TRIO NOORDUNG: Matjaž Porovne, violina, Petra Greblo, violončelo in Miha Haas, klavir Četrtek, 18. april 2024, ob 20. uri, Grad Kromberk

GRAJSKE HARMONIJE|13. koncertna sezona|2. koncert

TRIO NOORDUNG: Matjaž Porovne, violina, Petra Greblo, violončelo in Miha Haas, klavir

Četrtek, 18. april 2024, ob 20. uri, Grad Kromberk


V dvorani Gradu Kromberk bo v četrtek, 18. aprila 2024, ob 20. uri na sporedu drugi zmenek 13. sezone cikla komorne in solistične glasbe GRAJSKE HARMONIJE, ki ga v novogoriškem kulturnem domu že vsa leta organizirajo v sodelovanju z Goriškim muzejem. Na drugem koncertu bo nastopil slovenski klavirski TRIO NOORDUNG, ki ga tvorijo violinist Matjaž Porovne, violončelistka Petra Greblo in pianist Miha Haas. Trio bo poustvaril dela skladateljev, kot so Antonín Leopold Dvořák, Arvo Pärt, Dmitrij Šostakovič, Franz Liszt in Astor Piazzolla. Cikel je za abonma in izven, cena vstopnice pa znaša 13 € in 9 €. Za brezposelne osebe je ob predložitvi veljavnega potrdila o brezposelnosti vstop prost. Vabljeni!


Drugo glasbeno srečanje 13. koncertne sezone v sklopu cikla komorne in solistične glasbe na Gradu Kromberk GRAJSKE HARMONIJE bodo v četrtek, 18. aprila, ob 20. uri oblikovali glasbeniki TRIA NOORDUNG. Sestav, ki združuje vrhunske slovenske akademske glasbenike, kot so violončelistka Petra Greblo, violinist Matjaž Porovne in pianist Miha Haas, je bil ustanovljen leta 2021. Glasbeniki se že od študentskih let srečujejo pri najrazličnejših projektih, tokrat pa so se odločili, da bodo svoje izkušnje izvajanja glasbe od standardne komorne in simfonične do sodobne eksperimentalne glasbe ter mešanih stilov, ki prepletajo klasično tradicijo s folklorističnim melosom in popularnejšimi žanri, prenesli tudi v prakso klavirskega tria. Violončelista Petra Grebo in violinist Matjaž Porovne sta člana orkestra Slovenske filharmonije, pianist Miha Haas pa deluje kot pedagog na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Glasbeniki so se doslej uveljavili kot solisti in člani najrazličnejših ansamblov doma in v tujini.

Dovolite, da spomnimo še na zadnji letošnji zmenek v okviru grajskega cikla, ki je nastal v sodelovanju s tržaškim društvom Associazione Chamber Music in Tekmovanjem 'Piccolo Violino Magico' iz San Vita al Tagliamento (Italija). V četrtek, 16. maja, bo v prvem delu nastopila bolgarska violinistka Lora Markova, v drugem delu pa se bo predstavil italijanski klavirski TRIO CHAGALL. Spored zadnjega koncerta nam bo ponudil skladbe skladateljev, kot so N. Paganini, J. S. Bach, H. W. Ernst, D. Tabakova, J. Haydn, F. Filidei in M. Ravel. 



SPORED

Antonín Leopold Dvořak (1841—1904): Trio v e-molu op. 90,’’Dumky’’
Lento maestoso — Allegro quasi doppio movimiento – attacca, 
Poco adagio — Vivace non troppo — Vivace – attacca, Andante — Vivace non troppo — Allegretto, 
Andante moderato — Allegretto scherzando — Quasi tempo di marcia, Allegro, Lento maestoso

Arvo Pärt (1935–): MozartAdagio

Johannes Brahms (1933—1897): Trio v c-molu op. 101
Allegro energico — Presto non assai — Andante grazioso — Finale: Allegro molto

Astor Piazzolla (1921–1992): Invierno Porteño (Zima v Buenos Airesu) 

VIR: KDNG