v soboto se je z zaključno slovesnostjo v italijanskem Vidmu končal 16. zimski Olimpijski festival evropske mladine 2023, ki ga je tokrat gostila italijanska dežela Furlanija Julijska Krajina.

Spoštovani,
 
v soboto se je z zaključno slovesnostjo v italijanskem Vidmu končal 16. zimski Olimpijski festival evropske mladine 2023, ki ga je tokrat gostila italijanska dežela Furlanija Julijska Krajina.

Na igre se je po izkušnje podalo 47 mladih slovenskih športnic in športnikov, ki so se domov vrnili s šestimi zlatimi kolajnami.

Mlada slovenska reprezentanca, ki je nastopila v 11 športnih panogah, je na letošnjem zimskem OFEM-u osvojila šest odličij, vsa najžlahtnejša. To je eno več kot na OFEM-u pred letom dni v finskem Vuokattiju. Podobno kot na Finskem so bili tudi letos slovenske športnice in športniki najuspešnejši v smučarskih skokih in biatlonu.
 
Slovenija je sicer s šestimi zlatimi kolajnami med najboljšimi po žlahtnosti osvojenih kolajn. Le Francija, ki jih je osvojila sedem, je bila po številu zlatih odličij boljša. Poleg Slovenije so, po šest zlatih kolajn, osvojile še reprezentance Italije, Švice, Avstrije in Madžarske. Gostiteljica Italija je bila po številu kolajn, skupno jih je osvojila 21, najuspešnejša država. S šestimi zlatimi kolajnami se je Slovenija uvrstila na 6. mesto glede na uspešnost športnikov na igrah.
 
Letošnji zimski OFEM je podiral rekorde v številu udeležencev, saj se je iger udeležilo 2300 ljudi, od tega 1300 mladih športnic in športnikov iz 47 evropskih držav.
Naslednji, 17. zimski OFEM bo leta 2025 gostila Gruzija v mestih Bakuriani in Borjomi.
 
Na Olimpijskem komiteju Slovenije pa se že veselimo letošnje poletne verzije OFEM-a, ki ga bo gostila štajerska prestolnica Maribor.
Med 23. in 29. julijem se bodo najboljši mladi športniki in športnice prvič pomerili v rolkanju, gorskem kolesarstvu in košarki 3 x 3 ter ostalih športih na tekmovalnem sporedu (športni gimnastiki, cestnem kolesarstvu, atletiki, rokometu, judu, plavanju, tenisu in odbojki).
 
Vabljeni k ogledu vseh rezultatov, novic in fotografij na spletni strani iger: https://ofem-fjk2023.olympic.si/
(foto: Aleš Fevžer)
 
 
Olimpijski pozdrav  /  Olympic greetings

VIR: OKS