Prečudovita bitja, Varuhi formule, MRI, Nebesa, Prva ljubezen, Alcarràs, Varen kraj, Izgubljeni kralj, Atlas ptic, Benedetta, Tori in Lokita

Prečudovita bitja, Varuhi formule, MRI, Nebesa, Prva ljubezen, Alcarràs, Varen kraj, Izgubljeni kralj, Atlas ptic, Benedetta, Tori in Lokita

Televizija Slovenija bo med 26. oktobrom 2024 in 30. novembrom 2024 na TV SLO 1 in TV SLO 2 predvajala enajst izjemnih festivalskih filmov, ki so v preteklih letih že navduševali filmske sladokusce in gledalce po vsem svetu.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija

21. oktober 2024 ob 13.33
Ljubljana - RTV SLO


Shrani članek

Izbor filmov s preteklih festivalov Liffe je uredništvo letos pripravilo že deseto leto zapored. Gre za izjemne, praviloma sveže filme, ki s predvajanjem na Televiziji Slovenija lahko dosežejo večje število gledalcev in filmoljubcev. Ob ciklu, ki bo trajal več kot mesec dni so v Uredništvu tujih oddaj pripravili tudi več spremljevalnih oddaj Televizorka, ki so jih zasnovali kot pogovore s posameznimi režiserji. Gledalci bodo tako lahko prisluhnili ozadju nastajanja filmov in sporočilu filmskih ustvarjalcev. V oddajah se bodo zvrstili: Olmo Omerzu (Atlas ptic), Srdjan Dragojević (Nebesa) in Juraj Lerotić (Varen kraj).

Televizija Slovenija s predvajanjem zahtevnejše ter nekomercialne filmske produkcije sledi svojemu poslanstvu zagotavljanja kakovostnih filmskih vsebin za svoje gledalce. Televizija tako gledalcem, ki v zgoščenem programu Liffa niso uspeli videti vseh želenih filmov ali pa so bili nad njimi navdušeni, omogoča izkušnjo ogleda festivalskega filma.

sobota, 26. 10. 2024
Prečudovita bitja, koprodukcijski film, 2022
Izjemna pripoved o krutem mladostništvu – z magičnorealistično zgodbo o fantovskem odraščanju, nasilju in vdanosti.
Addi, deček z jasnovidno materjo, v svoj krog prijateljev sprejme Ballija, zanemarjenega otroka nasilnega očeta. Nad Ballijem se znašajo vsi po vrsti, a tudi prijateljstvo med Addijem, Konnijem in Siggijem prav toliko temelji na igrah moči in bojih za prevlado kot na vdanosti in solidarnosti. Trije prijatelji začnejo vse več časa preživljati med zidovi Ballijevega nesrečnega doma. Vseskozi ga zasmehujejo, a mu tudi pomagajo, kadar je treba. Njihovo tekmovanje in samodokazovanje v čedalje nevarnejših okoliščinah postopoma dobi nove razsežnosti.

četrtek, 31. 10. 2024
Varuhi formule, koprodukcijski film, 2023, TV SLO 1
Petdeseta leta, na vrhuncu hladne vojne med velesilama. Entuziastični socialistični znanstveniki se v znanstvenem centru Vinča zraven Beograda, lotijo zahtevnega projekta vzpostavitve jedrskega reaktorja. Ideja tedanjih jugoslovanskih voditeljev je bila izdelava atomske bombe. Zadeve seveda potekajo v tajnosti, obvešča se samo Rankovića, ki je zagotovil sredstva in tudi sicer bedi nad projektom … Jugoslovanski znanstveniki imajo težave z alarmno napravo, ki nadzira poskuse jedrskih procesov. Zaradi tega pri nekem poskusu pride do jedrske reakcije, ki je ni moč več nadzorovati in zaradi nje so vsi znanstveniki v jedrskem laboratoriju prejeli najbrž smrtonosno dozo radiacije. Celotno ekipo, ki je bila izpostavljena radiaciji odpeljejo na zdravljenje v Francijo, k profesor doktorju Georgesu Matéu. On poskrbi za inovativno metodo presaditve kostnega mozga prek ustreznih darovalcev … Varuhi formule je film, ki sooči dva različna svetova dveh znanstvenikov in dveh ideologij v sumničavem obdobju hladne vojne.

sobota, 2. 11. 2024
MRI, koprodukcijski film, 2022, TV SLO 1
Izjemna freska zakotne transilvanske vasi, v kateri mešanica Madžarov, Romunov in Nemcev živi v razmeroma mirnem sožitju, saj so Rome iz vasi družno izgnali.
Matthias pusti službo v Nemčiji in se nekaj dni pred božičem vrne v svojo večnarodnostno vas v Transilvaniji. Od zdaj želi biti tesneje vključen v vzgojo svojega sina Rudija, za katerega je predolgo skrbela njegova mati Ana, ki se je sama ukvarjala z dečkovimi nerazrešenimi strahovi. Matthias veliko časa nameni svojemu očetu Ottu, ponovno pa obišče tudi svojo nekdanjo ljubimko Csillo. Ko v majhni tovarni, ki jo vodi Csilla, najamejo begunske delavce, se začne krhati mir v lokalni skupnosti. Na površje privrejo frustracije, spori in strasti, ki so se pred tem skrivali za kuliso medsebojnega razumevanja.

petek, 8. 11. 2024
Nebesa, koprodukcijski film, 2021, TV SLO 2
Tri nadrealistične zgodbe o božjih čudežih so postavljene v različna časovna obdobja. Preplet tragike in komike v Dragojevićevem prepoznavnem, simbolike polnem vizualnem slogu. Nagrada žirije mladih v Locarnu.
Za pokušino samo prva zgodba. Stojan je vsaj toliko dobrosrčen, kolikor je preprost in dolgočasen. Med menjavo žarnice se mu pripeti nenavadna nezgoda, zaradi katere dobi svetniški sij nad glavo, in tako postane nova mestna atrakcija. A vsa ta nezaželena pozornost sosedov ni prav nič všeč njegovi odločni ženi. Kljub večkratnim poskusom ji nikakor ne uspe odstraniti tega sijočega nebodigatreba s svojega moža in ga spremeniti nazaj v navadno puščobo. Stojanu, temu nehotenemu svetniku, pa njegov novi življenjski slog začenja postajati všeč in tako zaide na nenavadna kriminalna pota ...

sobota, 9. 11. 2024
Prva ljubezen, japonsko-angleški film, 2019, TV SLO 1
Klasičen film kultnega japonskega režiserja je poln odlično koreografiranih borilnih prizorov, nenavadnih likov, ostrih dialogov in črnega humorja.
Leo, mladi boksar, ki ga je zapustila sreča, neke noči v Tokiu sreča privlačno Monico, dekle na poziv in odvisnico od mamil. Leo se zaljubi v njen nedolžni videz, a ne ve, da je vpletena v veliko mamilarsko kupčijo. Za njunimi petami se kmalu znajdejo skorumpirani policist, jakuza, njegov nasprotnik in najeta morilka, ki jo nadnju pošlje kitajska kriminalna organizacija. Usode vseh vpletenih se v tej noči prepletejo v značilnem slogu Takashija Miikeja, polnem zabave in vsesplošne anarhije.

petek, 15. 11. 2024
Alcarràs, špansko-italijanski film, 2022, TV SLO 2
Drama. Film je občutena zgodba razširjene kmečke - farmarske družine nekje na podeželju Katalonije, ki se ukvarja s pridelavo in gojenjem breskev. So pravkar sredi obiranja, ko jih zadane vest, da je umrl lastnik zemljišča, ki ga upravljajo in od njega živijo. Dedič posestva pa se je odločil vse skupaj prodati, kar seveda v temelju ogrozi obstoj družine obiralcev breskev… Borba za preživetje in zemljo. Film ima skoraj dokumentarno pripoved in je taka filmska »zmes« med Usodnim vinom in Ljudje in zemlja. Tenkočuten, igriv in ljudski film.

sobota, 16. 11. 2024
Varen kraj, hrvaški film, 2022, TV SLO 1
Psihološko poglobljen prikaz vpliva travmatičnega dogodka na dinamiko družine, omejen na en dan in zasnovan na osebni izkušnji režiserja, ki v filmu »svojo« vlogo tudi odigra.
Damir in Bruno sta brata. Damir je pravkar neuspešno poskušal narediti samomor. Zdaj se mama in Bruno trudita zaščititi Damirja ne le pred njim samim, ampak tudi pred vse prej kot sočutnim sistemom, ki ga poosebljajo nesramni in sumničavi policisti ter brezosebno, pogosto celo arogantno zdravstveno osebje.
Dobitnik glavne nagrade vodomec na Liffu 2022.

sreda, 20. 11. 2024
Izgubljeni kralj, angleški film, 2022, TV SLO 1
Film o amaterski zgodovinarki, ki pomaga najti več kot petsto let izgubljene posmrtne ostanke enega izmed najbolj kontroverznih angleških kraljev, Riharda III., je bil posnet po resnični zgodbi.
Philippa je pisateljica srednjih let, ki se spopada z zdravstvenimi težavami in nedavno ločitvijo. Ko odkrije skupino amaterskih zgodovinarjev, ki želijo povrniti ugled Rihardu III., njeno življenje dobi nov smisel. Z veliko vnemo in vztrajnostjo, ki že meji na nezdravo obsedenost, se loti brskanja po zgodovinskih virih in ugotovi, da se kraljevi posmrtni ostanki morda skrivajo pod parkiriščem v Leicestru. Njena trditev naleti na zasmehovanje in dvom pri stroki in v javnosti ter na nerazumevanje pri prijateljih, razen pri njenem bivšem možu. A to Philippi ne vzame poguma. Z vso vnemo sledi svojemu občutku in se pogumno spopade z najuglednejšimi zgodovinarji in akademiki. Prisili jih, da začnejo znova razmišljati o enem izmed najspornejših kraljev v zgodovini Anglije in se dokopljejo do neprecenljive zgodovinske najdbe.

petek, 22. 11. 2024
Atlas ptic, koprodukcijski film, 2021, TV SLO 2
Ivo, ostareli lastnik večmilijonskega tehnološkega podjetja, ki je vse življenje posvetil delu, se na pragu starosti prvič spopade z resnejšimi zdravstvenimi težavami, obenem pa ga močno pretrese odkritje, da je nekdo v njegovem podjetju z dvojnimi fakturami prelival sredstva v tujino. Glavna osumljenka za to dejanje je njegova dolgoletna računovodkinja, ki pa je nenadoma ni nikjer na spregled. Med okrevanjem Ivo spozna, da ne more zaupati prav nikomur, niti lastnim družinskim članom, ki bi po njegovem radi prevzeli vodenje podjetja. A zdi se, da resnico o življenju poznajo le ptice ...

sobota, 23. 11. 2024
Benedetta, koprodukcijski film, 2021, TV SLO 1
Zgodovinska erotična drama. Toskana, 17. stoletje. Medtem ko v deželi pustoši kuga, Benedetta Carlini, devetletna deklica iz premožne družine, vstopi v samostan v Pescii. Pri triindvajsetih letih doživi prva religiozna in erotična videnja. Izvolijo jo za opatinjo, vendar kasneje vzbudi sum s trditvijo, da ima stike z Jezusom. Cerkvene oblasti sprožijo preiskavo, ta pa grozi, da bo razkrila tudi njeno strastno razmerje z novinko Bartolomeo …

sobota, 30. 11. 2024
Tori in Lokita, belgijsko-francoski film, 2022, TV SLO 1
Veristična, trpka, pa vseeno topline polna zgodba o stvarnosti marsikaterega emigranta v Zahodni Evropi je ustvarjena v prepoznavnem slogu znamenitega belgijskega režijskega dvojca, bratov Dardenne. Posebna nagrada žirije na filmskem festivalu v Cannesu leta 2022.
Lokita je najstnica iz Afrike, ki jo belgijske oblasti zaslišujejo o tem, kako je v sirotišnici prepoznala svojega osemletnega brata Torija, čeprav ga ni videla že od rojstva. Na vprašanja ne more natančno odgovoriti, saj je njena zgodba v resnici laž. Mladostnika iz različnih držav sta se spoznala in spoprijateljila šele med potjo v Evropo, a je izmišljena družinska vez zagotovilo, da lahko ostaneta skupaj – in upata na uradne papirje. Tori in Lokita najdeta delo v italijanski restavraciji v belgijskem Liègeu. A vse večji dolgovi in izkoriščevalski odnos njunega šefa ju čedalje bolj potiskajo v nemilost kriminalnega podzemlja.
Po predvajanju na TV bodo vsi filmi na voljo tudi v spletni videoteki pod posebno rubriko Filmi iz preteklih Liffov še 30 dni (razen filma Atlas ptic, ki ga bo možno gledati še 14 dni po televizijskem predvajanju).