Na domačem terenu ob domačih vinih. Skupaj z 𝐌𝐚𝐤𝐬𝐢𝐦𝐢𝐥𝐣𝐚𝐧𝐨𝐦 𝐊𝐚𝐝𝐢𝐯𝐜𝐞𝐦 iz Ptujske vinske kleti in pesnico 𝐂𝐯𝐞𝐭𝐤𝐨 𝐋𝐢𝐩𝐮𝐬̌ se bomo poslovili od lanske sezone Hudih pokušenj! in otvorili novo sezono s pokom!

Vabljeni na 85. Hudo pokušnjo!, ki bo potekala 𝐯 𝐬𝐫𝐞𝐝𝐨, 𝟐𝟓. 𝐣𝐚𝐧𝐮𝐚𝐫𝐣𝐚, 𝐨𝐛 𝟏𝟗. 𝐮𝐫𝐢, 𝐯 𝐃𝐨𝐦𝐮 𝐊𝐔𝐋𝐓𝐮𝐫𝐞 𝐦𝐮𝐳𝐢𝐊𝐚𝐟𝐞 𝐧𝐚 𝐏𝐭𝐮𝐣𝐮. Literarno-vinski večer bosta povezovala 𝐊𝐫𝐢𝐬𝐭𝐢𝐧𝐚 𝐊𝐨𝐜̌𝐚𝐧 in vinski publicist 𝐉𝐨𝐳̌𝐞 𝐑𝐨𝐳𝐦𝐚𝐧.
 
Vstop prost!
O avtorici
𝐂𝐯𝐞𝐭𝐤𝐚 𝐋𝐢𝐩𝐮𝐬̌ (1966) je avstrijska pesnica slovenskega porekla, ki prihaja iz umetniško plodovite skupnosti koroških Slovencev. Piše v slovenščini, doslej je objavila sedem pesniških zbirk. Njene pesmi so prevedene v angleščino, nemščino in bolgarščino. Poezijo Cvetke Lipuš, ki je za svojo prejšnjo zbirko z naslovom 𝐾𝑎𝑗 𝑠𝑚𝑜, 𝑘𝑜 𝑠𝑚𝑜 prejela nagrado Prešernovega sklada, določa končna postaja, ki pa ni nujno vedno končna – smrt. Tokrat se odhajanje pojavi že v naslovu. Njena najnovejša zbirka 𝑂𝑑ℎ𝑎𝑗𝑎𝑛𝑗𝑒 𝑧𝑎 𝑧𝑎𝑐̌𝑒𝑡𝑛𝑖𝑘𝑒 je napisana kot svojevrsten pesniški priročnik, za vse tiste ki se poslavljajo na takšen ali drugačen način.
 
O vinarju
 
Po dveh desetletjih lastniških preigravanj in kdaj pa kdaj negotovi prihodnosti, se je decembra 2021 v Ptujski kleti, ki se ponaša s častitljivo tradicijo, vendarle pokazala luč na koncu predora. Takrat trije zagnanci z novoustanovljenim podjetjem Pullus Wines postanejo večinski lastniki Ptujske kleti, eden od njih je glavni enolog 𝐌𝐚𝐤𝐬𝐢𝐦𝐢𝐥𝐣𝐚𝐧 𝐊𝐚𝐝𝐢𝐯𝐞𝐜, tokratni vinski gost na 85. Hudi pokušnji!. Marsikaj nas bo zanimalo, denimo, kako se počuti kot solastnik kleti, v kateri je milijon litrov vina, kakšno breme odgovornosti leži pri taki količini na plečih glavnega kletarskega mojstra, kako in če sploh bodo prišli do zaokroženih trideset do štirideset hektarjev lastnih vinogradov, ki bi jim omogočili pridelati grozdje, da bi do potankosti ustrezalo njihovim načrtom za najvišjo kakovost, in še mnogo drugega. Seveda vse to ob njihovih, njegovih vinih: penini iz samo belega pinota (s takšno se doslej še nismo srečali), sauvignonu zadnjega letnika in leto starejši modri frankinji. Obeta se zanimiv uvod v novo sezono Hudih pokušenj!.

Soprireditelji: Beletrina, Muzikafe-domkulture, thethirdwine.com

Dogodek je del programa Literarne prireditve, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.

VIR: Mestna občina Ptuj