Sinoči je Občina Ivančna Gorica v sejni sobi pripravila spominsko žalno sejo v spomin na pokojnega upokojenega duhovnika ljubljanske nadškofije in častnega občana Občine Ivančna Gorica, msgr. Jožeta Kastelica.

Gašper S.

Žalna slovesnost msgr. Jože Kastelic


Monsinjor Jože Kastelic, ki je letos daroval jubilejno zlato mašo ob 50-letnici duhovništva, je preminil 7. septembra v 77. letu starosti.

S krajšo slovesnostjo so se mu poklonili župan Dušan Strnad, podžupanja Martina Hrovat, direktorica občinske uprave dr. Andrejka Miše Glavič, častni občani, ambasadorji, predstavniki Občinskega sveta, javnih zavodov in zvez, predsedniki krajevnih skupnosti, stiški opat Maksimilijan File in duhovniki iz župnij iz naše občine ter člani župnijskega pastoralnega sveta ivanške župnije.  

Prisotnim sta bogat življenjski opus monsinjorja Jožeta Kastelica v nagovorih orisala župan Dušan Strnad in župnik Župnije Ivančna Gorica, Jurij Zadnik. Msgr. Kastelic je bil rojen 19. decembra 1945 v Stični, mašniško posvečenje pa je prejel 29. junija 1972 v Ljubljani. Duhovniško službo je opravljal v župnijah Šentvid pri Stični, Dobrepolje - Videm, Bloke, Grosuplje, Šmarje - Sap in Ivančna Gorica, kjer se je leta 2010 tudi upokojil.

Župan je povedal, da je bilo njegovo življenje tako rekoč od rojstva povezano z našimi kraji, v nesmrtni spomin naše občine pa se bo zapisal kot prvi župnik novoustanovljene župnije Ivančna Gorica in oče t. i. cerkvenega občestva – čudovite župnijske cerkve sv. Jožefa, ki je danes ponos kraju in celotni občini. »Gospod Jože, s svojim delom, zvestobo in življenjem ste se za vedno zapisali v srca svojih župljanov in številnih občanov naše občine. Ponosni in hvaležni za vso vašo dobroto in opravljeno delo, vas bomo vedno hranili v spominu«, je zaključil Strnad.

Žalno slovesnost je na violončelu obogatila Monika Tekavčič, prisotni pa so se lahko vpisali v spominsko žalno knjigo.

Pogrebna sveta maša bo v soboto, 10. septembra 2022, ob 15. uri, na pokopališču v Ivančni Gorici. Do pogreba pokojni leži v župnijski cerkvi sv. Jožefa v Ivančni Gorici.

PR: Ivančna Gorica