V torek, 31. maja je v obliki spletne konference potekal posvet z vsemi občinami v državi,

V torek, 31. maja je v obliki spletne konference potekal posvet z vsemi občinami v državi, na katerem sta Geodetski inštitut Slovenije in Ministrstvo za okolje in prostor, Direktorat za prostor, graditev in stanovanja udeležence seznanila z aktivnostmi, ki jih na ministrstvu izvajajo za čim boljšo pripravo prve generacije regionalnih prostorskih planov (RPP), z vlogo občin v tem procesu in s predstavitvijo dosedanjih rezultatov Pilotnega projekta za implementacijo prostorske in gradbene zakonodaje (PILOT MOP).

S projektom PILOT MOP se želi: poenotiti način priprave, vsebino in obliko RPP, opredeliti terminske, kadrovske in finančne pogoje za pripravo RPP ter preizkusiti pripravo RPP z vidika sistemske uvedbe regionalnega prostorskega planiranja kot kontinuiranega procesa. S strani Severnoprimorske mrežne regionalne razvojne agencije projektne aktivnosti v Goriški regiji izvaja Idrijsko-Cerkljanska razvojna agencija. Pozitivne izkušnje testiranja v okviru projekta želimo prenesti tudi v sodelovanje z občinami pri pripravi prve generacije RPP, za katere se strokovni sodelavci občin strinjajo, da so nujni in potrebni.

S 1. 6. 2022 se je začel uporabljati nov Zakon o urejanju prostora (Uradni list št. 199/2021; ZUreP-3), ki je za inštrument regionalnega prostorskega načrtovanja določil, da morajo regije pripraviti in sprejeti regionalne prostorske plane do konca leta 2026 (1. 1. 2027). Na ministrstvu zato predlagajo, da se aktivnosti za proces priprave RPP začnejo že v letu 2023.

Vloga občin pri pripravi RPP bo aktivno sodelovanje, finančni vložek, za katerega ZUreP določa sofinanciranje v višini 40% vrednosti (državni proračun 60%) ter izbor pripravljavca RPP.

V decembru 2021 je Ministrstvo za okolje in prostor občinam poslalo dopis s priporočilom glede pripravljavca RPP  in predlogom, da se občine na območju posamezne razvojne regije čim prej dogovorijo glede pripravljavca RPP in da pripravljavca določijo do konca leta 2022.

Po ZUreP-3 pripravljavca RPP za celotno območje vsake razvojne regije določijo občine v regiji. Pripravljavec je lahko le pravna oseba v večinski javni lasti, kot to določajo predpisi o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja.


PR: Idrijsko-Cerkljanska razvojna agencija