Projekt velja za temelj nadaljnjih aktivnosti na področju digitalizacije

Projekt velja za temelj nadaljnjih aktivnosti na področju digitalizacije

Celje, 10. januar 2023 - V starem mestnem jedru smo v lanskem letu zaključili projekt izgradnje javnega brezžičnega omrežja pod blagovno znamko Celje WIFI, ki jo poznamo že s Starega gradu in iz Tehnoparka. Omrežje pokriva območje zgodovinskega jedra mesta od železniške postaje do Gledališkega trga ter Mestni park.

Z omrežjem Celje WIFI, ki ga odlikujeta visoka hitrost in zanesljivost delovanja, so odslej pokriti vsi trgi in glavni prireditveni prostori, sodobna zasnova omrežja in dobra telekomunikacijska povezanost pa uporabnikom omogoča nemoteno in hitro rabo tudi med množičnimi dogodki.

"Omrežje smo hkrati zasnovali tako, da služi tudi namenom občinske uprave in povezanih javnih ustanov. Namen je omogočiti povezljivost raznim strokovnim službam, civilni zaščiti, gasilcem in drugim uporabnikom, ki delujejo na podlagi zakonskih pooblastil. Kakovostno in dovolj hitro brezžično omrežje smo nenazadnje prepoznali tudi kot predpogoj za uspešno izpeljavo projektov s področja digitalizacije mestnih storitev, t. i. pametnih mest in senzorike (IoT), kjer prednjači projekt Centralke, ki smo jo uspešno lansirali v poletnih mesecih, njene storitve pa bomo širili že v prihodnjem letu. Stabilna in hitra povezljivost je predpogoj za delovanje takšnih tehnoloških rešitev, zato predstavlja brezžično omrežje osnovno infrastrukturo za občinske iniciative na teh področjih," je o projektu izgradnje javnega brezžičnega omrežja dejal Rok Kuzem, vodja Centra za informatiko Mestne občine Celje.

Celje WIFI bo tako igral ključno vlogo razvoju nadaljnjih rešitev na področju digitalizacije in pametnih mest, kjer tehnologija služi izboljšanju življenjskega standarda in učinkovitejšemu upravljanju z mestnimi viri. Brezžično omrežje bo v prihodnje uporabno tudi za zbiranje podatkov o prometu, okolju in drugih vidikih mestnega življenja, ki bodo ključni za načrtovanje storitev in izboljšanje infrastrukture. Omogočal bo tudi primerno podatkovno povezljivost za ponudnike storitev in obiskovalce večjih dogodkov v starem mestnem jedru, med katere smo v letošnjem letu prvič dodali kulinarični dogodek Okusi Celja, celjsko martinovanje DOBROdošloVINO ter Maksimilijanov dan.

Končna vrednost izvedbe projekta, ki ga je izvajalo podjetje Telekom Slovenije d.d., je znašala 227.531,5 evrov (brez DDV). Gradbena in elektroinštalacijska dela je izvedlo podjetje Elektrosignal Celje d.o.o.

VIR: MOC