Fordov povsem novi električni E-Tourneo Courier je z drzno obliko, prostorno in vsestransko notranjostjo ter pametnimi povezanimi tehnologijami pripravljen, da uporabnikom pomaga kar najbolje izkoristiti življenje.

Dunton, Velika Britanija, 15. oktobra 2024 – Fordov povsem novi električni E-Tourneo Courier je z drzno obliko, prostorno in vsestransko notranjostjo ter pametnimi povezanimi tehnologijami pripravljen, da uporabnikom pomaga kar najbolje izkoristiti življenje.

 

Električna različica Fordovega vznemirljivega novega kompaktnega petsedežnika za različne dejavnosti ponuja do 288 km dosega,1 podprtega z možnostjo hitrega polnjenja in priročnimi rešitvami, ki pomagajo olajšati polnjenje doma ali na poti.

 

Oblika vozila po navdihu SUV-jev je zunaj robustna, v notranjosti pa navdušuje z obilico prostora in preprostim dostopom; električni E-Tourneo Courier dodatno izstopa z edinstveno oblikovanim sprednjim delom, priročnim 44-litrskim sprednjim prtljažnikom2 in izboljšano serijsko opremo, vključno z večjimi digitalnimi zasloni in obsežnimi funkcijami za pomoč vozniku.

 

“Ford E-Tourneo Courier je električni avto z občutkom za zabavo, ki je zasnovan za sodoben življenjski slog z obilico dejavnosti. Ne glede na to, ali gre za souporabo avtomobila s prijatelji in družino, prevoz materiala za prenovo doma in rastlin za vrt ali odhod na plažo s psom v prtljažniku in jadralnimi deskami na strehi, bo E-Tourneo Courier prednosti električnega vozila zagotovil povsem novim uporabnikom,” je povedal Rich Hughes, vodja znamke Tourneo pri Fordu Evropa.

 

Kupci bodo lahko E-Tournea Courier kmalu naročili pri svojih lokalnih Fordovih trgovcih, prva vozila pa bodo predvidoma dobavljena v prvem četrtletju leta 2025.

 

Zmogljivo električno vozilo s popolno podporo

 

E-Tourneo Courier je opremljen z baterijo z (uporabno) kapaciteto 43 kWh, ki omogoča doseg do 288 km.1 Elektromotor razvije 100 kW moči in 290 Nm navora3 za odzivno vožnjo v mestu in udobno ‘križarjenje’ pri višjih hitrostih ali ob polni obremenitvi. Največja dovoljena vlečna masa znaša 750 kg,4 kar omogoča vleko čolna ali manjše prikolice.

 

Z izbiro načina L je na voljo izboljšano regenerativno zaviranje, ko voznik sprosti zavorno pedal, pri tem pa sistem z zajeto energijo polni baterijo in optimizira doseg, prav tako lahko voznik preklopi na način vožnje z enim pedalom. Vozniki lahko izbirajo tudi med načini vožnje Normal, Eco, Sport ali Slippery (spolzka podlaga), ki odzivnost pedala za pospeševanje in krmiljenje spreminjajo tako, da najbolje ustrezajo različnim voznim scenarijem.

 

Na daljših potovanjih lahko lastniki E-Tournea Courier preprosto poiščejo javne polnilnice in plačajo polnjenje s pomočjo programske opreme Ford Pro Software in omrežja BlueOval Charge Network, ki je z več kot 800.000 polnilnicami eno največjih tovrstnih omrežij v Evropi. Hitra polnilnica z enosmernim tokom z močjo 100 kW lahko poveča doseg za 100 km v približno 10 minutah; običajno hitro polnjenje za povečanje napolnjenosti z 10 na 80 odstotkov traja približno 23 minut.5

 

E-Tourneo Courier se lahko s polnilnico z izmeničnim tokom z močjo 11 kW napolni v manj kot 5,5 urah.5 Za optimalen doseg lahko lastniki vnaprej poskrbijo za ustrezno temperaturo baterije in kabine tudi z uporabo 12-palčnega zaslona na dotik na armaturni plošči ali aplikacije FordPass.6 Servisni interval na dve leti brez omejitve prevožene razdalje zmanjša stroške in število obiskov servisa.

 

Privlačen videz, napredna tehnologija

 

E-Tourneo Courier združuje oblikovne poteze SUV-ja, futuristične elemente električnega vozila in vsakdanjo praktičnost, ki jo zahtevajo aktivno življenje in preživljanje prostega časa na prostem. Osupljiva kromirana maska z diamantnim vzorcem, letev s svetili čez celotno širino in aerodinamično oblikovana platišča v obliki diska dodajajo tehnološko napreden slog EV, medtem ko visoka linija pokrova motornega prostora in kratki previsi ustvarjajo napeto držo ter povečujejo okretnost, vidljivost in notranji prostor, kar ustreza kupcem družinskih avtomobilov.

 

Praktična in prostorsko učinkovita zasnova se nadaljuje v kabini. Vozniki bodo takoj opazili kvadratast volanski obroč z ‘ravnim’ spodnjim delom (angl. ‘squircle’ ali ‘kvadrog’), ki omogoča lažji dostop in več udobja za noge in kolena, prav tako sta prestavna ročica in električna parkirna zavora nameščeni ob volanskem drogu.

 

Električni model ponuja izboljšano tehnologijo za prikaze z 30,5 cm (12'') nastavljivim digitalnim sklopom pred voznikom, medtem ko večji 30,5 cm (12'') zaslon na dotik s Fordovo programsko opremo SYNC 47 in brezžičnim zrcaljenjem telefona8 z načinom deljenega prikaza omogoča upravljanje medijev, navigacije in sekundarnih funkcij. Vgrajeni modem9 omogoča povezljivost na poti, brezžične posodobitve pa, tako kot pri telefonu, redno izboljšujejo funkcionalnost. Za doplačilo je na voljo vtičnica z izmeničnim tok in napetostjo 230 V ter močjo 400 W v spodnjem delu armaturne plošče, ki je idealna za napajanje prenosnih računalnikov ali manjših naprav.

 

Ford ponuja model E-Tourneo Courier z možnostjo izbire med tremi stopnjami opreme – Trend, Titanium in Active –, od katerih ima vsaka svoj poseben značaj. Vse različice so opremljene z elektronskim uravnavanjem temperature zraka, različici Titanium in Active pa sta serijsko opremljeni tudi s ploščico za brezžično polnjenje naprav.10

 

E-Tourneo Courier je serijsko opremljen z obsežnim naborom asistenčnih sistemov,11 ki vključujejo sistem za ohranjanje voznega pasu, sistem za preprečevanje naleta s prepoznavanjem pešcev in kolesarjev, inteligentno pomoč za uravnavanje hitrosti, prepoznavanje prometnih znakov, opozarjanje voznika, opozorilo za napačno smer vožnje, samodejne upravljanje dolgih luči, sprednje in zadnje parkirne senzorje ter kamero za vzvratno vožnjo. E-Tourneo Courier Active z obsežnejšo serijsko opremo vključuje tudi inteligentni prilagodljivi tempomat s funkcijo usmerjanja v sredino voznega pasu in funkcijo Stop & Go,12 sistem za zaviranje po trčenju, pomoč z zaviranjem pri vzvratni vožnji, pomoč krmiljenja pri izogibanju, pomoč pri vožnji skozi križišče, opozarjanje na vozila v mrtvem kotu in povezano navigacijo,13 ki so pri drugih različicah na voljo kot dodatni paket.

 

Največ prostora, največ praktičnosti

 

Tako kot sorodnik z bencinskim motorjem je tudi E-Tourneo Courier razvit za udoben prevoz petih potnikov in njihove prtljage. Kratki previsi in neposredne, preproste linije poleg tega, da poudarjajo vizualno širino in čvrstost zunanjosti, zagotavljajo prostorno kabino in prtljažnik. Visoka strešna linija in velika okna povečujejo prostor nad glavo in naravno svetlobo za udobnejše potovanje.

 

V primerjavi s prejšnjo generacijo modela Tourneo Courier imajo potniki več prostora za ramena in glavo; električni model uvaja tudi novo prilagodljivo sredinsko konzolo, ki jo je mogoče konfigurirati za prevoz večjih predmetov, kot sta prenosni računalnik ali mapa formata A4, ali pa jo razdeliti in uporabiti ločena držala za pijače in pladnje za ključe ali prigrizke. Dodatna odlagalna mesta vključujejo skrit izvlečni predal v prtljažniku in 44-litrski sprednji prtljažnik (frunk) – idealen za shranjevanje kabla za polnjenje ali za prevoz mokrih in umazanih predmetov po pustolovščinah na prostem.

 

V prtljažnik E-Tournea Courier lahko pospravite predmete, ki so daljši od enega metra, in ponuja 1188 litrov prostora,2 ki se pri preklopljenih zadnjih sedežih poveča na 2162 litrov2 in največjo dolžino 1429 mm. Trisedežna zadnja klop je deljiva v razmerju 60-40 ter jo je možno zložiti in preklopiti naprej, da je na voljo dodaten prostor; na zunanjih zadnjih sedežih so nameščena držala za otroške sedežev ISOFIX.

 

Nizko dno prtljažnika olajša nalaganje težke prtljage in omogoča, da tudi manjši psi skočijo v vozilo in iz njega lažje kot v običajni SUV. Drsna stranska vrata so uporabna na tesnih parkiriščih, izboljšajo dostop pri nameščanju majhnih otrok in zmanjšajo verjetnost poškodb zaradi ‘bližnjega srečanja’ z ovirami ali parkiranimi avtomobili pri odpiranju.

 

# # #

                                                                                                                            

1 Doseg do 288 km temelji na povsem napolnjeni bateriji vozila E-Tourneo Courier. Ocenjeni doseg po svetovno usklajenem preskusnem postopku za lahka vozila (WLTP). Navedeni podatki so namenjeni za primerjave z drugimi vozili, testiranimi po enakih tehničnih postopkih. Dejanski doseg se lahko razlikuje glede na dejavnike, kot so temperatura, način vožnje, profil poti, vzdrževanje vozila ter starost in stanje litij-ionske baterije. Navedena poraba goriva/energije, izpusti CO2 in doseg z električnim pogonom po WLTP so določeni v skladu s tehničnimi zahtevami in specifikacijami zadnje različice Evropskih uredb (EC) 715/2007 in (EU) 2017/1151. Uporabljeni standardni preskusni postopki omogočajo primerjavo med različnimi tipi vozil in različnimi proizvajalci.

 

2 Zmogljivost za prevoz prtljage in natovarjanje je omejena z maso in porazdelitvijo mase.

 

3 Moč in navor sta neodvisni lastnosti in ju ni mogoče doseči hkrati.

 

4 Največja vlečna obremenitev je odvisna od tovora, konfiguracije vozila, dodatne opreme in števila potnikov.

 

5 Ocenjeni podatki temeljijo na modelu E-Tourneo Courier. Dejanski čas polnjenja in hitrost polnjenja se razlikujeta glede na vrsto uporabljene domače ali javne polnilnice ter druge dejavnike (vključno z vremenom, temperaturo okolja, načinom vožnje, profilom vožnje, stanjem vozila, starostjo, stanjem in temperaturo litij-ionske baterije).

 

6 Aplikacija FordPass®, združljiva z izbranimi platformami pametnih telefonov, je na voljo prek prenosa. Ponudnik mobilnega omrežja lahko zaračuna pošiljanje sporočil in prenos podatkov v skladu s tarifo.

 

7 Ne dopustite motenj med vožnjo! Če je le možno, uporabite glasovno upravljanje in med vožnjo ne uporabljajte ročnih naprav.Ko je izbrana prestava za vožnjo, so lahko nekatere možnosti blokirane. Nekatere funkcije niso združljive z vsemi telefoni.

 

8 Zahteva telefon z aktivno naročnino za prenos podatkov in združljivo programsko opremo. SYNC 4 med uporabo ne upravlja izdelkov drugih proizvajalcev. Za funkcionalnost svojih izdelkov odgovarjajo izključno njihovi proizvajalci. Android Auto je blagovna znamka družbe Google LLC. Apple CarPlay je blagovna znamka družbe Apple Inc., registrirana v ZDA in drugih državah.

 

9 Povezane storitve in funkcije so odvisne od razpoložljivosti združljivega mobilnega omrežja in ustrezne naročnine. Zaradi razvoja tehnologij/mobilnih omrežij/zmogljivosti vozil lahko pride do omejitve ali celo onemogočanja delovanja povezanih storitev in funkcij. Dostopna točka Wi-Fi ni vključena v povezane storitve.

 

10 Razpoložljivo brezžično polnjenje Qi morda ni združljivo z vsemi mobilnimi telefoni.

 

11 Funkcije za pomoč vozniku dopolnjujejo in ne nadomeščajo voznikove pozornosti, presoje in potrebe po upravljanju vozila. Prav tako niso nadomestek za varno vožnjo. Glede podrobnosti in omejitev glejte navodila za uporabo vozila.

 

12 Če je zaustavitev daljša od treh sekund, mora voznik za nadaljnje delovanje sistema posredovati s pritiskom na gumb ‘RES’ ali stopalko za pospeševanje.

 

13 Storitve zahtevajo sistem SYNC 4 ali novejši, aktivacijo prek aplikacije FordPass Pro (v skladu s pogoji FordPass), aktivacijo modema in načrt storitev povezane navigacije. Ustrezno opremljena vozila so na voljo z 12-mesečnim poskusnim programom povezane navigacije od datuma začetka garancije za novo vozilo, nato pa je potreben nakup. Povezane storitve in funkcije so odvisne od razpoložljivosti združljivega mobilnega omrežja. Zaradi razvoja tehnologij/mobilnih omrežij/zmogljivosti vozil lahko pride do omejitve ali celo onemogočanja delovanja povezanih storitev in funkcij.

 

O družbi Ford Motor Company

Ford, globalna ameriška blagovna znamka, ki je že več kot 100 let vtkana v tkanino Evrope, si prizadeva za svobodo gibanja, ki gre z roko v roki s skrbjo za planet in drug za drugega. Družba s svojim načrtom Ford+ s poslovnimi enotami Model e, Ford Pro in Ford Blue pospešuje evropsko preobrazbo v popolnoma električno in ogljično nevtralno prihodnost do leta 2035. Družba vodi z novimi drznimi električnimi vozili, ki so zasnovana z mislijo na evropske voznike, in z inovacijami na področju storitev, ki pomagajo ljudem pri povezovanju, razvoju skupnosti in uspehu podjetij. Prodaja in servisiranje Fordovih vozil sta zagotovljena na 50 posameznih evropskih trgih, poslovanje pa vključuje tudi družbo Ford Motor Credit Company, oddelek za podporo strankam (Ford Customer Service Division) in 14 proizvodnih obratov (osem v popolni lasti in šest nekonsolidiranih obratov skupnih podjetij) s štirimi centri v Kölnu v Nemčiji, Valencii v Španiji ter v naših skupnih podjetjih v Craiovi v Romuniji in Kocaeliju v Turčiji. Ford zaposluje približno 34.000 ljudi v svojih obratih v popolni lasti in konsolidiranih skupnih podjetjih ter približno 57.000 ljudi, če upoštevamo nekonsolidirana podjetja po Evropi. Več informacij o podjetju, njegovih izdelkih in storitvah družbe Ford Credit lahko preberete na spletni strani corporate.ford.com.

VIR: Summit motors Ljubljana