V Mini teatru Ljubljana in Judovskem kulturnem centru Ljubljana se je v torek, 21. 11. zaključil 9. festival Hiša strpnosti 2023 – Hiša drugih.

V Mini teatru Ljubljana in Judovskem kulturnem centru Ljubljana se je v torek, 21. 11. zaključil 9. festival Hiša strpnosti 2023 – Hiša drugih.
 
Na letošnjem festivalu si je občinstvo imelo priložnost ogledati 21 najbolj angažiranih celovečernih, dokumentarnih, kratkih in animiranih filmov najnovejše produkcije iz ZDA, Nemčije, Poljske, Izraela, Avstrije, Bolgarije, Madžarske, Francije, Velike Britanije, Cipra… ki se osredotočajo na strpnost, človekove pravice, odnose med posameznikom in državo, družbeno angažiranost, kot tudi na aktualne in pomembne teme, kot so problematika vojn, beguncev, medijske propagande in kulture spomina. Na festivalu smo gostili nemško režiserko filma Ljubi strah / Liebe Angst, Sandro Prechtel, ameriško režiserko filma Štiri zime / Four Winters, Julio Mintz in producentko filma Zhen Cheah, poljskega režiserja filma Zgodba o zločinu / A Story of One Crime, Mariusza Pilisa in producentko filma Dagmaro Pilis.
 
Zelo pomemben in uspešen del letošnjega festivala so bila izobraževalna jutra za osnovne in srednje šole, kjer si je mlada publika lahko ogledala tri izjemne animirane filme, po projekcijah pa je sledil pogovor na temo strpnosti in človekovih pravic.
 
Foto: Mini teater

 
V okviru festivala je potekala tudi predstavitev knjige Prostovoljec, kjer sta Veleposlanik Republike Poljske Krzysztof Olendzki in urednik Cankarjeve založbe Aljoša Harlamov spregovorila o knjigi avtorja Jacka Fairweatherja, dr. Boris Vezjak je pred polno dvorano izvedel predavanje z naslovom Zakaj je sovraštvo do Islama variacija nacističnega sovraštva do Judov?, Vita Mavrič je s Kvartetom Akord izvedla projekt Mandeljni in rozine navdušila razprodano dvorano, premierno pa je bila izvedena tudi pripoved z naslovom Irma naj ne sprašuje v koprodukciji KD Pripovedovalski Variete, Mini teatra in Slovenskega mladinskega gledališča.
 
Foto: Miha Fras


Foto: Miha Fras

Foto: Miha Fras

 Obiskovalci pa so si lahko tekom festivala ogledali tudi razstavo Ana Frank – Zgodba za sedanjost v organizaciji Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije ter stalno razstavo Holokavst v Ljubljani.
 
V času festivala smo bili priča tudi antisemitskemu vandaliziranju vhodnih vrat Judovskega kulturnega centra s svastiko. Ob tem smo bili deležni podpre diplomatskega zbora v Sloveniji, ki so nam osebno prišli izrazit podporo, dejanje pa so obsodili tudi predsednica Nataša Pirc Musar, zunanja ministrica Tanja Fajon in minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.
Ob tem incidentu in vulgarnem napadu je postalo še bolj očitno kako nujno potrebujemo v naši družbi festival kot je naš Festival strpnosti.
 
Foto: Miha Fras
 
Najlepše se zahvaljujemo vsem podpornikom, ki so omogočili letošnji festival:
Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo, Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve RS, Veleposlaništvo ZDA, Veleposlaništvo Nemčije, Veleposlaništvo Poljske, Veleposlaništvo Izraela, Avstrijski kulturni forum Ljubljana, Veleposlaništvo Bolgarije, Madžarski Kulturni Inštitut, Francoski inštitut, British Council Slovenia in Energetika Ljubljana.
 
Prav tako se zahvaljujemo vsem obiskovalcem, ki so se nam pridružili na naših projekcijah in dogodkih.

VIR: Mini teater Ljubljana