Župan Tomaž Vencelj se je v petek, 14. aprila, udeležil regijskega posveta z Ministrstvom za kulturo, ki je potekal v Novi Gorici in na kateremu sta bila prisotna tudi ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko ter državni sekretar mag. Marko Rusjan.

Župan Tomaž Vencelj se je v petek, 14. aprila, udeležil regijskega posveta z Ministrstvom za kulturo, ki je potekal v Novi Gorici in na kateremu sta bila prisotna tudi ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko ter državni sekretar mag. Marko Rusjan. Dogodek je bil del serije posvetov, v sklopu katerih bo vodstvo ministrstva obiskalo 12 slovenskih regij kot uvod v prihajajoče reforme kulturnega modela.

Vencelj je v razpravi aktivno sodeloval in izpostavil nekaj perečih problematik, s katerimi se sooča Občina Idrija kot občina, ki ni del »problemskih območij« in ima zato že v osnovi slabše možnosti za pridobivanje sredstev z Ministrstva za kulturo.

Med drugim je izpostavil problematične kriterije točkovanja na javnih razpisih Ministrstva za kulturo, ki dajejo večjo težo obmejnim območjem in občinam na območju Triglavskega narodnega parka kot pa na primer občini, ki se ponaša z UNESCO dediščino. Ministrica je pojasnila, da je kriterije določila že prejšnja vlada glede na smernice črpanja sredstev iz Načrta za okrevanje in odpornost in v tem trenutku ostajajo nespremenjeni.

Predstavniki ministrstva so predstavili tudi križanje politik s področja osnovnega stebra kulturne dediščine in področja obnovljivih virov, kjer se v prihodnje obetajo sodobnejši pristopi. V tem kontekstu Občina Idrija upa na posodobitev smernic za varstvo kulturne dediščine, ki trenutno v Idriji praktično onemogočajo postavljanje večjih sončnih elektrarn, na kar je župan zbrane tudi opozoril.

Prav tako je na posvetu dr. Kaja Širok, državna sekretarka za kulturo, predstavnikom idrijske občine predstavila pobudo, da se Slovenija kot partner pridruži združenju Liberation Route of Europe, ki je del skupine Cultural Routes of Europe in predstavlja mednarodni nabor tematskih poti, ki osvetljujejo in ohranjajo spomin na dogodke, zgodbe in kraje v Evropi, ki so povezani z dogajanjem med 2. svetovno vojno. Slovenija bi želela k združenju najprej pristopiti z vpisom Bolnice Franje in potencialno Partizanske tiskarne Slovenija ter Poti spominov in tovarištva.

VIR: Občina Idrija