Draginja energentov bo prihajajočo jesen in zimo močno udarila po žepu evropske državljane.

Energetska revščina ne ogroža zgolj socialno šibkih posameznikov, pač pa številna gospodinjstva, ki  položnic za ogrevanje letos preprosto ne bodo zmogla plačati. Evropa bi morala zato resnično vse  napore vložiti v zagotavljanje varne, zanesljive in cenovno ugodne oskrbe z energenti za vse zlasti pa  za gospodinjstva in malo gospodarstvo. 

Države članice v rešitve iščejo v zniževanja trgovskih marž, regulaciji prodajnih cen ali začasnega nižanja DDV, a pri tem pogosto trčijo v omejitve evropske zakonodaje. Tudi Slovenija je že sprejela  ukrep začasnega znižanja DDV na nekatere energente. A številni Slovenke in Slovenci, ki se denimo  ogrevajo s kurilnim oljem ali utekočinjenim naftnim plinom, od tega ukrepa ne bodo imeli koristi, ravno  zaradi omejitev direktive Sveta o skupnem sistemu davka na dodano vrednost.1 

V luči prihajajoče krize ne smemo in ne moremo dopustiti, da bi morali posamezniki izbirati med hrano  ali ogrevanjem. Komisija mora zato nemudoma ukrepati in državam omogočiti znižanje DDV tudi na  kurilno olje in utekočinjen naftni plin. 

Evropsko komisijo zato sprašujem naslednje: 

1. Ali namerava Komisija predlagati spremembe direktive Sveta 2006/112/ES, da bi ta dovoljevala  znižanje DDV tudi na kurilno olje in utekočinjen naftni plin? 

1 Direktiva Sveta 2006/112/ES z dne 28. novembra 2006 o skupnem sistemu davka na dodano vrednost

PR: pisarna poslanca Evropskega parlamenta Matjaža Nemca