43. koncertna sezona / 6. koncert ŽIGA BRANK, violina in BEATA ILONA BARCZA, klavir Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica | ponedeljek, 4. marec 2024 | ob 20.15

43. koncertna sezona / 6. koncert

ŽIGA BRANK, violina in BEATA ILONA BARCZA, klavir

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica | ponedeljek, 4. marec 2024 | ob 20.15


V ponedeljek, 4. marca 2024, ob 20.15 je v okviru 6. koncerta novogoriškega Glasbenega abonmaja v Veliki dvorani Kulturnega doma Nova Gorica prišlo do zamenjave programa. Načrtovani koncert Tria Boccherini so zaradi bolezni v zasedbi zamenjali z nastopom slovenskega violinista Žige Branka in madžarske pianistke Beate Ilone Barcza. Duo bo poustvaril dela skladateljev, kot so Maurice Ravel, Claude Debussy, Eugène Ysaÿe in César Franck. Vstopnina 10 €, 12 €, 17 €. Vabljeni!


V Kulturnem domu Nova Gorica bo prihodnji teden na sporedu 6. zmenek 43. koncertne sezone Glasbenega abonmaja. Program prvotno načrtovanega marčevskega abonmajskega koncerta so zaradi bolezni v zasedbi Tria Boccherini zamenjali z nastopom slovenskega violinista Žige Branka in madžarske pianistke Beate Ilone Barcza. Violinist Žiga Brank je eden vidnejših slovenskih violinistov in pedagogov. V njegovi igri so številni kritiki poudarili rafiniran ton širokega spektra, tehnično briljanco in virtuozno razvnetost. Bil je član orkestra Slovenske filharmonije, član Zagrebških solistov, koncertni mojster SNG Opera in Balet Maribor. Poučevanje in prenašanje znanja, ki ga je pridobil pri najuglednejših profesorjih, ostajata njegova osrednja profesionalna pot. Poučuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani, honorarno sodeluje tudi s Konservatorijem za glasbo in balet v Ljubljani. Redno vodi mojstrske tečaje in seminarje ter sodeluje v pomembnejših žirijah doma in v tujini. Beata Ilona Barcza je madžarska pianistka in komorna glasbenica. Zanimajo jo tudi druga glasbila s tipkami, tipična za staro glasbo, med drugim čembalo. Po prejetju štipendije za študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Jasminke Stančul se je leta 2015 preselila v Ljubljano. Kot pianistka je sodelovala na številnih mojstrskih tečajih s priznanimi imeni iz sveta pianizma in petja. V Slovenski Filharmoniji je že večkrat nastopala v različnih sodobnih glasbenih projektih. Kot solistka v spremstvu orkestra in članica številnih komornih zasedb je koncertirala po Sloveniji, Madžarskem, Avstriji, Švici, Hrvaški, Italiji in Srbiji. 

SPORED

Maurice Ravel (1875—1931) – prir. Žiga Brank:
Pavane pour une infante défunte

 Claude Debussy (1862—1918):
Sonata za violino in klavir, L 140
Allegro vivo, Intermède: fantasque et léger, Finale: très animé 

Maurice Ravel (1875—1931):
Sonata za violino in klavir št. 2 v G-duru, M 77
Allegretto, Blues, Perpetuum mobile

 Eugène Ysaÿe (1858—1931):
Sonata za solo violino op. 27, št. 5 v G – duru “L’Aurore”
Lento assai, Danse rustique. Allegro giocoso molto moderato

 César Franck (1822—1890):
Sonata za violino in klavir v A – duru
Allegretto ben moderato, Allegro, Recitativo-Fantasia. Ben moderato – Molto lento

VIR: KDNG