ORKESTER SLOVENSKE FILHARMONIJE Federico Maria Sardelli, dirigent

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica | Ponedeljek, 16. januar 2023, ob 20.15
 

V ponedeljek, 16. januarja 2023, bo spored četrtega koncerta 42. sezone Glasbenega abonmaja Kulturnega doma Nova Gorica posvečen Antoniu Vivaldiju, enemu najbolj briljantnih violinistov in skladateljev. Spored bo izvedel Orkester Slovenske filharmonije pod taktirko italijanskega gostujočega dirigenta, sicer tudi flavtista, skladatelja in muzikologa Federica Marie Sardellija. Pod žarometom bodo tokrat solisti, kot so violinisti Marika Przybył, Žiga Faganel in Oliver Dizdarević ter organist Tomaž Sevšek. Koncert, ki bo na sporedu ob 20.15, je za Glasbeni abonma in izven, vabljeni!

Orkester Slovenske filharmonije je reden ugledni gost našega Glasbenega abonmaja. Sestav se lahko pohvali z bogato tradicijo - njegove korenine namreč segajo v leto 1701, v zdajšnji obliki pa je zaživel leta 1947, ko je bila ustanovljena Slovenska filharmonija. Orkester, ki združuje najboljše domače in tuje glasbenike ter redno gostuje na najodmevnejših glasbenih festivalih v tujini, izvaja standardni orkestrski repertoar 18. in 19. stoletja, pa tudi najsodobnejšo glasbo in glasbo starejših slogovnih obdobij ter s tem dokazuje svojo vsestranskost. Tokrat bo orkester nastopil pod taktirko italijanskega dirigentskega gosta, flavtista, skladatelja in muzikologa Federica Marie Sardellija, glavnega dirigenta rimskega orkestra Baročna akademija sv. Cecilije. Kot gostujoči dirigent sodeluje s številnimi sestavi, med drugim s Torinskim filharmoničnim orkestrom, orkestrom beneške La Fenice in Ruskim državnim komornim orkestrom. Poleg tega je Sardelli leta 1984 ustanovil srednjeveški ansambel Modo Antiquo, posnel več kot štirideset plošč in bil dvakrat nominiran za nagrado grammy (1997, 2000). 
Orkester bo Veliko dvorano Kulturnega doma Nova Gorica napolnil z zvoki enega najbolj briljantnih violinistov in skladateljev Antonia Vivaldija. Koncertna rdeča nit bodo namreč njegove skladbe, tako tiste že uveljavljene kot skoraj nepoznane, saj je vse do leta 1926 veljalo prepričanje, da je večina Vivaldijevih skladb izgubljenih. Šele spektakularno odkritje približno štiristotih rokopisov, ki so jih hranili blizu Torina, je omogočilo preporod njegove glasbe, ki ga doživljamo še danes. Odtlej skoraj ne mine leto, v katerem ne bi odkrili novih in dotlej neznanih koncertov ali sonat.

 
SPORED: Antonio Vivaldi (1678–1741)
 
Simfonija iz serenade La Senna festeggiante, RV 693
Allegro – Andante molto – Allegro molto
 
Koncert za violino, godala in basso continuo v d-molu, RV 813
Allegro – Adagio – Allegro/Adagio – Andante – Largo – Allegro
 
Marika Przybył, violina
 
Koncert za violino, orgle, godala in basso continuo v C-duru, RV 808
Andante – Largo – Allegro*
Žiga Faganel, violina, Tomaž Sevšek, orgle
 
 
Simfonija iz opere Il Farnace, RV 711-D
Allegro – Andante – Alegro
 
Koncert za violino, orgle, godala in basso continuo v F-duru, RV 775
Allegro – Adagio – Allegro*
 
Oliver Dizdarević, violina, Tomaž Sevšek, orgle
 
Koncert za dve violini, dve kljunasti flavti, dve oboi, dva klarineta, fagot, godala in basso continuo v C-duru, RV 556, »Per la Solennità di S. Lorenzo« (za praznik sv. Lovrenca)
Largo/Allegro molto – Largo e cantabile – Allegro
 
Sanhayea Song, Rok Zgonc, violina, Una Košir, Marjana Jocif, kljunasta flavta, Sorin Crudu, Nicola Bignozzi, oboa, Jurij Jenko, Aljaž Beguš, klarinet, Miha Petkovšek, fagot
 
* manjkajoče parte rekonstruiral Federico Maria Sardelli

VIR: KDNG