vabilo na Grossmannov festival fantastičnega filma in vina

VABIMO
Filmska klet Unterhund • otvoritev

Kino, ki grize!
KJE: Unterhund, Ormož
KDAJ: 31. maj ob 18.00
KDO: Severin Fiala

Vstop prost!V petek 31. maja ob 18.00 bomo v ormoškem klubu Unterhund uradno odprli kino »Filmska klet Unterhund« in ogrevali za 20. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina. Ob tej priložnosti bomo predvajali avstrijsko srhljivko Lahko noč, mamica, ki sta jo režirala Severin Fiala in Veronika Franz. Film je svetovno premiero doživel leta 2014 na 71. Beneškem filmskem festivalu in navdušil tako filmske kritike kot občinstvo. Pred projekcijo bo potekal pogovor s polovico režiserskega dvojca Severinom Fialo.Filmska klet Unterhund
Kino, ki grize!

Kulturno alternativni klub(KAK) Ormož v klubu Unterhund, ki se ponaša s kar 34-letno tradicijo in je tako eno najstarejših tovrstnih prizorišč v Sloveniji, v sodelovanju z Grossmannovim festivalom fantastičnega filma in vina odpira vrata butičnega, neodvisnega kina "Filmska klet Unterhund".
Zadnja 4 leta se je Grossmannov festival pričenjal v Ormožu, kjer je Unterhund bil eno od osrednjih prizorišč dogajanja. Z letošnjim letom pa smo se odločili, da naše sodelovanje preoblikujemo: KAK Ormož je v preteklem letu priskrbel 4K projektor ter primerno platno, posodobil ozvočenje, rezultat pa je kino dvorana s 50 sedišči v kleti ormoškega gradu. Program bomo snovali v sodelovanju z Grossmannovim festivalom fantastičnega filma in vina, kar ni nič nenavadnega, glede na to, da je velik del ekipe Unterhunda že od vsega začetka dejaven tudi pri Grossmannovem festivalu. Tako bodo v našem fokusu najboljši neodvisni žanrski filmi, ki jih bomo v čim večji meri poskusili predstaviti tudi skozi pogovore s filmskimi ustvarjalci, bodisi v živo bodisi preko video klicev. Seveda ne bomo pozabili tudi na naše najmlajše in mladino, s posebnim programom, ki bo namenjen prav njim.

Se vidimo v Filmski kleti Unterhund - kinu, ki grize.Lahko noč mamica

Ich Seh Ich Seh, Avstrija 2014


Scenarij in režija: Severin Fiala, Veronika Franz • Igrajo: Lukas Schwarz, Elias Schwarz, Susanne Wuest, Hans Escher, Elfriede Schatz • Producent: Ulrich Seidl • Produkcija: Ulrich Seidl Filmproduktion GmbHGroteskna psihološka srhljivka razgrinja zapleten odnos med bratoma dvojčkoma in njuno  mamo po njenem prihodu iz bolnišnice, saj fanta začneta dvomit o njeni identiteti.
»Čeprav ima film veliko osrednjo skrivnost, ki je tukaj ne gre razkriti, pa tudi pozoren gledalec, ki jo razvozla, še preden mu je rešitev ponujena na krožniku, v njem lahko najde toliko pripovedne spretnosti in estetike, da je Lahko noč, mamica veliko več kot le uganka, ki izgubi čar, ko jo enkrat znaš rešiti.« pa je za MMC RTV SLO zapisala Ana Jurc

Film je prejel številne nagrade in bil izbran za avstrijskega predstavnika za oskarja. Leta 2022 je doživel ameriški remake z Naomi Watss v glavni vlogi.Severin Fiala
John McTiernan in Severin Fiala; Grossmann 2023; foto: Špela Jambriško


Severin Fiala velja za enega najzanimivejših sodobnih filmskih ustvarjalcev. Nase je opozoril z nagrajenim kratkim filmom Elefantenhaut (2009), ki ga je sorežiral z Ulrike Putzer. Prvi skupni projekt z Veroniko Franz, sicer stalno sodelavko režiserja Ulricha Seidla, je bil nagrajevani dokumentarec Kern (2012), ki mu je sledil njun igrani prvenec, srhljivka Lahko noč, mamica (2014). Njun drugi igrani celovečerec Koča je na Grossmannu 2020 prejel hudega mačka za najboljši film. Na letošnjem Berlinalu je srebrnega medveda za izjemen umetniški dosežek prejel Martin Gschlacht za fotografijo za film Hudičeva kopel, zadnji igrani film tandema Franz-Fiala.

NAPOVEDUJEMO20. festival fantastičnega filma in vina

GROSSMANN
KJE
: Ljutomer
KDAJ: 11.–15. junij 2024
KDO: častni gost Slobodan ŠijanGrossmannov festival fantastičnega filma in vina vstopa v svojo jubilejno 20. edicijo kot najbolj prepoznaven filmski dogodek v Sloveniji in kot eden izmed najbolj zanimivih žanrskih filmskih festivalov na svetu. Festival je v Ljutomer in Ormož pripeljal že številne filmske legende, s pazljivo izbranim filmskim programom, številnimi strokovnimi delavnicami in spremljevalnimi dogodki pa je postal osrednje stičišče in zbirališče fantastične kinematografije v tem delu Evrope.

Celostna grafična podoba: Ivica Stevanović

VIR: Grossmannov festival fantastičnega filma in vina