Vabilo na skupno konferenco Banke Slovenije in Evropske investicijske banke

Podnebne spremembe in degradacija okolja so eksistenčna grožnja svetu in s tem svetovnemu gospodarstvu. Za premagovanje teh izzivov je ključnega pomena, da gospodarstva postanejo bolj zelena in odpornejša. Zeleni prehod torej ni samo nujen, temveč neizogiben in prinaša jasne posledice za oblikovanje gospodarske politike. Vendar pa veliko vprašanj ostaja nerešenih. Nekatera podjetja vidijo podnebni prehod kot priložnost, druga pa kot veliko grožnjo, zlasti v okviru dinamike naložb. Vprašanje vpliva zelenega prehoda na cene ostaja odprto in enako velja za tveganja in priložnosti, ki jih bo ta prehod prinesel za svetovno in tudi slovensko gospodarstvo.
 
Banka Slovenije in Evropska investicijska banka organizirata poldnevno konferenco „Zelenemu prehodu naproti: naložbe in gibanje cen“. Konferenca bo potekala v četrtek, 29. septembra, od 10. do 12. ure v prostorih Banke Slovenije (neposredni prenos bo na voljo na YouTubu). Na konferenci bodo poskušali obravnavati številna odprta vprašanja v zvezi z zelenim prehodom, s poudarkom na vplivu zelenega prehoda na dinamiko naložb in gibanje cen.
 
Dogodek bosta odprla guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle in podpredsednica Evropske investicijske banke Lilyana Pavlova.
 
Osrednja govorka, profesorica Lučka Kajfež Bogataj, bo predstavila zadnja dogajanja na področju podnebnih sprememb in njihovih širših vplivov na gospodarstvo, medtem ko bo Debora Revoltella, glavna ekonomistka Evropske investicijske banke, predstavila najnovejšo raziskavo Evropske investicijske banke o naložbah za Slovenijo s poudarkom na podnebnih spremembah. Osrednji del dogodka bo okrogla miza, na kateri bodo sodelovali Tina Žumer, viceguvernerka Banke Slovenije, Damjan Kozamernik, izvršni direktor SID banke, in Maureen Schuller, vodja oddelka strategije za finančni sektor v družbi ING. Okroglo mizo bo vodil Simon Savšek iz Evropske investicijske banke.
 
Konferenca bo potekala v angleškem jeziku in je brezplačna. Prevod v slovenščino bo na voljo le prisotnim udeležencem. Program je v priponki, prijava prek spleta pa je mogoča do 27. septembra 2022.
 
Vljudno vabljeni, da se nam pridružite.
 
PR: BANKA SLOVENIJE Evrosistem | Odnosi z javnostmi