Gre za prelomno orodje EU za boj proti selitvi virov CO₂ in eden od osrednjih stebrov ambiciozne agende EU Pripravljeni na 55.

Datum objave:
2. oktober 2023

Avtor:
Polona Bahun

Avtor fotografij:
Pexels
Gre za prelomno orodje EU za boj proti selitvi virov CO₂ in eden od osrednjih stebrov ambiciozne agende EU Pripravljeni na 55.

Mehanizem EU za ogljično prilagoditev na mejah (CBAM) bo izenačil ceno ogljika pri domačih in uvoženih proizvodih. , kar bo zagotovilo, da podnebnih politik EU ne bosta ogrožala selitev proizvodnje v države z manj ambicioznimi okoljskimi standardi ali nadomeščanje proizvodov iz EU z ogljično intenzivnejšimi uvoženimi proizvodi. CBAM je ukrep, ki je skladen s pravili STO ter svetovno industrijo spodbuja k uporabi okolju prijaznejših in bolj trajnostnih tehnologij.

V svoji prehodni fazi se bo CBAM uporabljal samo za uvoz cementa, železa in jekla, aluminija, gnojil, električne energije in vodika. Uvozniki tega blaga iz EU bodo morali poročati o obsegu svojega uvoza in emisijah, ki nastanejo med njihovo proizvodnjo, vendar brez plačila kakršne koli finančne prilagoditve na tej stopnji. Medtem, ko morajo uvozniki zbrati podatke za četrto četrtletje leta 2023, prvo poročilo pa bo treba oddati do 31. januarja 2024. Poleg tega so bile v strukturo CBAM vgrajene številne prilagodljivosti za prvo leto uporabe, kot je uporaba privzetih vrednosti za poročanje o vgrajenih emisijah in možnost uporabe pravil za spremljanje, poročanje in preverjanje države proizvajalke.
Prehodna faza bo služila kot obdobje učenja za vse deležnike (uvoznike, proizvajalce in organe), Evropska komisiji pa bo omogočila zbiranje koristnih informacij o vgrajenih emisijah, da bo izpopolnila metodologijo za obdobje polne uporabe, ki se začne leta 2026. 

Za pomoč uvoznikom iz EU in napravam zunaj EU pri praktičnem izvajanju novih pravil je od 1. oktobra na voljo nov prehodni register CBAM, ki bo uvoznikom pomagal pri izvajanju in poročanju teh izračunov. Evropska komisija je pripravila podrobne pisne smernice, spletno gradivo za usposabljanje in spletne seminarje, informativne liste za posamezne sektorje in kontrolni seznam po korakih za podporo podjetjem. Pregledi delovanja CBAM in obsega izdelkov v njegovi prehodni fazi bodo zaključeni pred začetkom dokončnega obdobja, prav tako pa tudi izvedljivost razširitve obsega CBAM na drugo blago, proizvedeno v sektorjih ETS.

VIR: Naš Stik