Pred nami je 10. Festival čokolade, ki bo potekal 15. in 16. aprila v Radovljici.

Pred nami je 10. Festival čokolade, ki bo potekal 15. in 16. aprila v Radovljici. 

POVZETEK OSNOVNIH INFORMACIJ:

  • FESTIVAL POTEKA v soboto med 9.00 in 20.00, v nedeljo med 9.00 in 19.00
  • VSTOPNINA je 5 €, mlajši od 18. leta brezplačno
  • LOKACIJA: festival bo na dveh lokacijah in sicer v parku ter v starem mestnem jedru z graščino
  • Poskrbljeno bo za PESTER SPREMLJEVALNI PROGRAM na obeh lokacijah (več spodaj)
  • PARKIRANJE bo urejeno in je brezplačno; na parkirna mesta bodo usmerjali reditelji
  • Za degustiranje izdelkov je potreben NAKUP DEGUSTACIJSKIH KUPONOV. Ena degustacijska pola s 4 kuponi stane 3 €.
  • Nakup na vseh blagajnah festivala je možen tudi z bančnimi karticami
  • Več informacij o dogodku: www.radolca.si

POT DO 10. FESTIVALA
Prvi festival je potekal le en dan – 22. aprila 2012, v spominu organizatorjev pa je ostal po tem, da je bilo treba čokoladnice še posebej vabiti da so prišle v Radovljico, nato pa jim je zmanjkalo čokolade. Bil je to prvi čokoladni festival v Sloveniji.

Že drugi festival je potekal dva dni. Uvedeni so bili degustacijski kuponi, v programu pa prva čokoladna modna revija pod vodstvom oblikovalke Petje Zorec.

V letu 2014 je bila hit poslikava telesa z motivom čokolade, v program pa smo dodali delavnice za odrasle, ki se letos vračajo v Radovljiško graščino.

Četrti festival (2015) se je razširil iz starega mestnega jedra v radovljiški park, ki je vse odtlej pomembno prizorišče dogodka.

Leta 2016 je čokoladnica Cukrček na festivalu postavila Guinnessov rekord za največjo tablico čokolade po površini. Čokoladna tablica je imela površino 142,32 m2. Rekord ni več veljaven.

Šesti festival (2017) je bil programsko močno obogaten. V program smo vključili čokoladno ruleto, izdelovanje čokoladnih skulptur, slike iz čokolade, za čokoladnice pa pripravili tekmovanje za naj pralino

Leta 2018 se je po festivalskem prizorišču prvič sprehajala čokoladna kraljica, na dogodku pa smo predstavili knjigo Uživanje v čokoladi.

Od leta 2019 dalje več aktivnosti posvečamo zmanjševanju odpadkov na festivalu. Uvedli smo kozarce za večkratno uporabo in partnerje dogodka spodbujali k zmanjševanju plastike. Ocenjevanje Naj praline smo izvedli v priznani avstrijski čokoladnici Zotter.

V letih 2020 in 2021 dogodek ni bil izveden. Leta 2020 smo izvedli Virtualni festival čokolade, ki je bil prvi virtualni kulinarični dogodek v Sloveniji.   

Leta 2022 smo za dogodek uvedli vstopnino 5 € za starejše od 18 let, ki ostaja nespremenjena tudi v letu 2023, s točenjem vseh pijač v povratne kozarce pa je festival postal še bolj trajnosten. Na dogodku smo kot vsako leto pred tem imeli Gorenjkino čokolado velikanko – tokrat narejeno iz 100 kg čokolade za obeležitev 100. obletnice proizvodnje.

FESTIVAL ČOKOLADE 2023
Letos se bo predstavljalo 23 čokoladnic. Že lansko leto smo se odločili, da ponudbo res skrčimo na čokolado in ne ponujamo več sladic s čokolado, ki so bile v preteklosti sicer zelo priljubljene med obiskovalci. Zato je morda število ponudnikov v celoti nekoliko manjše, vendar pa kljub temu je Festival čokolade dogodek, kjer se na enem mestu zbere največ čokoladnic in je ponudba tudi najbolj čokoladna. Poleg čokoladnic iz Slovenije, v Radovljico prihajata tudi čokoladnici iz Hrvaške in Italije.  

Festival se odvija letos ponovno na dveh lokacijah: PARK in LINHARTOV TRG Z GRAŠČINO

Na obeh lokacijah bo na voljo ponudba in degustacija čokoladnih dobrot, ob tem pa tudi program za otroke in odrasle. 

V parku se bo odvijal zabavni program, športne, plesne in kulinarične animacije za otroke, na glavnem odru se bodo zvrstili koncerti, obiskali nas bodo ulični umetniki in glasbeniki. V soboto bodo na odru nastopili Orkestri Glasbene šole Radovljica, Matjaž in Samo kot akustični Šank Rock, Maraaya, KUD Kiks; v nedeljo pa Pihalni orkester Lesce, Adi Smolar, Nik Škrlec s predstavo Povodni mož, Ansabel Veseli Begunjčani; 

V starem mestnem jedru, predvsem v graščini, pa bodo na voljo v času festivala posebna doživetja. GRAŠČINA ČOKOLADNIH DOŽIVETIJ bo ponujala:

  • razstavo oblek v čokoladnih barvah, ki je nastala v sodelovanju z Višjo strokovno šolo za les in oblikovanje Maribor
  • posebej za festival pripravljeno razstavo iz lego kock, pripravljeno v sodelovanju s soustvarjalci velike lego razstave na Bledu. Mojstri graditelji Vedran Šubic, Matjaž Zupan in Julijan Rjazancev že več tednov pripravljajo prav posebej za Festival čokolade sladko lego skulpturo in pravljični lego svet iz več deseti tisoč lego kock. 
  • kulinarične delavnice: Spajanje vina in čokolade z Valterjem Bufolinom, veganske čokoladne slaščice z LittleKitchenVibes, ustvarjanje čokoladne kreme z mojstrom Naserjem Gashijem in kulinarični šov z Žigo Gabrovcem
  • za otroke bosta posebne delavnice vodila dva znana televizijska obraza, Nik Škrlec in udeleženec masterchefa Žiga Gabrovec
  • ustvarjalne delavnice tudi ne bodo šle mimo čokolade, saj boste na eni delavnici lahko ustvarjali nakit v obliki čokoladic, na drugi pa z akademsko slikarko Meto Šolar kolaže iz odpadnih čokoladnih embalaž. Tu bomo na koncu izbrali in nagradili najboljše izdelke.
  • Posebno vodeno čokoladno doživetje, ČokoBarok bo obiskovalce popeljalo v preteklost čokolade, na okušanje pristnega čokoladnega napitka in kakavovih zrn
  • Glasba lokalnih ustvarjalcev WildArt in Marko Stajnko z gosti.
  • Izbor Naj praline po oceni obiskovalcev

Festival čokolade je največja prireditev v destinaciji Radovljica, in vsako leto privabi veliko število obiskovalcev. Ker je Radol'ca trajnostna destinacija, vključena v Zeleno shemo slovenskega turizma, si še posebej prizadevamo, za trajnost na dogodku. Koraki, ki smo jih tu že naredili v preteklosti, so podali usmeritve tudi nekaterim drugim organizatorjem v destinaciji in okolici. Kljub množičnosti si želimo, da dogodek in njegovi obiskovalci pustijo čim manjši okoljski odtis. Poleg skrbi za ločevanje odpadkov si želimo predvsem zmanjševanje njihove količine. V ta namen bomo na vseh festivalskih lokacijah pijačo točili le v kozarce za večkratno uporabo, hrano stregli v biorazgradljivi embalaži, gostinci ne bodo ponujali napitkov v pločevinkah, k zmanjševanju plastične embalaže pa vsako leto pozivamo tudi čokoladnice. Obiskovalce vabimo, da dogodek obiščejo z javnim prevozom, saj se tako železniška kot avtobusna postaja Radovljica nahajata tik ob prizorišču. V soboto in nedeljo lahko izkoristijo ugodne vozovnice javnega potniškega prometa s 75% popustom, obiskovalci iz Ljubljane pa lahko izkoristijo poseben paket, ki ga ponujamo skupaj s Slovenskimi železnicami.

POVZETEK OSNOVNIH INFORMACIJ:

  • FESTIVAL POTEKA v soboto med 9.00 in 20.00, v nedeljo med 9.00 in 19.00
  • VSTOPNINA je 5 €, mlajši od 18. leta brezplačno
  • PARKIRANJE bo urejeno in je brezplačno; na parkirna mesta bodo usmerjali reditelji
  • Za degustiranje izdelkov je potreben NAKUP DEGUSTACIJSKIH KUPONOV. Ena degustacijska pola s 4 kuponi stane 3 €.
  • Nakup na vseh blagajnah festivala je možen tudi z bančnimi karticami
  • Več informacij o dogodku: www.radolca.si

VIR: Javni zavod Turizem in kultura Radovljica