napovednik dogodkov muzeja MAO


REZULTATI JAVNEGA POZIVAIzbor projektov za spletni katalog linije priložnostnih daril
Center za kreativnost/MAO smo aprila 2024 objavili javno povabilo za oddajo predlogov nabora za spletni katalog linije priložnostnih daril Republike Slovenije pod okriljem blagovne znamke MADE IN SLOVENIA v selekciji Centra za kreativnost.

Na javni poziv je do roka prijave, 9. maja 2024 prispelo 298 prijav. Strokovna komisija je soglasno in v skladu s kriteriji poziva izbrala 57 izdelkov. Ti so pri končnem skupnem ocenjevanju strokovne komisije dosegli 60 točk ali več in bodo skladno z javnim pozivom uvrščeni v Spletni katalog, ki bo izšel predvidoma jeseni 2024.

Kakovost prispelih prijav je bila zelo visoka, konkurenca pa resnično močna. Komisija je bila soglasna, da so izbrani izdelki slovenskih ustvarjalcev, oblikovalcev, organizacij in podjetij skladni s kriteriji javnega poziva in odražajo vizualno in oblikovno odličnost, bogato kulturno, gospodarsko, okoljsko, tehnološko ali družbeno identiteto in dediščino Republike Slovenije ter nacionalno znamko I Feel Slovenia in Made in Slovenia.

Pomemben cilj javnega poziva CzK je načrtno spodbujanje kakovostnega izbora in razvoj tovrstne produkcije. Naslednji javni poziv bo predvidoma objavljen že leta 2024.

Več >>Gradivo za medije

ODPRTJE RAZSTAVEGRAD | koncepti, predmeti, prostori13. jun–27. okt 2024 | MAO

Na gradu Fužine poleg prepletenih plasti grajske zgodovine danes domuje tudi zbirka Muzeja za arhitekturo in oblikovanje: eklektičen, a s svojevrstno notranjo logiko prežet nabor dokumentacije in predmetov, povezanih s prostorom in snovnostjo. Opirajoč se na idejo o transhistoričnem muzeju, razstava Grad → koncepti, predmeti, prostori prepoznava zgodovino kot razslojen preplet narativnih pramenov, med njimi pa išče stičišča, pomenska zgoščevanja, odslikave in odzvanjanja.

Na razstavi bodo predstavljeni tudi izdelki CzK, nastali v sklopu Distributed Design – Crafting Futures, Design Dining in BIO.

Razstava bo na ogled do 27. oktobra 2024.

Več >>
Curatorial s programom razstave >>

JAVNI RAZPISSpodbude za mikro podjetja v lesarstvuRok za prijave: 4. jul 2024

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je prisluhnilo pobudi Centra za kreativnost in bo prijaviteljem, ki so hkrati že prejemniki katerega od razpisov »Spodbujanje kreativnih kulturnih industrij - Center za kreativnost« ali nosilci znaka odličnosti CzK Made in Slovenia ob prijavi podelilo 4 dodatne točke, kar krepi povezavo med kreativnim in gospodarskim sektorjem.

Cilj razpisa je neposredna okrepitev mikro podjetja z namenom omogočiti razvojni preboj, posredno pa okrepiti celotno lesnopredelovalno panogo in uporabiti najpomembnejši slovenski naravni vir – les, ki je tudi eden od temeljev evropskega prehoda v nizkoogljično družbo.

Financiranja znašajo od 15.000 EUR do 70.000 EUR subvencije in zajemajo 60 % kritje upravičenih stroškov projekta.

Več >>

VIR: MAO