POLONA KANTE PAVLIN, sopran, ANJA ŠINIGOJ, mezzosopran GAŠPER VUGA, klavir

Dvorana Frančiškanskega samostana Kostanjevica v Novi Gorici, torek, 7. junija 2022, ob 20.00
 

V torek, 7. junija 2022 vabimo na 5. koncert 26. sezone cikla Glasba z vrtov svetega Frančiška. Koncert samospevov in duetov bodo oblikovali sopranistka Polona Kante Pavlin, mezzosopranistka Anja Šinigoj in pianist Gašper Vuga. Nastopajoči, ki so svojo glasbeno pot pričeli tlakovati na Glasbeni šoli Nova Gorica, bodo poustvarili dela skladateljev, kot so Edvard Grieg, Jean Sibelius, Antonín Dvořák in Danilo Švara s priredbami štirih narodnih pesmi. Vstop je prost, prostovoljni prispevki so namenjeni vzdrževanju samostana. Vabljeni! 

Nastopajoči na predzadnjem koncertu Glasbe z vrtov sv. Frančiška so svojo glasbeno pot pričeli tlakovati na odrih Glasbene šole Nova Gorica. Polona Kante Pavlin je po osnovnem šolanju svojo pevsko pot nadaljevala na SCGV Emil Komel v Gorici. Pela je v zboru Consortium musicum ter sodelovala pri več projektih zbora Glasbene šole Ajdovščina in Zbora Slovenske filharmonije. Od leta 2018 je zboristka v SNG Opera in balet Ljubljana, kjer je nastopila tudi kot solistka. Anja Šinigoj je svojo glasbeno pot kot pianistka nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, kjer je nadgradila tudi petje, ki ga je z magistrski študijem zaključila na ljubljanski akademiji za glasbo. Nagrajenka različnih državnih in mednarodnih tekmovanjih, je sodelovala z veliko zbori in orkestri kot solistka in članica komornih zasedb. Kot solistka in zboristka je nastopila tudi v številnih operah. Leta 2021 je prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo za izjemne umetniške dosežke. Pianist Gašper Vuga se je izobraževal na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri prof. Sijavušu Gadžijevu, kjer je poleg klavirja obiskoval tudi teoretski oddelek. Leta 2013 je z odliko maturiral ter se vpisal na Fakulteto za strojništvo v Ljubljani, od oktobra 2019 je tam tudi zaposlen kot mladi raziskovalec. Med študijem je kot korepetitor sodeloval na koncertih študentov Akademije za glasbo v Ljubljani. Z Anjo Šinigoj sodeluje že od srednješolskih let, skupaj sta nastopila na različnih prireditvah in festivalih, lani pa sta pripravila koncert samospevov na festivalu Kogojevi dnevi.
 
 
KONCERTNI PROGRAM:
 
 
Narodne pesmi, prir. Danilo Švara (1902–1981):
Pastirc pa pase, Teče mi vodica, Prav lepo je v vigred, Polževa snubitev
 
Edvard Grieg (1843–1907):
God morgen!, op. 21 / 2 (Dobro jutro), Jeg giver mit digt til våren, op. 21 / 3 (Podarjam svojo pesem pomladi)
 
Jean Sibelius (1865–1957):
Illalle, op 17 / 6 (Večeru), Lastu lainehilla, op. 17 / 7 (Driftwood/Naplavljen les)
 
Edvard Grieg (1843–1907):
Margretes Vuggesang, op. 15 / 1 (Uspavanka za Margareto), Det første Møde, op. 21 / 1 (Prvo srečanje)
 
Antonín Dvořák (1841–1904):
Cigánské Melodie (Ciganske pesmi), op. 55 (izbor), Má píseň zas mi láskou zní (Moja pesem poje o ljubezni), Když mne stará matka (Pesmi, ki mi jih je pela moja mati), Struna naladěna (Uglašena struna), 
Dejte klec jestřábu (Dajte jastrebu kletko)
 
 
Antonín Dvořák (1841–1904):
Moravski dueti, op. 32 (izbor), A já ti uplynu (Pobegnila ti bom), Veleť, vtáčku (Povej, ptica), 
Dyby byla kosa nabróšená (Če bi bila kosa nabrušena), V dobrým sme se sešli (Ločitev), 
Slavíkovský polečko malý (Obljuba ljubezni), Holub na javoře (Leti, golob!), Zelenaj se, zelenaj (Bodi zeleno)
 
PR: KDNG