V prihodnjem tednu bo Policijska postaja Velenje v okviru nacionalne preventivne akcije Osredotoči se na cesto pri kontroli cestnega prometa posebej pozorna na prekrške, ki vplivajo na zbranost voznikov med vožnjo, s poudarkom na uporabi mobilnih telefonov.

V prihodnjem tednu bo Policijska postaja Velenje v okviru nacionalne preventivne akcije Osredotoči se na cesto pri kontroli cestnega prometa posebej pozorna na prekrške, ki vplivajo na zbranost voznikov med vožnjo, s poudarkom na uporabi mobilnih telefonov. Izvedli bodo tudi posamezne poostrene nadzore, v katerih bodo odkrivali tovrstne prekrške.
 
Agencija za varnost prometa uvaja novo nacionalno preventivno akcijo Osredotoči se na cesto, ki nadomešča dosedanjo akcijo Varno brez telefona. Prva tovrstna akcija bo potekala med 15. in 21. januarjem 2024, druga pa med 30. septembrom in 6. oktobrom 2024.
 
Na sposobnost osredotočenosti med vožnjo namreč poleg aktivne uporabe mobilnega telefona vpliva vrsta dejavnikov, kot so prehitra vožnja, različna čustvena stanja, utrujenost in obvladovanje stresa. Med moteče dejavnike štejemo tudi nastavljanje različnih sistemov v vozilu, kot so radio, klimatska naprava in multimedija, pa tudi prehranjevanje, kajenje in ličenje. Pomemben dejavnik je predhodno uživanje alkohola, drog, drugih psihoaktivnih snovi, še posebej v kombinaciji z zdravili.
 
Poskrbimo za svojo varnost in varnost drugih!
 
Prijazen pozdrav

VIR: Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje