Danes, 19. januarja, svoja vrata za dva dni odpira Informativa 2024, sejem izobraževanja in poklicev, ki poteka na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Častni pokrovitelj letošnje Informative je minister Matjaž Han.

Danes, 19. januarja, svoja vrata za dva dni odpira Informativa 2024, sejem izobraževanja in poklicev, ki poteka na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Častni pokrovitelj letošnje Informative je minister Matjaž Han. Na razstavnem prostoru Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport v hali C bodo v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo potekale predstavitve poklicev oziroma kariernih priložnosti v gostinstvu in turizmu, v sodelovanju z Javno agencijo RS za spodbujanje investicij, podjetništva in internacionalizacije SPIRIT Slovenija pa predstavitve za promocijo lesarskih poklicev pod skupnim geslom Lesarstvo - tvoja prihodnost.

Danes, 19. januarja, na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani v Hali C svoja vrata za dva dni odpira sejem Informativa 2024. Na razstavnem prostoru Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ) so predstavljene tudi karierne priložnosti v turizmu.Sejem bo danes obiskal Matjaž Han, minister za gospodarstvo, turizem in šport, častni pokrovitelj letošnje Informative, ki ob priložnosti sejma poudarja: »Vse mlade vabim, da na letošnji Informativi poiščejo odgovor na vprašanje 'Kam naprej?'. Na sejmu lahko obiščejo stojnice številnih slovenskih izobraževalnih ustanov in se tako iz prve roke seznanijo z izobraževalnimi in kariernimi priložnostmi prihodnosti. Mladim svetujem, naj pri izbiri karierne poti ne gledajo le, po katerih poklicih je največ povpraševanja, temveč izberejo poklic, v katerem ne bodo samo dobri, temveč bodo v njem tudi uživali. Če kje, lahko danes, na stičišču potreb trga in ponudbe izobraževalnega sistema najdejo zase dobro rešitev. Vse obiskovalce tudi vabim, da obiščejo stojnico Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, kjer vam bomo skupaj s sodelavkami in sodelavci z veseljem predstavili, kateri poklici so trenutno najbolj iskani v gospodarstvu ter kako začeti lastno podjetniško potDubravka Kalin, generalna direktorica Direktorata za turizem na MGTŠ ob sejmu izpostavlja: »Zavedamo se, da so velik izziv na področju turizma kadri – turistično gospodarstvo se sooča s pomanjkanjem sodelavcev. Pri tem turizem ni izjema, saj se s tem soočajo tudi druge gospodarske panoge. Prav tako nismo nobena izjema v evropskem prostoru. Že dalj časa se ukvarjamo z iskanjem rešitev tega izziva v tesnem sodelovanju s turističnim gospodarstvom in šolami. Ugotovili smo, da imamo izobraževalni sistem dober ter da je zagotovljena celotna vertikala, da je mogoče izobraževanje na področju turizma vse do doktorata. Šole imajo zanimiv, sodoben program, na drugi strani pa nam turistično gospodarstvo zagotavlja, da so se bistveno izboljšali delovni pogoji. Ker ugotavljamo, da je poznavanje raznolikih poklicev v gostinstvu in turizmu ter številnih priložnosti za uspešno samostojno podjetniško pot na tem področje preskromno, vlagamo dodatne napore v to, da poklice res približamo mladim.«Zaposlitvene možnostih v lesni industriji bo na sejmu danes izpostavil Rok Capl, v. d. direktorja javne agencije SPIRIT Slovenija.  

Sejem je odlična priložnost za nagovor obiskovalcev, še posebej mladih, ki se odločajo za karierno pot v dveh pomembnih in predvsem perspektivnih panogah: turizmu in lesni industriji. Tako bodo obiskovalcem sejma na razstavnem prostoru MGTŠ na voljo številne informacije o kariernih in zaposlitvenih možnostih v gostinstvu in turizmu ter lesni industriji.

Več informacij o predstavitvi na razstavnem prostoru MGTŠ na sejmu Informativa je na voljo v medijskem središču STO.

VIR: STO