napovednik


Velenje, 31. maj 2022 – Poletne kulturne prireditve Festivala Velenje, eden najstarejših poletnih festivalov v Sloveniji, se bodo z uvodnimi dogodki v svoji 38. izdaji začele že junija, glavnino pestrih programskih vsebin za različne okuse in starostne skupine pa smo, kot že tradicionalno, umestili v počitniška julij in avgust. Mesto, njegovi prebivalci in obiskovalci bodo v razgibanem kulturnem utripu (brez koronskih omejitev) ponovno uživali v več kot 70 dogodkih na 12 različnih lokacijah. Program bo postregel z že uveljavljenimi vsebinami in koncepti, programskimi in prostorskimi novostmi, na voljo pa bo ponovno tudi Poletni kulturni abonma. 


Za plesni utrip mesta bomo pod naslovom Salsa pod zvezdami poskrbeli s Plesno šolo Spin na tri petkove poletne večere (3. 6., 1. 7. in 26. 8.) na ploščadi pri Domu kulture Velenje. Večeri v amfiteatru, sklop dogodkov, na katerih se predstavljajo lokalni ustvarjalci in poustvarjalci, se bodo odvijali vsak junijski torek od 19. ure dalje na Velenjski promenadi ter tri avgustovske večere (od 16. 8.). Gostili bomo Plesno šolo Spin, PO Zarja Šoštanj, Plesni studio M-dance, Mladinski pihalni orkester GŠ FKK Velenje, Konovske štrajharje in Cappuccino, KD Medjimurje ter Konovske harmonikarje in pevce.

Med glasbenimi dogodki velja izpostaviti izvajalce popularne in etno glasbe – na ploščadi pri Domu kulture Velenje bomo gostili priljubljene zasedbe Batista Cadillac (17. 6.), Gušti & band (8. 7.), Mrfy (22. 7.) in na Velenjskem gradu Bossa de Novo (18. 8.). V parku Vile Herberstein bo 2. 7.  koncert kulturnega ustvarjalca leta MO Velenje in odličnega saksofonista Jureta Pukla z gosti – Amaya, Benč, Uroš Perič, Nina Strnad in Primož Vitez bodo nastopili pod naslovom Ta noč je moja. Prav tako v parku bo 9. 7. še koncert zasedbe Atelje. 

Med intimnejše glasbene poslastice smo uvrstili navezi vokal/kitara Sare Lamprečnik in Alena Kovšeta (22. 6., pri domu kulture) ter Eve Hren in Mihe Planteriča (20. 7., atrij galerije), na terasi Centra Nova pa bo 12. 8. nastopil še kantavtor Adi Smolar.

Med številčnejšimi umetniškimi zasedbami bomo Starem Velenju 14. 7. gostili Ghent University Wind Orchestra, na Velenjskem gradu bo 5. 8. pevka in skladateljica Tjaša Fabjančič z glasbenimi gosti predstavila mednarodno avtorsko obarvan projekt MINIATUREn, na Titovem trgu pa bo 13. 8. koncertna izvedba Bizetove opere Carmen v izvedbi Operne akademije maestra Georga Pehlivaniana.

Avgust bomo že tradicionalno sklenili s Citrarskim festivalom Prešmentane citre – Staro Velenje bo 24. in 25. 8. gostilo dva citrarska večera, na katerih bodo nastopili Fabian Eicke, Hana Hren in Eva Novak, ter vedno odmevnim večerom šansonov in iskrivih misli Iztoka Mlakarja. Ta bo na Velenjskem gradu nastopil 28. 8.

Poletna bolšja sejma se bosta na Cankarjevi ulici odvijala 9. 7. in 13. 8. dopoldan, redni junijski pa bo še 11. 6.

Scensko umetnost zastopajo Tadej Toš (»v prostem slogu), ki bo 30. 6. nastopil v parku Vile Herberstein, ter paleta komikov, ki bodo pod naslovom Ex-Yu stand up večer (Od Vardara pa do Triglava) v Letnem kinu ob Škalskem jezeru nastopili 21. 8.

Na pragu šolskih počitnic bomo v okviru kulturno-vzgojnega projekta Leteče lutke s predstavami Lutkovnega gledališča Velenje gostovali v primestnih krajevnih skupnostih Plešivec, Staro Velenje in Pesje, v Galeriji Velenje pa bodo od 11. do 15. 7. potekale enotedenske ustvarjalne Umetniške počitnice za osnovnošolce. Najmlajši bodo sicer vse poletje ustvarjali, se igrali in zabavali na Torkovih igrarijah, ki jih bomo vsak torek med 10. in 12. ter med 17. in 19. uro pripravili ob pomoči različnih velenjskih javnih zavodov, ustanov in društev. Ob tem bomo pri Vili Čira-čara 12. 6., 10. 7. in 14. 8. pripravili še poletne ustvarjalne Gusarske dneve. Sobotne lutkarije bodo (z izjemo ene, ki bo pred Vilo Herberstein) na travniku pri Domu kulture Velenje že tradicionalno najmlajšim vsako julijsko in avgustovsko soboto ob 10. uri približale lutkovno-gledališko umetnost skozi predstave različnih slovenskih ustvarjalcev za otroke. 

V Galeriji Velenje bomo 18. 6. z bogatimi vsebinami praznovali vseslovensko Poletno muzejsko noč, ves junij pa gostili trenutno aktualni razstavi Inventura 22 velenjskih gimnazijskih umetnikov ter razstavo grafik akademske slikarke Klavdije Zupanc. 7. 7. bomo odprli novo razstavo, na kateri se bo s fotografijami iz svojega bogatega opusa predstavil velenjski fotograf Aljoša Videtič. Na začetku avgusta (4. 8.) se bomo ponovno podali v svet slikarstva – predstavil se bo še en domačin, akademski slikar Mitja Konić. Ob vseh omenjenih razstavah bomo v galeriji pripravili tudi bogat spremljevalni program: javna vodstva, tematske ustvarjalne delavnice za različne starostne skupine in pogovore z ustvarjalci. 

Vse ponedeljkove poletne večere v juliju in avgustu bodo ljubitelji filma lahko preživeli na prostem v poletnem kinu Zvezde pod zvezdami na ploščadi pri Domu kulture Velenje v družbi izbrane in kakovostne filmske art produkcije. 

Glavnina poletnega kulturnega dogajanja bo za obiskovalce brezplačna, plačljive dogodke pa smo uvrstili tudi v letošnji Poletni kulturni abonma, ki je že v prodaji na blagajni Festivala Velenje: Tadej Toš v prostem slogu, Jure Pukl z gosti: Ta noč je moja, Bossa de Novo, Ex-Yu stand up večer in Iztok Mlakar. Cena abonma, ki zajema vse našteto, je 58 EUR, cena abonmaja brez koncerta Iztoka Mlakarja pa je 35 EUR. Za nakup abonmaja in vstopnic lahko obiskovalci do konca junija koristijo tudi BON21 (najnižji znesek je 10 EUR).

Festival Velenje bo ob koncu junija izdal tudi programsko knjižico Poletje v Velenju, v kateri bodo zajete poletne prireditve vseh organizatorjev v Mestni občini Velenje. Knjižica bo tudi letos izvrsten kulturni in prireditveni vodnik po mestu in okolici, ki bo živo in aktivno vse poletje. Vse podatke in zadnje novice o 38. Poletnih kulturnih prireditvah, pri katerih sodelujemo tudi z različnimi lokalnimi zavodi in ustanovami, lahko spremljate na FB in spletni strani Festivala Velenje ter v koledarju dogodkov Mestne občine Velenje.

PR: Festival Velenje