napovednik dogodkov


Zbirke in arhivi kot prostor idej in znanjaInterdisciplinarni posvet na temo raziskovanja, izobraževanja, arhiviranja in dokumentiranjaMAO I 31. marec 2022 I 10:00–15:00  Zbirke so kot kulturna dediščina prostor hranjenja predmetov, njihove fizične obravnave, naracije in interpretacije. So generator idej, spomina, zgodovine in navdiha ter fizični dokaz znanja. Mnogotere značilnosti predmetov v zbirkah odkrivamo skozi raziskovanje, ki je lahko vsakokrat drugačno, glede na sledenje vprašanju, ki si ga zastavimo. Primarni viri so dokumentirani dokazi o zgodovini; raziskovalcem in znanstvenikom pomagajo prepoznavati vzorce, ki bi jih težko razbrali samo na podlagi sedanjih dogodkov. Zgodovinska dela lahko zaradi procesov, ki jih prek njih definiramo, prispevajo k razumevanju tega, kaj oblikovanje je in kako oblikovalci delujejo.
Kako lahko zbirka ustvarja in vzpostavlja znanje oziroma odpira prostor diskusije in konstruktivnega spora? Kako bi se dalo uporabo primarnih materialov vključiti v pedagoški proces za lažje in privlačnejše poučevanje zgodovine? Kako lahko primarni viri služijo kot navdih za sodobne ustvarjalce? To so samo nekatera vprašanja, za katera upamo, da jih bo posvet načel. VEČ.

Časovnica
9.30       registracija 
10.00     uvodni pozdrav Bogo Zupančič
10.05     uvodni nagovor Petra Černe Oven, Cvetka Požar
10.20     uvodno predavanje Gerry Leonidas, University of Reading, Department of Typography and Graphic Communication
10.40     odmor
10:50     1. diskusija: Zbirke kot prostor idej in znanja (sodelujejo: Marijan Rupert, Meta Kojc, Primož Premzl, Martina Malešič; moderira: Cvetka Požar)
12:00     kosilo
13:00     2. diskusija: Zbirke kot podlaga za poučevanje in raziskovanje na področju oblikovanja (sodelujejo: Barbara Predan, Ajdin Bašić, Klement Podnar; moderira: Petra Černe Oven)
14:10     povzetek in skupna razprava
14:30     zaključek

Spremljevalni program ob razstavi Jože Brumen: modernistični oblikovalec in umetniški erudit nastaja v organizaciji Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, Fundacije Brumen in Društva Pekinpah.

AKTUALNE RAZSTAVE

RazstavaJože Brumen, modernistični oblikovalec in umetniški eruditMAO  I do 24. aprila 2022
Prva pregledna in študijsko zasnovana razstava oblikovalčevega bogatega ustvarjalnega opusa obsega dela od zgodnjih petdesetih let do prve polovice devetdesetih let 20. stoletja.

RazstavaDela Jožeta Plečnika v Ljubljani – urbano oblikovanje po meri človekaMAO I 8. februar–8. maj 2022
Razstava v grajski kapeli MAO predstavlja proces in končni rezultat nominacije, ki je združila dediščinske in muzejske ustanove, nacionalne in občinske zavode, strokovnjake in poznavalce, lastnike in lokalno skupnost.

RazstavaNove prakse, nova orodjaGalerija Škuc I 24. februar 31.–marec 2022Po odmevnih pogovorih z arhitekturnimi praksami, ki so se odvijali lani, se projekt Nove prakse, nova orodja Centra za kreativnost in MAO nadaljuje z razstavo, kjer predstavljamo arhitekturne prakse a2o2 arhitekti, Arhitekti Počivašek Petranovič, Elementarna, Emil Jurcan, Mertelj Vrabič Arhitekti, Pazi!park, Prostorož, svet vmes, Some Place Studio ter Vidic Grohar arhitekti.

PR: MAO