V nadaljevanju sledi kratko poročilo o županovem tednu – od sestankov do porok.

V nadaljevanju sledi kratko poročilo o županovem tednu – od sestankov do porok.

Minuli ponedeljek se je župan sestal s poslovodstvom podjetja Zidgrad, kjer je bilo govora nekaterih parcelah v Idriji oziroma možnosti pridobitve ali zamenjave nekaterih manjših parcel na območju mesta Idrija, glavna tema pa je bila ureditev parkirišča in načina parkiranja na območju Ute, kjer sta občina in Zidgrad lastnika približno enakovredne površine območja. Zvečer se je udeležil sestanka sveta Krajevne skupnosti Godovič, kjer je pogovor tekel o trenutno aktualnih zadevah in je župan lahko podal nekaj informacij na zastavljena vprašanja in pobude.

V torek se je v Ljubljani kot eden izmed dveh predstavnikov Skupnosti občin Slovenije (SOS) udeležil pogajanj z vlado glede višine glavarine za leto 2024. Ker je v pogledih na višino tega prispevka med vlado in združenji občin še vedno prevelik razkorak, bo nov krog pogajanj predvidoma potekal proti koncu tega tedna.

V sredo je bil župan v Hrastniku prisoten na razširjeni seji Komisije za kulturo in predsedstva SOS, ki sta se je udeležila tudi predstavnika Ministrstva za kulturo, Tjaša Pureber, generalna direktorica Direktorata za razvoj kulturnih politik ter vodja Sektorja za raziskave, razvoj in medpodročno sodelovanje Tadej Meserko. Seja je bila posvečena seznanitvi s poudarki bodočega Nacionalnega programa za kulturo do leta 2029.

V četrtek dopoldne je potekala tradicionalna akcija Zavoda Sopotniki v okviru Evropskega tedna mobilnosti, #ŽupaniZaVolani, v kateri se je župan usedel za volan sopotniškega vozila in starejšo gospo odpeljal v trgovino in na kavo. Zvečer se je udeležil seje sveta Krajevne skupnosti Ledine, kjer so člani sveta obravnavali aktualne teme.

V petek je na Primorskem valu sodeloval v radijski oddaji, v kateri so predstavljali poklic župana, zvečer pa se je udeležil svečane podelitve nagrad likovne razstave Ex tempore v Topilnici v Idriji. Tam je podelil tudi 1. nagrado, medtem ko je 2. nagrado podelil Nande Rupnik kot predstavnik Likovnega društva Cinober Idrija, 3. nagrado pa predsednik KS Mesto Idrija Iztok Vončina. Župan je bil navdušen nad vsakoletno ustvarjalnostjo avtorjev umetnin in nad ambientom, v katerem so dela razstavljena.

V soboto je skoraj cel dan opravljal prav poseben – lahko bi rekli tisti lepši – del službe župana. Skupaj z matičarko z Upravne enote Idrija je kot pooblaščenec za poroke opravil dva poročna obreda (v Idriji in na Lanišču nad Cerknim), ter na željo zlatoporočencev spregovoril tudi na praznovanju zlate poroke na Vojskem.

VIR: Občina Idrija