Z današnjo objavo javnega poziva občankam in občanom občine Radovljica za oddajo projektnih predlogov se začenja priprava participativnega proračuna občine za prihodnji dve leti.

Manca Š. M. 

Tokrat bo za participativni proračun – za projekte manjših vrednosti, ki jih predlagajo in zanje glasujejo občani - vsako leto na voljo 200 tisoč evrov. Za potrebe izvedbe participativnega proračuna je območje občine Radovljica razdeljeno na pet območij, ki vključujejo krajevne skupnosti:  

  1. Radovljica,
  2. Lesce,
  3. Kamna Gorica, Kropa, Lancovo in Srednja Dobrava,
  4. Podnart, Ljubno in Brezje ter
  5. Begunje, Mošnje in Otok.

Občani in občanke s stalnim prebivališčem v občini Radovljica bodo lahko projektne predloge oddali od 7. 10. do 11. 11. 2022 na obrazcu preko spletne aplikacije »Projekt za moj kraj«, po pošti na naslov Občine Radovljica, osebno v glavni pisarni Občine Radovljica ali po elektronski pošti na naslov zamojkraj@radovljica.si.
Pogoji za predloge projektnih predlogov

Projektni predlogi morajo ustrezati pogojem, določenim v javnem pozivu. Predlog je, če projekt prispeva k uresničevanju javnega interesa na območju občine, je nosilec projekta lahko Občina Radovljica, je skladen z razvojnimi usmeritvami občine, predvsem z razvojnim programom ter s strategijami in programi razvoja posameznih področij, in bo projekt izveden na območju občine. Eden od pogojev je tudi, da projekt še ni uvrščen v proračun občine in ne ustreza pogojem za nepovratna finančna sredstva, ki jih predlagatelji lahko pridobijo na rednih občinskih razpisih. S projektom ne more biti predlagana izvedba in financiranje že obstoječe in financirane redne dejavnosti, prav tako niso primerni predlogi izvedbe in financiranja novih tematskih poti in usmerjevalnih tabel, lahko pa občani predlagajo nadgradnjo ali obnovo obstoječih. Predlagani projekti v obdobju zadnjih petih let tudi ne smejo biti sofinancirani iz občinskega proračuna, finančno pa morajo biti ovrednoteni med 2 in 15 tisoč evrov.

Tako kot pred dvema letoma bo občinska uprava najprej preverila skladnost projektnih predlogov s pogoji, v naslednji fazi pa tudi njihovo izvedljivost. Posebna pozornost bo posvečena preverjanju časovnega, ekonomskega, finančnega, zakonodajnega in lastniškega vidika izvedljivosti.

Glasovanje
Vsi predlogi, ki bodo ustrezali pogojem in bodo ocenjeni kot izvedljivi, bodo javno objavljeni in uvrščeni na glasovanje, ki bo predvidoma izvedeno od 20. do 24. 2. 2023. Glasovati bo mogoče prek občinske spletne strani pa tudi osebno, na sedežih občine in krajevnih skupnosti. Glasovali bodo lahko vsi, ki bodo imeli stalno prebivališče v občini Radovljica na dan 11. 11. 2022 in bodo na prvi dan glasovanja stari 15 let in več. Kodo za glasovanje bodo prejeli po pošti.

PR: Občina Radovljica