Turistična zveza Slovenije je v sklopu projekta Moja dežela – lepa in gostoljubna 2023 pričela z ocenjevanjem večjih, srednjih in manjših mest ter turističnih, zdraviliških in izletniških krajev.

Turistična zveza Slovenije je v sklopu projekta Moja dežela – lepa in gostoljubna 2023 pričela z ocenjevanjem večjih, srednjih in manjših mest ter turističnih, zdraviliških in izletniških krajev. Državna ocenjevalna komisija je včeraj, v četrtek, v kategoriji večjih mest ocenjevala tudi Velenje. S številnimi organizacijami smo se potrudili, da smo mesto predstavili v najboljši luči. Komisija je izrazila razumevanje in poudarila, da pri ocenjevanju ne bo upoštevala posledic nočnega razdejanja, ki ga je povzročilo neurje. Verjamemo, da bodo člani komisije tudi tokrat prepoznali in nagradili naša prizadevanja za urejenost mesta, ki je rezultat skupnega dela in skrbi za lepo okolico.
 
Poseben poudarek smo letos namenili trajnostnim prizadevanjem in objezerskemu turizmu. Pomembna novost je, da je Velenje pridobilo znak Slovenia Green Destination GOLD, Mladinski hotel Velenje pa znak Slovenia Green Acommodation. Prav tako smo ponosni, da smo uspeli območje Velenjske plaže in Viste še nadgraditi in za Velenjsko plažo pridobiti naziv Najboljše naravno kopališče v Sloveniji. V lanskem letu je produkt Skrivnosti potopljenih vasi pridobil znak Slovenia Unique Experience in mednarodno nagradno BIG SEE TOURISM DESIGN AWARDS. Mestna občina Velenje je vključena v Misijo 100 podnebno nevtralnih mest in je ambasador Green Leaf 2024. Zavod za turizem Šaleške doline pa je v lanskem letu organiziral ZERO WASTE prireditev.
 
Članice komisije so pohvalile energijo in entuziazem, ki se čuti tako v lokalnih institucijah kot pri številnih ponudnikih ter prebivalstvu. Priporočile so nam, da naj sledimo svoji viziji in smernicam, ki so dobro zastavljene.
 
Velenje je doslej v okviru projekta Moja dežela – lepa in gostoljubna že devetkrat (1995, 1999, 2001, 2007, 2009, 2010, 2015, 2019, 2020) prejelo prvo nagrado za urejenost; v letih 2011, 2013, 2014, 2018 in 2021 smo osvojili drugo mesto, tretje mesto pa v letih 2012, 2017 in 2022. Velenje je v lanskem letu zmagalo v spletnem glasovanju v kategoriji večjih mest in prejelo posebno priznanje »ljubljenec ljudskih src«. Ponosni smo, da je bila lani Velenjska plaža v kategoriji naravnih kopališč po mnenju slovenskih kopalk in kopalcev že petič zapored razglašena za najboljše naravno kopališče.
 
VIR: Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje