Regionalna razvojna agencija Posavje je 26. 5. 2022 kot vodilni partner projekta INNO Industry v Podjetniškem inkubatorju Perspektiva v Postojni organizirala zaključno konferenco, z neposrednim prenosom preko Zoom povezave.


 Projekt, ki ga je RRA Posavje uspešno prijavila na 4. razpis programa INTERREG EUROPE, poteka v dveh fazah: v prvi fazi, ki je trajala od 1. 8. 2019 do 31. 1. 2022 smo si projektni partnerji izmenjali dobre prakse na področju digitalizacije procesov in prehoda v industrijo 4.0 ter razvili individualne akcijske načrte, s 1. 2. 2022 pa smo vstopili v zadnjo, drugo fazo projekta, v kateri se bomo fokusirali pa realizacijo akcijskih načrtov. RRA Posavje v projektu koordinira delo partnerjev iz kar 10 evropskih držav: Slovenije, Avstrije, Litve, Španije, Portugalske, Švedske, Slovaške, Madžarske, Romunije in Velike Britanije. 

Na zaključni konferenci, ki je del aktivnosti druge faze projekta, smo predstavili nekatere najpomembnejše dosežke projekta in se preko interaktivnega dialoga pogovarjali o nadaljnjem delu. Zbrane je uvodoma pozdravila Nataša Šterban Bezjak, vodja službe za projektno sodelovanje RRA Posavje in predstavila namene, cilje ter rezultate projekta in dela konzorcija. Poudarek je bil predvsem na adaptaciji projektnih aktivnosti v času epidemije covid-19, ki so se morale preseliti v virtualno okolje. Ne glede na razmere v zadnjih dveh letih, so vsi projektni partnerji realizirali vse zastavljene aktivnosti in doprinesli h kakovostnim rezultatom projekta. Zelo smo ponosni, da je v  nadaljevanju zbrane pozdravil Erwin Siweris, direktor mednarodnega programa Interreg Europe, v sklopu katerega se projekt INNO Industry izvaja. Predstavil je  delovanje programa, tematske cilje in nekatere sorodne projekte, ki se v programskem obdobju 2014-2020 ukvarjajo z industrijo 4.0. INNO Industry je eden od 65 projektov po Evropi, ki se izvajajo znotraj tematskega cilja Raziskave in inovacije. Spregovoril je tudi nekaj besed o novem programskem obdobju 2021-2027, znotraj katerega je do 31. 5. 2022 v okviru Interreg Europe odprt prvi poziv za prijavo projektov. 

Po kratkem odmoru, ki so ga udeleženci izkoristili za mreženje in izmenjavo idej, so bili predstavljeni projektni rezultati skozi interaktivni dialog, v katerem so sodelovali dr. Damjan Kavaš, Inštitut za ekonomska raziskovanja, predstavnica avstrijskega projektnega partnerja mag. Simone Hagenauer, ecoplus. The Business Agency of Lower Austria, predstavnik švedskega projektnega partnerja Torbjörn Jonsson, RISE Research Institutes of Sweden, predstavnik madžarskega projektnega partnerja Gál Körmendy, West-Pannon Regional and Economic Development Public Nonprofit Ltd. ter predstavnik romunskega projektnega partnejra Daniel Cosnita, Romanian Cluster Association – CLUSTERO. Sodelujoči projektni partnerji so že v prvi fazi projekta uspešno rezultirali v spremembah inovacijskih politik v njihovih državah. 

Zaključek konference sta s povzetkom samega projekta, aktivnosti in analize konference pospremila moderatorja, dr. Jana Nadoh Bergoč in Mihael Leskovar.


Z drugo fazo projekta projektni partnerji nadaljujemo vse do 31. 1. 2023, ko se celotna operacija tudi uradno zaključi. 

PR: RRA Posavje