Lendavsko poletje bo s številnimi dogodki razgibal Festival Vinarium, ki se začenja nocoj. Prinaša od koncertov, prek mednarodne znanstvene konference o prvi tiskani knjigi v madžarščini na slovenskem ozemlju, do kulinaričnih in športnih dogajanj, pravijo organizatorji.

Lendava, 24. avgusta - Lendavsko poletje bo s številnimi dogodki razgibal Festival Vinarium, ki se začenja nocoj. Prinaša od koncertov, prek mednarodne znanstvene konference o prvi tiskani knjigi v madžarščini na slovenskem ozemlju, do kulinaričnih in športnih dogajanj, pravijo organizatorji. Za najbolj obiskana dogodka veljata Bogračfest in Lendavska trgatev.

Festival začenjajo nocoj s klasično glasbo in Koncertom pod zvezdami, ki bo potekal na obnovljenem obzidju lendavskega gradu.

V petek bo čas za večerni jazz koncert, podnevi pa bo v Lendavi mednarodna znanstvena konferenca, posvečena 450 letnici prve tiskane knjige na slovenskem ozemlju, ki je bila napisana v madžarskem jeziku. Iz Narodne knjižnice Szechenyi iz Budimpešte bodo pripeljali knjige, ki veljajo za najstarejše tiskane knjige na ozemlju današnje Slovenije in so napisane v madžarščini.

V soboto napovedujejo organizatorji bogato celodnevno dogajanje v centru mesta, saj pripravljajo tradicionalni Bogračfest, festival ulične kulinarike, na katerem diši predvsem po bograču, manjkalo pa ne bo tudi drugih dobrot.

V nedeljo po nekaj letih premora spet pripravljajo tekmovanje v teku in sicer na stolp Vinarium, do katerega morajo tekači preteči 240 stopnic.

Isti večer se začenjajo tudi etno večeri - romski, slovenski, madžarski, hrvaški ter srbsko-novosadski - ki se bodo vrstili pet dni, do zadnjega dne v avgustu.
V petek 1. septembra se bo Festival Vinarium iztekel z večerom lendavskim vin v mestni hiši, v soboto zatem pa zaključil z etnološko prireditvijo Lendavska trgatev. Organizatorji - občina Lendava - dodajajo, da bodo isti dan, ob zaključku festivala, v Lendavskih Goricah praznovali osmo obletnico razglednega stolpa Vinarium.

VIR: STAkrog