira. Zaradi tega je po društvih v povprečju manj kot 20 % operativnih članov med vsemi člani gasilskega društva. In praviloma imajo vsi ti operativni gasilci tudi delovno obveznost.

Želimo izkoristiti priložnost in ponovno povabiti vas, naše občanke in občane, mlade in tudi že bolj zrele, da se aktivno pridružite gasilcem v svojem kraju. S svojo prisotnostjo, idejami ter delom bomo skupaj ustvarjali uspešne zgodbe pri tistih, ki gasilce potrebujemo/jo.

Ne glede na težave, s katerimi se gasilci soočamo, pa zagotavljamo, da bomo tudi v bodoče in vedno pripravljeni in na razpolago, ko bo potrebna pomoč ljudem v nesreči.

NA POMOČ!
Jaklič Martin, Janez Pezdirc, Anže Štrubelj,
Gasilska zveza Grosuplje

PR: Občina Grosuplje