Na finalu Evropskega denarnega kviza so sodelovali učenci iz 28 evropskih držav. Tokrat so prvo mesto zasedli predstavniki Grčije, drugo Poljske in tretje predstavniki Portugalske.

Na finalu Evropskega denarnega kviza so sodelovali učenci iz 28 evropskih držav. Tokrat so prvo mesto zasedli predstavniki Grčije, drugo Poljske in tretje predstavniki Portugalske. Slovenijo sta zelo uspešno zastopala Žana Kragelj in Mare Trošt, ki prihajata iz Gimnazije Tolmin. Na kviz sta se pripravljala pod mentorstvom učiteljice Petre Drnovšček. V konkurenci 37.504 najstnikov sta osvojila odlično deveto mesto. 

Mednarodno tekmovanje v finančni pismenosti od 2017 vsako leto organizira Evropska bančna federacija. Dogodek predstavlja največje evropsko tekmovanje v finančni pismenosti za 13 do 15-letne učence. Glavni namen tekmovanja je okrepiti pomen finančnega izobraževanja in izboljšati finančne sposobnosti, da bi mladi živeli bolje in varnejše. Letošnje tekmovanje je bilo še posebej osredotočeno na vprašanja s področja dolgoročnega načrtovanja osebnih financ, varčevanja, kriptovalut, kibernetske varnosti in spletnih prevar, kreditov ter upravljanja prihodkov. 

Sodelovale so naslednje države: Albanija, Avstrija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Nemčija, Grčija, Madžarska, Islandija, Irska, Italija, Latvija, Liechtenstein, Litva, Luksemburg, Malta, Norveška, Poljska, Portugalska, Republika Severna Makedonija, Romunija, Srbija, Slovaška, Slovenija, Španija, Švedska in Ukrajina.

Iniciativi se vsako leto pridružuje tudi Združenje bank Slovenije, ki k sodelovanju povabi slovenske šole in izvede nacionalno tekmovanje, ki je letos potekalo že petič zapored. Sodelovalo je 18 slovenskih šol in skupaj 498 učencev ter dijakov. Najbolj razveseljivo je, da se zavedanje krepi in da zavzetost za poznavanje financ pri mladih ter njihovih mentorjih raste. 

Čestitamo Žani Kragelj in Maretu Trošt za izkazano znanje iz finančnega sveta in mentorici Petri Drnovšček za odlično vodenje priprav na kviz.

 
VIR: Združenje bank Slovenije









Z leve prosti desni: Žana Kragelj in Mare Trošt v družbi ekipe iz Srbije.




Žana in Mare v družbi sovrstnikov nestrpno pričakujeta pričetek tekmovanja.

VIR: ZBS