Občina Bohinj je v letu 2018 sprejela Akcijski načrt urejanja prometa s konkretnimi ukrepi na petih ključnih strateških področjih (hoja, kolesarjenje, javni potniški promet, motorni promet, trajnostno načrtovanje) za obdobje 2018-2022.

Občina Bohinj je v letu 2018 sprejela Akcijski načrt urejanja prometa s konkretnimi ukrepi  na petih ključnih strateških področjih (hoja, kolesarjenje, javni potniški promet, motorni promet, trajnostno načrtovanje) za obdobje 2018-2022.

Zelo veliko ukrepov je bilo realiziranih in med uporabniki dobro sprejetih (vzpostavljena cenejša P+R parkirišča, s katerih se v poletnem ter v zimskem času zagotavlja prevoze do jezera ter do izhodišč za v visokogorje, izgradnja kolesarske infrastrukture, urejanje površin za pešce ipd).
Kljub temu prometne obremenitve (tako na cestah kot na površinah za mirujoči promet) zaradi naraščajočega obiska še vedno naraščajo, kar povzroča nezadovoljstvo tako med občani kot med obiskovalci. Neomejena raba osebnega avtomobila v teh območjih je prav gotovo težava, ki spodkopava temelje sonaravnega trajnostnega razvoja, h kateremu se je občina zavezala.

Občina Bohinj  in Turizem Bohinj sta tako na podlagi izkušenj preteklih sezon ter izvedenih ukrepov na področju trajnostne mobilnosti, na podlagi analize stanja ter napovedane napovedi rasti turizma v bodoče, pristopila k pripravi še bolj učinkovitih ukrepov za upravljanje prometnega povpraševanja, z osnovnim namenom zmanjšanja negativnih vplivov  prometa tako na naravno okolje, kot na kvaliteto bivanja tako občanov kot obiskovalcev.
Umirjanje prometa v alpskem prostoru je po eni strani obveznost, katero smo sprejeli s podpisom Alpske konvencije in drugih strateških dokumentov, po drugi strani pa enkratna priložnost za razvoj modernega, k naravi in kulturi usmerjenega turizma, h kateremu Bohinj stremi že vrsto let. Nagrade in priznanja ter imidž, ki smo si ga ustvarili, kažejo na to, da smo na pravi poti.

S predlogi ukrepov v Akcijskem načrtu 2023-2030 predlagamo še odločnejše korake, ki bodo  pripomogli k temu, da bo »Bohinj ostal Bohinjcem prijeten, obiskovalcem pa oaza presenečenj.«

Vabimo vas, da nam s svojimi predlogi in komentarji pomagate sooblikovati ukrepe za trajnostno prometno politiko v Bohinju. V ta namen je pripravljena anketa na spodnji povezavi:

Za sodelovanje se vam v naprej najlepše zahvaljujemo.

VIR: Občina Bohinj