Od torka do nedelje si bo mogoče v Tehniškem muzeju v Bistri pri Vrhniki ogledati različne eksperimente s področja najsodobnejših tehnologij, ki jih bodo predstavili predstavniki ljubljanske Fakultete za elektrotehniko.

Avtor:
Brane Janjič

Avtor fotografij:
Arhiv UL FE
Od torka do nedelje si bo mogoče v Tehniškem muzeju v Bistri pri Vrhniki ogledati različne eksperimente s področja najsodobnejših tehnologij, ki jih bodo predstavili predstavniki ljubljanske Fakultete za elektrotehniko.

V okviru tradicionalnih Dnevov elektrotehnike, ki jih organizira Tehniški muzej Slovenije v sodelovanju s Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, si bo tudi letos mogoče ogledati vrsto zanimivih eksperimentov in se seznaniti z najsodobnejšimi tehnologijami s področja elektrotehnike in multimedijev ter preizkusiti tehnologijo, ki jo razvijajo na Fakulteti. Vrata tehniškega muzeja v Bistri bodo za obiskovalce odprta od torka do petka med 9. in 13. uro, zadnji dan, v nedeljo 21. maja, pa med 10. in 13. uro in še med 14. in 18. uro. 
Kot rečeno, so strokovnjaki z ljubljanske Fakultete za elektrotehniko pripravili vrsto zanimivih poskusov, med drugim pa si boste lahko ogledali robotske pajke, preizkusili kostno predvajanje zvoka, se seznanili z magnetnim ping pongom in s projektom izdelave lastnega dirkalnika.
Robotski pajki so majhni mobilni roboti, ki so zelo uporabni pri raziskovanju težko dostopnih krajev in mest, ki za človeka niso primerni. Ker se lahko gibajo po razgibanem terenu in so dovolj kompaktni, da zlezejo skozi zelo majhne odprtine, so zelo koristni tudi pri iskanju ponesrečencev pri naravnih nesrečah, pa tudi pri pregledih in popravilih večjih naprav ter motorjev. 
Zvok iz okolice, ki ga naši možgani razpoznajo, je sestavljen iz dveh delov – prvi del je zvok, ki pride v naša ušesa po zraku, drugi del pa je zvok, ki se do notranjih delov ušes prenaša po kosteh naše glave. Lasten glas se nam na posnetkih zdi nenavaden, saj ti zajamejo le zvok, ki se prenaša po zraku. 
Na Dnevih elektrotehnike bodo obiskovalci lahko preizkusili uporabo kostnega vibratorja, elektromehanske naprave, ki pretvarja električne signale v mehanska nihanja (vibracije). Če ga uporabimo kot zvočnik in ga pritisnemo na kosti glave, bomo slišali zvok zaradi vibracij, ki se bodo preko kosti prevajale do polžka v notranjem ušesu. 
Obiskovalci Dnevov elektrotehnike bodo lahko pobliže spoznali tudi projekt Študentska formula, pri katerem ekipa študentov z Univerze v Ljubljani vsako leto izdela nov dirkalnik in z njim tekmuje na mednarodnih tekmovanjih. V desetih mesecih, kolikor traja sezona, je cilj ustvariti celovit izdelek – formulo po vzoru Formule 1. 

VIR: Naš Stik