V začetku oktobra se začenja Mesec oblikovanja, ki bo med 5. oktobrom in 5. novembrom v Ljubljano pripeljal mozaik razstavno-sejemskih dogodkov ter kulinaričnih, svetlobnih in glasbenih spektaklov.

V začetku oktobra se začenja Mesec oblikovanja, ki bo med 5. oktobrom in 5. novembrom v Ljubljano pripeljal mozaik razstavno-sejemskih dogodkov ter kulinaričnih, svetlobnih in glasbenih spektaklov. Vrhunec festivala, ki izpostavlja odlične oblikovalske prakse, bo zagotovo Teden oblikovanja s predavanji, predstavitvami projektov in podelitvijo nagrad za slovensko in mednarodno oblikovanje. Letošnja novost bo navdihujoči avdiovizualni performans Oblike zvoka in svetlobe. 

Več kot dvajset let oblikovalskih presežkov
Mesec oblikovanja, ki letos praznuje že 21 let, bo v središču mesta gostil raznolik spekter najboljših oblikovalskih in arhitekturnih doživetij z namenom promocije oblikovalskega potenciala tako Slovenije kot tudi širše regije. V platformi Big See, pod okriljem katere nastaja festival, si prizadevajo povezati države jugovzhodne Evrope in izpostaviti prezrte ustvarjalce. Direktor Zavoda Big Zmago Novak je prepričan, da gre za najatraktivnejšo regijo in da mora Ljubljana postati njena ustvarjalna prestolnica. V platformo je sicer vključeno 21 držav iz JV Evrope, ki predstavljajo 350-milijonski trg in številne možnosti za povezovanje. 

Dizajn v mestu: Sprehodite se skozi oblikovalsko cono
Da je Ljubljana vsekakor primerna kulisa za predstavitev oblikovalskih presežkov, bo dokazal tudi projekt Dizajn v mestu, ki bo znova vzpostavil oblikovalsko cono centru mesta. Ulice, trgi, galerije, lokali in trgovine bodo za mesec dni postali oblikovalske postaje, prepoznavne po živo rožnatih stojalih in nalepkah Meseca oblikovanja. Obiskovalcem bo za lažjo navigacijo med več kot 50 točkami na voljo zemljevid usmerjale pa jih bodo tudi živo roza puščice. Otvoritev skupinske razstave Dizajn v mestu bo 5. oktobra med 18. in 22. uro v središču Ljubljane. Vljudno vabljeni!

Spektakel Oblike zvoka in svetlobe in Oblikovalska okuševalnica
Kot poudarja Zmago Novak, ne gre zgolj za oblikovalsko razstavo, temveč za ustvarjanje občutkov in povezovanje s širšo javnostjo. Prav zato so razstavljavce povabili, da na oblikovalskih točkah razvijejo performativni del. Tradicionalna Oblikovalska okuševalnica bo dizajn povezala s kulinariko, medtem ko bo svetlobno-zvočni performans Oblike zvoka in svetlobe s pomočjo avdiovizualne tehnike in projiciranja vsebin ustvaril posebno atmosfero. Oba dogodka bosta potekala v petek, 6. oktobra, med 18. in 22. uro v oblikovalski coni

Nagrade za slovenske in mednarodne oblikovalske dosežke
V sklopu Tedna oblikovanja bodo podelili nagrade za uspešne dosežke na področju produktnega oblikovanja, mode in interierja. V četrtek, 5. oktobra, ob 17.00 bodo na Akademiji za glasbo v Ljubljani podelili nagrade za slovensko oblikovanje, v petek, 6. oktobra, ob 18.00 pa bo sledila še podelitev mednarodnih nagrad BIG SEE Grand Prix. Mesec oblikovanja je priložnost za poglobitev v svet estetike, ustvarjalnosti in inovacij ter poklon bogati tradiciji kreativnih industrij, ki predstavljajo gonilo napredka. 
 
Več informacij o dogajanju in program najdete na spletni strani https://zavodbig.com/

VIR: IPPR