Zaključuje se Projekt GEOMOB – Regijske kolesarske povezave na Krasu, s čimer je Kras bogatejši za novo urejeno 27,2 kilometra dolgo kolesarsko cesto med Sežano in Komnom.

Zaključuje se Projekt GEOMOB – Regijske kolesarske povezave na Krasu, s čimer je Kras bogatejši za novo urejeno 27,2 kilometra dolgo kolesarsko cesto med Sežano in Komnom.

S sklepnim dogodkom, ki bo potekal v sredo, 29. novembra 2023, ob 17. uri, v Srednji dvorani Kosovelovega doma Sežana, bo trasa uradno predana v uporabo občanom obeh občin v želji, da spodbudi trajnostno mobilnost. Zagotovo pa jo bodo z veseljem uporabljali tudi rekreativci, turisti in drugi obiskovalci.

V okviru zaključnega dogodka bo potekala tudi okrogla miza, na kateri se bodo slovenski kolesar in lanski državni prvak Kristijan Koren, lokalna kolesarska navdušenca iz neformalne skupine Kraška kolesarska klapa Miroslav Likar in Vesna Ferjančič, kolesarski vodnik Saša Ferfolja ter Aleš Vodičar, posvetili razpravi o prihodnosti kolesarjenja na Krasu. V tem kontekstu bo podrobneje predstavljen projekt, obenem pa bosta premierno predstavljena nov brezplačen kolesarski zemljevid in krajši predstavitveni video.

Občina Sežana in Občina Komen sta k projektu pristopili s ciljem povečati in nadgraditi trajnostno infrastrukturo na območju Krasa ter izboljšati prometno varnost in pogoje za kolesarje. Celoten projekt so pripravili v podjetju Krasinvest d.o.o., za njegovo izvedbo pa so skupaj s partnerji poskrbeli v podjetju Komunala Sežana d.d.. Vrednost skupnega projekta znaša 4,6 milijona eurov, sofinancirata pa ga Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Kolesarska povezava večinoma poteka po že obstoječih poteh, urejenih v skladu s smernicami Ministrstva za infrastrukturo in pogoji Dogovora za razvoj regij – prednostne naložbe 4.4 – Spodbujanje multimodalne urbane mobilnosti. Številne parcele ob kolesarski cesti so zamejene s kraškimi suhimi zidovi, ki predstavljajo pomemben element kraške krajine, zato so bili v okviru projekta v celoti ohranjeni, porušeni pa večinoma tudi obnovljeni. Tako je bilo v sklopu projekta obnovljenih skoraj 8 kilometrov suhih zidov.

Izhodišče kolesarske povezave je v Sežani pri parkirišču ob pokopališču, kjer je v okviru projekta postavljena tudi kolesarnica. Od tu trasa poteka pod hribom Tabor, po nadvozu nad avtocesto in se nadaljuje po javni poti proti smetišču CERO Sežana, kjer se priključi na lokalno cesto Sežana – Dol pri Vogljah. Po približno kilometru trasa zavije na gozdno cesto Podgovec in se spet priključi na regionalno cesto Dutovlje – Repentabor. Po manj kot kilometru vožnje zavije na pot Marije Terezije do regionalne ceste Krajna vas – Dutovlje in se nadaljuje od Krajne vasi do Kosovelj, kjer z območja občine Sežana preide na območje občine Komen. Od Kosovelj poteka trasa po gozdni cesti do naselja Coljava, nato pa po javni poti proti Komnu, kjer se glavna trasa zaključi. Iz glavne kolesarske trase proti Komnu dodatno potekajo še trije povezovalni kraki trase, ki povezujejo Volčji Grad, Kobjeglavo in Tomačevico.

Na trasi je poleg počivališča s kolesarnico na izhodiščni točki še pet drugih počivališč – na cesti Marije Terezije, v Kosoveljah in v Coljavi so počivališča s klopmi in mizo, v Komnu in Kobjeglavi pa počivališči s klopjo.

Odseki kolesarske trase, ki potekajo izven državnih in/ali občinskih cest so označeni kot kolesarska cesta, kar pomeni, da so prvenstveno namenjeni prometu koles in drugih nemotoriziranih uporabnikov, v primeru intervencije in gospodarjenja z zemljišči pa tudi motornim vozilom, katerih največja dovoljena hitrost ne sme presegati 30 km/h.

Zaključni dogodek projekta, ki bo obenem tudi otvoritveni dogodek kolesarske povezave med Sežano in Komnom, pripravlja ORA Krasa in Brkinov, odgovorna za komuniciranje projekta.

VIR: Občina Sežana