V sredo, 15. februarja 2023, je v dvorani Družbenega doma Grosuplje potekala 2. redna seja Občinskega sveta Občine Grosuplje.

Občinski svetnice in svetniki so tokrat na seji imenovali več odborov in komisij, kot stalna delovna telesa občinskega sveta, v katerih njihovi članice in člani temeljiteje razpravljajo o posameznih problematikah, usklajujejo mnenja in sprejemajo zaključke.
Imenovan je bil tudi Nadzorni odbor Občine Grosuplje, in sicer v sestavi: Sabina Roštan, mag. Natalija Njavro, Rok Gorjup, Andrej Kopitar in Barbara Miklošič.

Za predstavnico lokalne skupnosti v Svet lokalnih skupnosti Centra za socialno delo Ljubljana so imenovali Metko Kopitar.
Potrjen pa je bil tudi mandat nadomestnemu članu Občinskega sveta Občine Grosuplje Stanislavu Stoparju.
Dnevni red je bil naslednji:
  1. Potrditev zapisnika 1. (konstitutivne) seje Občinskega sveta Občine Grosuplje;
  2. Sklep o potrditvi mandata nadomestnemu članu Občinskega sveta Občine;
  3. Sklep o določitvi višine cen oskrbe s pitno vodo v občini Grosuplje;
  4. Sklep o določitvi višine cen odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode v občini Grosuplje;
  5. Sklep o določitvi višine cen storitev povezanih z nepretočnimi greznicami, obstoječimi greznicami in malimi komunalnimi čistilnimi napravami v občini Grosuplje;
  6. Sklep o določitvi višine cen ravnanja s komunalnimi odpadki v občini Grosuplje;
  7. Sklep o določitvi višine cen ravnanja z odpadnimi nagrobnimi svečami v občini Grosuplje;
  8. Sklep o določitvi cene 24-urne dežurne službe v okviru pogrebne dejavnosti na območju občine Grosuplje;
  9. Sklep o imenovanju Odbora za prostor, komunalno infrastrukturo in ekologijo;
  10. Sklep o imenovanju Odbora za družbene dejavnosti;
  11. Sklep o imenovanju Odbora za gospodarstvo in turizem;
  12. Sklep o imenovanju Odbora za kmetijstvo;
  13. Sklep o imenovanju Odbora za mednarodno sodelovanje;
  14. Sklep o imenovanju Statutarno - pravne komisije;
  15. Sklep o imenovanju Komisije za vloge, pritožbe, peticije in poravnave;
  16. Sklep o imenovanju Komisije za spremljanje položaja romske skupnosti v občini Grosuplje;
  17. Sklep o imenovanju Nadzornega odbora Občine Grosuplje;
  18. Sklep o imenovanju predstavnika lokalne skupnosti v Svet lokalnih skupnosti Centra za socialno delo Ljubljana;
  19. Informacije, pobude in vprašanja svetnikov.
Sklep o potrditvi mandata nadomestnemu članu Občinskega sveta Občine
Občinski svetnice in svetniki so potrdili mandat nadomestnemu članu Občinskega sveta Občine Grosuplje Stanislavu Stoparju.
Članu občinskega sveta dr. Petru Verliču, ki je sprejel mandat župana, je zaradi nezdružljivosti funkcije prenehala funkcija občinskega svetnika. Občinska volilna komisija je dne 25. 1. 2023 sprejela ugotovitveni sklep, da je mandat občinskega svetnika prešel na naslednjega kandidata z liste SDS, Stanislava Stoparja, do konca mandatnega obdobja (2022-2026). Stanislav Stopar je podal izjavo, da sprejema mandat občinskega svetnika.
Sklep o določitvi višine cen oskrbe s pitno vodo v občini Grosuplje; Sklep o določitvi višine cen odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode v občini Grosuplje; Sklep o določitvi višine cen storitev povezanih z nepretočnimi greznicami, obstoječimi greznicami in malimi komunalnimi čistilnimi napravami v občini Grosuplje; Sklep o določitvi višine cen ravnanja s komunalnimi odpadki v občini Grosuplje
Občinski svetnice in svetniki so sprejeli Sklep o določitvi višine cen oskrbe s pitno vodo v občini Grosuplje, Sklep o določitvi višine cen odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode v občini Grosuplje, Sklep o določitvi višine cen storitev povezanih z nepretočnimi greznicami, obstoječimi greznicami in malimi komunalnimi čistilnimi napravami v občini Grosuplje in Sklep o določitvi višine cen ravnanja s komunalnimi odpadki v občini Grosuplje.
Metodologijo za določitev cen izvajanja obveznih lokalnih gospodarskih javnih služb s področja komunalnih dejavnosti od leta 2013 ureja Uredba o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb (Uradni list RS, št. 87/12, 109/12, 76/17, 78/19 in 44/22-ZVO-2) (v nadaljevanju: cenovna uredba). V skladu s cenovno uredbo so bile za vsako storitev obveznih gospodarskih javnih služb izračunane nove planske lastne cene za leto 2023, ki vključujejo tudi poračune za leto 2021. Če razlika med trenutno veljavno - potrjeno ceno in načrtovano lastno ceno preseže 10 %, mora pristojni občinski organ začeti postopek potrjevanja cen. Izvajalec javne službe pa je predlagal prilagoditev novim predračunskim cenam tudi, ko razlika ni presegla 10%, ker so sprotne prilagoditve cen sprejemljivejše za uporabnike.
Skladno z navedenim je Javno komunalno podjetje Grosuplje d.o.o. pripravilo Sklep o določitvi višine cen oskrbe s pitno vodo v občini Grosuplje, ki je podrobneje utemeljen v Elaboratu o oblikovanju cen storitev - oskrba s pitno vodo, št. 10-G-Vod/2022 - december 2022, Sklep o določitvi višine cen odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode v občini Grosuplje, ki je podrobneje utemeljen v Elaboratu o oblikovanju cen storitev - odvajanje in čiščenje komunalne in padavinske vode, št. 11-G-Kan./2022- december 2022, Sklep o določitvi višine cen povezanih z nepretočnimi greznicami, obstoječimi greznicami in malimi komunalnimi čistilnimi napravami v občini Grosuplje, ki je podrobneje utemeljen v Elaboratu o oblikovanju cen storitve - javne službe povezane z greznicami in malimi komunalnimi čistilnimi napravami, št. 11-G-MKČN/2022 - december 2022 in Sklep o določitvi višine cen ravnanja s komunalnimi odpadki v občini Grosuplje, ki je podrobneje utemeljen v Elaboratu o oblikovanju cen storitev - ravnanje s komunalnimi odpadki, št. 11-G-Odp./2022 – december 2022.
Sklep o določitvi višine cen ravnanja z odpadnimi nagrobnimi svečami v občini Grosuplje
Občinski svetnice in svetniki so sprejeli Sklep o določitvi višine cen ravnanja z odpadnimi nagrobnimi svečami v občini Grosuplje.
Metodologijo za določitev cen izvajanja obveznih lokalnih gospodarskih javnih služb s področja komunalnih dejavnosti od leta 2013 ureja Uredba o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb (Uradni list RS, št. 87/12, 109/12, 76/17 in 44/22-ZVO-2).
Ministrstvo za okolje in prostor je izdalo mnenje, št. 35405-125/2019/2 z dne 21. 1. 2020, da morajo izvajalci obvezne občinske javne službe zbiranja komunalnih odpadkov - odpadnih nagrobnih sveč ceno storitve predlagati z elaboratom o oblikovanju cene izvajanja javne službe in jo predložiti pristojnemu občinskemu organu v potrditev. Na podlagi mnenja je Javno komunalno podjetje Grosuplje d.o.o. pripravilo Elaborat o oblikovanju cen storitev RAVNANJE S KOMUNALNIMI ODPADKI - odpadnimi nagrobnimi svečami - Občina Dobrepolje, Grosuplje in Ivančna Gorica, št. 2-ONS/2022- december 2022.
S Sklepom o določitvi višine cen ravnanja s komunalnimi odpadki - odpadnimi nagrobnimi svečami v občini Grosuplje, na podlagi Elaborata o oblikovanju cen storitev RAVNANJE S KOMUNALNIMI ODPADKI - odpadnimi nagrobnimi svečami, se določa cena odvoza odpadnih nagrobnih sveč. Gre za stroške, ki jih izvajalec javne službe zaračuna nosilcu načrta ravnanja z odpadnimi nagrobnimi svečami in ne gre za ceno, ki bi jo morali plačati občani.
Sklep o določitvi cene 24-urne dežurne službe v okviru pogrebne dejavnosti na območju občine Grosuplje
Občinski svetnice in svetniki so sprejeli Sklep o določitvi cene 24-urne dežurne službe v okviru pogrebne dejavnosti na območju občine Grosuplje.
Z Odlokom o pokopališkem redu na območju Občine Grosuplje je Občina Grosuplje za izvajalca 24-urne dežurne službe v okviru pogrebne dejavnosti izbrala Javno komunalno podjetje Grosuplje d.o.o. Metodologijo za oblikovanje cen 24-urne dežurne službe od leta 2018 ureja Uredba o metodologiji za oblikovanje cen 24-urne dežurne službe (Ur. list RS, št. 5/18). Na podlagi navedene metodologije je Javno komunalno podjetje Grosuplje d.o.o. pripravilo Sklep o določitvi višine cen 24-urne dežurne službe v okviru pogrebne dejavnosti na območju Občine Grosuplje, ki je podrobneje utemeljen v Elaboratu o oblikovanju cene 24-urne dežurne službe v okviru pogrebne dejavnosti na območju Občine Grosuplje, št. 3-G-Pog/2022 - december 2022.
Sklep o imenovanju Odbora za prostor, komunalno infrastrukturo in ekologijo
Občinski svetnice in svetniki so imenovali Odbor za prostor, komunalno infrastrukturo in ekologijo, ki ima devet članov - predsednika, podpredsednika in sedem članov.
V Odbor za prostor, komunalno infrastrukturo in ekologijo so bili imenovani: Mihael Hočevar, Boštjan Boh, Žan Skubic, Alojz Bavdek, Marjan Jakopin, Romana Hrovat, Nejc Kolmančič, Marjan Kastelic in Anže Tomšič. Za predsednika odbora je bil določen Mihael Hočevar, za podpredsednika pa Boštjan Boh.
Sklep o imenovanju Odbora za družbene dejavnosti
Občinski svetnice in svetniki so imenovali Odbor za družbene dejavnosti, ki ima devet članov - predsednika, podpredsednika in sedem članov.
V Odbor za družbene dejavnosti so bili imenovani: Matjaž Trontelj, Vera Šparovec, Sabina Podržaj, Nives Rupčič, Tanja Kastelec, Nastja Ižanc, Ema Perme, Nina Gruden in Jure Bornšek. Za predsednika odbora je bil določen Matjaž Trontelj, za podpredsednico pa Vera Šparovec.
Sklep o imenovanju Odbora za gospodarstvo in turizem
Občinski svetnice in svetniki so imenovali Odbor za gospodarstvo in turizem, ki ima devet članov - predsednika, podpredsednika in sedem članov.
V Odbor za gospodarstvo in turizem so bili imenovani: Sabina Podržaj, Rajko Palčar, Nives Rupčič, Marina Rački, Renato Bedene, Branko Omahen, Mojca Gruden, Kristjan Andrej Trontelj in Ksenija Zupančič. Za predsednico odbora je bila določena Sabina Podržaj, za podpredsednika pa Rajko Palčar.
Sklep o imenovanju Odbora za kmetijstvo
Občinski svetnice in svetniki so imenovali Odbor za kmetijstvo, ki ima sedem članov - predsednika, podpredsednika in pet članov.
V Odbor za kmetijstvo so bili imenovani: Urša Leah Predalič, Marjan Kastelic, Žan Skubic, Marinka Rebolj, Boštjan Boh, Janez Tomažin in Maša Sterle. Za predsednico odbora je bila določena Urša Leah Predalič, za podpredsednika pa Marjan Kastelic.
Sklep o imenovanju Odbora za mednarodno sodelovanje
Občinski svetnice in svetniki so imenovali Odbor za mednarodno sodelovanje, ki ima pet članov - predsednika, podpredsednika in tri člane.
V Odbor za mednarodno sodelovanje so bili imenovani: Stanislav Stopar, Andrej Božič, Urška Berlan, Izidor Darko Postružin in mag. Dejan Pezdirec. Za predsednika odbora je bil določen Stanislav Stopar, za podpredsednika pa Andrej Božič.
Sklep o imenovanju Statutarno - pravne komisije
Občinski svetnice in svetniki so imenovali Statutarno - pravno komisijo, ki ima sedem članov - predsednika, podpredsednika in pet članov.
V Statutarno - pravno komisijo so bili imenovani: Nives Rupčič, Vanja Movrin, Urška Berlan, Andrej Božič, Mojca Gruden, Maria Ana Slak Trontelj in mag. Dušan Rusić. Za predsednico komisije je bila določena Nives Rupčič, za podpredsednico pa Vanja Movrin.
Sklep o imenovanju Komisije za vloge, pritožbe, peticije in poravnave
Občinski svetnice in svetniki so imenovali Komisijo za vloge, pritožbe, peticije in poravnave, ki ima tri člane - predsednika in dva člana.
V Komisijo za vloge, pritožbe, peticije in poravnave so bili imenovani: Alojz Bavdek, Mojca Gruden in Milan Nastić. Za predsednika komisije je bil določen Alojz Bavdek.
Sklep o imenovanju Komisije za spremljanje položaja romske skupnosti v občini Grosuplje
Občinski svetnice in svetniki so imenovali Komisijo za spremljanje položaja romske skupnosti v občini Grosuplje kot posebno delovno telo občinskega sveta, ki ima enajst članov - predsednika, podpredsednika in devet članov.
V Komisijo za spremljanje položaja romske skupnosti v občini Grosuplje so bili imenovani: Marjan Jakopin, Ema Perme, Alojz Bavdek, Urša Leah Predalič, Mojca Gruden, Bojana Hudorović, Cirila Hudorovac, Elko Hudorovac, Renato Hudorovac, Kevin Hudorovič in Janez Svetek. Za predsednika komisije je bil določen Marjan Jakopin, za podpredsednico pa Ema Perme.
Sklep o imenovanju Nadzornega odbora Občine Grosuplje
Občinski svetnice in svetniki so imenovali Nadzorni odbor Občine Grosuplje, ki ima pet članov - predsednika, podpredsednika in tri člane.
V Nadzorni odbor so bili imenovani: Sabina Roštan, mag. Natalija Njavro, Rok Gorjup, Andrej Kopitar in Barbara Miklošič.
Sklep o imenovanju predstavnika lokalne skupnosti v Svet lokalnih skupnosti Centra za socialno delo Ljubljana
Občinski svetnice in svetniki so v Svet lokalnih skupnosti Centra za socialno delo Ljubljana imenovali Metko Kopitar.
S 1. 10. 2018 se je  8 centrov za socialno delo na območju delovanja Centra za socialno delo Ljubljana spojilo v nov pravni subjekt, ki je pravni naslednik spojenih socialno varstvenih zavodov, med drugim tudi Centra za socialno delo Grosuplje. V skladu s Statutom Centra za socialno delo je organ Centra tudi Svet lokalnih skupnosti, ki je kolegijski posvetovalni organ centra, ki ga sestavljajo predstavniki lokalnih skupnosti z območja delovanja centra. Do svojega predstavnika v svetu lokalnih skupnosti je upravičena tudi Občina Grosuplje, ki ga imenuje občinski svet.
 
 
Jana Roštan

VIR: Občina Grosuplje