napovednik


Razstava
Zakaj je vaza podobna hiši? Od sistemskega do fantazijskega z oblikovalko Janjo Lap

15. 6.–5. 11. 2023, MAO

Kustosinji: Špela Šubic, MAO, Barbara Predan, UL ALUO

Vljudno vabljeni na ogled monografske razstave o arhitektki in oblikovalki Janji Lap (1929–2004). Ta izjemna ustvarjalka je slovensko bivalno kulturo najbolj zaznamovala z oblikovanjem stekla. V njem se je prvič preizkusila sredi petdesetih let. Še kot študentka arhitekture pri profesorju Edvardu Ravnikarju je svoje izdelke leta 1956 predstavila na razstavi Stanovanje za naše razmere.

Razstava poleg steklenih izdelkov osvetljuje tudi manj znane naprave, ki jih je oblikovalka realizirala v Iskri Elektrooptiki. Sploh prvič pa je javnosti predstavljeno njeno doslej neznano znanstvenoraziskovalno delo.

Več >>

Nedelja v MAO I 27. 8. 2023 I 11:00

Vabljeni na vodstvo po razstavi in ustvarjalno delavnico Grški mit o Dedalu in Ikarju!

Po razstavi Zakaj je vaza podobna hiši? Od sistemskega do fantazijskega z oblikovalsko Janjo Lap bosta vodili avtorici razstave Špela Šubic in dr. Barbara Predan.

Obenem bo v MAO potekala otroška ustvarjalna delavnica Grški mit o Dedalu in Ikarju.

Dedal je bil znan stavbenik in kipar v stari Grčiji in je za svoje delo, labirint na Kreti, bil bogato nagrajen, a otoka ni smel zapustiti. Snoval je pobeg in na obali nabral perje, ter jih zlepil z voskom. Ko je leteti učil tudi svojega sina Ikarja, ga je opozoril, da ne sme previsoko k soncu, saj se mu lahko stopi vosek in bodo krila razpadla. Oba sta sanjala o svobodi. Ker je bil Ikar silno radoveden, je letel višje in višje in pri tem pozabil na svarila. Vosek se je stopil in …Na ustvarjalni delavnici bomo poiskali zgodbo v grški mitologiji in nato iz papirja izdelali svoj mobil. S premikanjem njegovih delov se spreminja tudi kiparski prostor. Zdi se nam, da je kip, ki ga imamo pred seboj, vsak trenutek drugačen.

Prijave na delavnico zbiramo na: izobrazevanje@mao.si.

NAGRADA
Distributed Design Awards 2023


V izbor za nagrade Distributed Design Awards 2023 so se uvrstili kar trije slovenski projekti!

Darja Malešič z izdelkom Corn Dolly
Rok Oblak in Luka Pleskovič z izdelkom Čebelino
Lara Baler in Boris Ouček z izdelkom Oreika

Na spletni strani Distributed Design poteka glasovanje za nagrado po izboru ljudstva People’s Choice. Projekt, ki bo prejel največ glasov, bo nagrajen, zato oddajte svoj glas do 25. avgusta!

Vsi trije prijavitelji so bili izbrani tudi na javnem pozivu Povezovanje sodobnega oblikovanja, rokodelstva in obrti, ki ga je pod okriljem Distributed Design objavil Center za kreativnost in bodo predstavljeni v sklopu medinstitucionalne razstave Trienale rokodelstva in obrti v Koroški galeriji likovnih umetnosti, ki bo potekala od 26. septembra do 19. novembra 2023.

Vabljeni h glasovanju!

MADE IN: pripovedi obrti in oblikovanja
prejemnik Nagrade Evropske unije za kulturno dediščino / Nagrade Europa Nostra 2023

MADE IN: pripovedi obrti in oblikovanja prejme Nagrado Evropske unije za kulturno dediščino / Nagrado Europa Nostra 2023 v kategoriji Izobraževanje, usposabljanje in spretnosti. MADE IN: pripovedi obrti in oblikovanja je skupni dveletni projekt šestih organizacij iz 4 držav (HR, SI, AT, RS), med katerimi je tudi Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) v sodelovanju s Centrom za kreativnost. MADE IN je leta 2014 nastal na pobudo zagrebške umetniške organizacije OAZA kot odziv na zaton malih obrti in delavnic v mestu ter se prvič predstavil na razstavi 24. bienala oblikovanja BIO 50 v MAO, kjer je v okviru skupine Nanoturizem prejel tudi glavno nagrado BIO 50 za sodelovanje. MADE IN platforma je letos spomladi ponovno začela s svojimi aktivnostmi, v tokratni izdaji pa obsega 10 partnerjev iz 6 držav, MAO pa je njen koordinator.

Nagrajencem bodo nagrade izročene na slovesni podelitvi 28. septembra v Palazzu del Cinema v Benetkah, ki se ga bo udeležila tudi Cecilia Bartoli, predsednica Europe Nostre, svojo udeležbo pa je napovedal tuidi Margaritis Schinas, podpredsednik Evropske komisije.

Podporniki in ljubitelji kulturne dediščine lahko tudi sami spoznajo nagrajence in se udeležijo spletnega glasovanja, ki bo odločilo prejemnika nagrade po izboru javnosti 2023 ter denarne nagrade v višini 10.000 evrov.

Vabljeni h glasovanju, ki poteka do 28. avgusta!

Razstava
LEGO # Plečnik v kapeli MAO
Kapela MAO I 13.7. - 30.9. 2023

Kaj imajo skupnega Plečnik in lego kocke? Ustvarjalno silo, ki premika meje mogočega!

Zaradi velikega zanimanja za razstavo LEGO # Plečnik, ki smo jo v MAO postavili sredi maja kot spremljevalni dogodek razstave Universum Plečnik: Od delavnice do mita, smo razstavo, tokrat v nekoliko okrnjeni obliki, ponovno postavili v kapeli fužinskega gradu. Razstava maket ikoničnih Plečnikovih zgradb, ki so jih iz lego kock sestavili študenti ljubljanske Fakultete za arhitekturo, bo na ogled do konca septembra 2023. Maketam Narodne in univerzitetne knjižnice, Katedrale svobode in cerkve Svetega Mihaela smo dodali še maketo cerkve Sv. Antona Padovanskega, ki jo je Plečnik načrtoval v Beogradu.

Več >>

Posebej se zahvaljujemo gospe Miji Razpotnik za donacijo lego kock Muzeju za arhitekturo in oblikovanje.

Vljudno vabljeni!

Paviljon Republike Slovenije vabi!

18. mednarodna razstava arhitekture La Biennale di Venezia
20. 5.–26. 11. 2023

+/– 1 °C
V iskanju dobro uglašene arhitekture

Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) v slovenskem paviljonu 18. mednarodne razstave arhitekture La Biennale di Venezia predstavlja projekt +/– 1 °C: V iskanju dobro uglašene arhitekture. Komisarka Maja Vardjan iz Muzeja za arhitekturo in oblikovanje je za kustose slovenskega paviljona na odprtem razpisu izbrala skupino arhitektov, ki jo sestavljajo Jure Grohar, Eva Gusel, Maša Mertelj, Anja Vidic in Matic Vrabič.

Več >>
Javni idejni natečaj

ELES 3000: Ustvarjalni projekt v javnem prostoru

Rok za prijave: 1. oktober 2023
Družba Eles v sodelovanju z Živalskim vrtom Ljubljana in Centrom za kreativnost / MAO vabi ustvarjalce različnih profilov k oddaji predlogov za ustvarjalni projekt na lokaciji Živalskega vrta Ljubljana.

Več informacij in prijava >>
Razpisna dokumentacija >>

VIR: MAO