Leta 2008 je bila ustanovljena Konvencija županov, kot evropsko gibanje, v katerem sodelujejo lokalne in regionalne oblasti, ki so se prostovoljno zavezale k povečanju energetske učinkovitosti in uporabi obnovljivih virov energije.

Leta 2015 se je konvencija združila z evropsko pobudo namenjeno prilagajanju na podnebne spremembe, v skupno pobudo Konvencija županov za podnebne spremembe in energijo. V letu 2016 se je konvencija združila s pobudo Koalicija županov - pobuda za mesta v Globalno konvencijo županov za podnebne spremembe in energijo, ki obravnava tri področja: blaženje podnebnih sprememb, prilagajanje škodljivim vplivom podnebnih sprememb in univerzalni dostop do varne, čiste in cenovno dostopne energije.
 
Cilj konvencije županov je zmanjšanje emisij toplogrednih plinov za vsaj 40 % do leta 2030 glede na referenčno leto 1990 na ozemlju občine ter povečanje sposobnosti prilagajanja podnebnim spremembam.
 
Občina Idrija je pristopila k navedeni konvenciji. Zavod GOLEA je, skupaj z zunanjimi sodelavci, za občino izdelal Akcijski načrt za trajnostno energijo in podnebne spremembe (ang. Sustainable Energy and Climate Action plan - SECAP), ki je osnovni pogoj za pristop h konvenciji. Sestavni deli dokumenta so: Osnovna evidenca emisij za analizo rabe energije (1.del), Analiza ranljivosti in tveganja zaradi podnebnih sprememb (2.del) ter Akcijski načrt (3.del).
 
SECAP dajemo na splet v javno obravnavo in vas vabimo, da podate morebitne predloge, usmeritve glede predlaganih ukrepov navedenih v osnutku akcijskega načrta.
Pripombe in predloge ter pobude lahko podate do  28. decembra 2022 na elektronski naslov: martina.pislar@idrija.si ali pisno po navadni pošti na naslov: Občina Idrija, Mestni trg 1 , 5280 Idrija, s pripisom »SECAP«.


SECAP_I.del_Idrija 2021_koncno - osnovna evidenca emisij
Velikost datoteke: 2 MB
, dodano: 12.12.2022


SECAP_II.del Idrija_koncno_porocilo - analiza ranljivosti in tveganja
Velikost datoteke: 6 MB
, dodano: 12.12.2022


SECAP_III.del_Idrija 2021_koncno - akcijski načrt

VIR: Občina Idrija