Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je iz Sklada za podnebne spremembe izplačalo 25,7 milijona evrov upravičencem za leto 2022 kot nadomestilo za energetsko intenzivna podjetja.

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je iz Sklada za podnebne spremembe izplačalo 25,7 milijona evrov upravičencem za leto 2022 kot nadomestilo za energetsko intenzivna podjetja. Ta podjetja bodo med leti 2022 in 2024 plačala višje cene električne energije zaradi trgovanja s kuponi toplogrednih plinov in bodo prejela skupno 99,15 mio evrov.

Evropska unija je že pred desetimi leti prepoznala, da trgovanje z emisijami toplogrednih plinov obremenjuje energetsko intenzivne panoge, kar bi lahko vodilo v selitev proizvodnje v tujino. To bi pomenilo uvoz izdelkov z višjim ogljičnim odtisom. Slovenija priložnosti iz tega ni izkoristila, kar je povzročilo finančno škodo v višini več desetih milijonov evrov.

Generalna direktorica GZS, Vesna Nahtigal, poudarja, da bi z izgubljenimi sredstvi lahko slovenska energetsko intenzivna industrija že velik del poti zaključila v smeri zelene industrije.

Sklad za podnebne spremembe je namenjen kot finančno nadomestilo energetsko intenzivnim podjetjem za višje cene električne energije. Ta sredstva bodo podjetja porabila za investicije v zmanjšanje porabe energije in emisij.

Nekatera podjetja, kot na primer URSA Slovenija, ki proizvaja izolacijske izdelke iz steklene volne, bodo ta sredstva koristno uporabila za izboljšanje energetske učinkovitosti in zmanjšanje emisij.

Talum, ki je opozarjal na nujnost sprejetja te uredbe že od leta 2012, bo s tem nadomestilom kompenzirano le za leto 2022, ko je še deloval v omejenem obsegu. 
Zaradi nepopustljivih pogojev oskrbe z električno energijo so bili prisiljeni ukiniti svojo proizvodnjo. Marko Homšak iz Taluma pojasnjuje, da bodo sredstva uporabili za projekte obnovljivih virov energije in izboljšanje energetske učinkovitosti, pa tudi za naložbe v zmanjšanje procesnih emisij toplogrednih plinov.

Uredništvo