napovednik

NEDELJA V MAO: Z igro do dediščine 2023 
 
Vodstvo, delavnica I 8. 10. 2023 I 11:00 I PROST VSTOP!

11.00 Voden ogled razstave Zakaj je vaza podobna hiši? Od sistemskega do fantazijskega z oblikovalko Janjo Lap

Po razstavi bo vodila umetnostna zgodovinarka Katarina Metelko.

11.00 Nedeljska ustvarjalnica Kelih

Pokukali bomo v zgodovino oblikovanja kelihov, odkrivali različne materiale in pomen. Poiskali razliko med obredno posodo in kvalitetno čašo oz. pecljatim kozarcem; se pomudili pri Plečnikovih kelihih in ugotavljali kaj povezuje arhitekta Plečnika in oblikovalko Janjo Lap. Na razstavi si bomo ogledali skice kelihov in ugotavljali komu so bili namenjeni in za kakšno rabo. Potopili se bomo v skrivnosti stekla in oblik, nato pa izdelali svoj kelih.

10.00 – 18.00 Prost vstop za družine z MiniMAO igrarijami. Zabavne ustvarjalne naloge in uganke nas bodo popeljale skozi razstavo oblikovalke Janje Lap.
 
Prijave na: izobrazevanje@mao.si
 

Voden ogled gradu Fužine
7.10.2023 I 11.00

Vodi: Katarina Metelko

Fužinski grad so sezidali člani rodbine Khisl v sredini 16. stoletja. Takrat je dokazoval bogastvo, ugled in politično moč prvih lastnikov. Že ob koncu stoletja in v naslednjih obdobjih je grad večkrat zamenjal lastnike, kar se je odražalo tudi v stavbni strukturi. Pomembno dopolnitev predstavlja hidroelektrarna, ki so jo gradu prizidali leta 1897 za potrebe vevške papirnice. Elektrarna deluje še danes in je svojevrstna tehniška znamenitost. Grad Fužine je bil leta 1984 razglašen za kulturni spomenik in je od leta 1990 namenjen muzejski dejavnosti v upravljanju Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.

Po gradu bo vodila Katarina Metelko. Katarina Metelko je strokovnjakinja za umetnostno, stavbno in kulturno zgodovino posvetne arhitekture na Slovenskem. Posebno pozornost posveča stavbni in kulturni dediščini gradu Fužine in družine Khisl.

Prijave: izobrazevanje@mao.si

Razstava
Zakaj je vaza podobna hiši? Od sistemskega do fantazijskega z oblikovalko Janjo Lap

15. 6.–5. 11. 2023, MAO

Kustosinji: Špela Šubic, MAO, dr. Barbara Predan, UL ALUO

Vljudno vabljeni na ogled monografske razstave o arhitektki in oblikovalki Janji Lap (1929–2004). Ta izjemna ustvarjalka je slovensko bivalno kulturo najbolj zaznamovala z oblikovanjem stekla. V njem se je prvič preizkusila sredi petdesetih let. Še kot študentka arhitekture pri profesorju Edvardu Ravnikarju je svoje izdelke leta 1956 predstavila na razstavi Stanovanje za naše razmere.

Razstava poleg steklenih izdelkov osvetljuje tudi manj znane naprave, ki jih je oblikovalka realizirala v Iskri Elektrooptiki. Sploh prvič pa je javnosti predstavljeno njeno doslej neznano znanstvenoraziskovalno delo.

Več >>

28. BIENALE OBLIKOVANJA (BIO28) BO KURIRALA ALEXANDRA MIDAL

November 2024 – April 2025
Kustosinja: Alexandra Midal
Asistentka kustosinje: Emma Pflieger

Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) z veseljem sporoča, da bo kustosinja in profesorica Alexandra Midal kurirala 28. Bienale oblikovanja (BIO), najstarejši bienale oblikovanja v Evropi. BIO, ki bo leta 2024 praznoval 60. obletnico, organizira Muzej za arhitekturo in oblikovanje v sodelovanju s Centrom za kreativnost (CzK). BIO28 bo pod naslovom Dvojna agentka potekal med novembrom 2024 in aprilom 2025.

Alexandra Midal je profesorica na Univerzi za umetnost in oblikovanje HEAD v Ženevi in vodja Oddelka za kritično mišljenje na Ensci-Les Ateliers v Parizu. Kot ugledna zgodovinarka umetnosti in oblikovanja združuje tako praktične kot teoretske pristope k raziskovanju in deluje kot umetnica-kuratorka, teoretičarka in filmska esejistka. V svojih raziskavah raziskuje slepe pege in sive cone zgodovine oblikovanja.
---
BIO organizira Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) v sodelovanju s Centrom za kreativnost. Projekt "Center za kreativnost" sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru evropske kohezijske politike.



STROKOVNO SREČANJE

Wood Tech Talk 2023
6. okt 2023 | 9:30-12:30 I Kulturni center Kočevje

V sklopu Festivala lesa 2023 se bo odvilo strokovno srečanje  »Gozd priložnosti za oblikovanje slovenskega pohištva«. Tema posveta nadgrajuje lanskoletni posvet »Design kot gibalo nove dodane vrednosti« in je izbrana na priporočilo Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter direktorata za lesarstvo.

Na posvet poleg proizvajalcev pohištva vabimo tudi ponudnike lesne surovine, sedanje in bodoče proizvajalci lesenih pohištvenih polizdelkov, izdelovalce uporabnih in okrasnih lesenih izdelkov, ki jih uporabljamo pri bivanju, tehnologe, oblikovalce ter vse tiste, ki vidite možnost sodelovanja v pohištveni panogi. Obeta se ji namreč hitra in konstantna svetovna rast.

V sklopu dogodka se bo odvila tudi predstavitev Centra za kreativnost primerov uresničenih dobrih praks povezovanja gospodarstva in kulturno-kreativnega sektorja, ki so rezultat prve serije razpisov CzK.

TRIENALE ROKODELSTVA

Razstava sodobnih in inovativnih izdelkov na temeljih bogate kulturne dediščine Slovenije

26. - 19.11.2023 I Koroška galerija likovnih umetnosti, Slovenj Gradec

Kustosinje razstave: dr. Cvetka Požar, dr. Tanja Roženbergar, Maja Vardjan
Pokrovitelja: Mestna občina Slovenj Gradec, Ministrstvo za kulturo RS

Rokodelske razstave v Slovenj Gradcu imajo bogato tradicijo in so ena najpomembnejših manifestacij za predstavitev ročno izdelanih izdelkov. Povezovanje sodobnega oblikovanja, rokodelstva in obrti, ki ga je v okviru evropske platforme Distributed Design razpisal Center za kreativnost, prispeva k razumevanju rokodelskih panog v kontekstu časa in družbe 21. stoletja. V Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu bo na ogled do 19. novembra 2023.

Partnerji projekta: Koroški pokrajinski muzej, Slovenski etnografski muzej, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Center za kreativnost, Distributed Design, Evropska unija, Koroška galerija likovnih umetnosti, Podjetniški center Slovenj Gradec, Center Rog, Ministrstvo za kulturo.

Razstava
LEGO # Plečnik v kapeli MAO
Kapela MAO I 13.7. - 20.10. 2023

Kaj imajo skupnega Plečnik in lego kocke? Ustvarjalno silo, ki premika meje mogočega!

Zaradi velikega zanimanja za razstavo LEGO # Plečnik, ki smo jo v MAO postavili sredi maja kot spremljevalni dogodek razstave Universum Plečnik: Od delavnice do mita, smo razstavo, tokrat v nekoliko okrnjeni obliki, ponovno postavili v kapeli fužinskega gradu. Razstava maket ikoničnih Plečnikovih zgradb, ki so jih iz lego kock sestavili študenti ljubljanske Fakultete za arhitekturo, bo na ogled do konca septembra 2023. Maketam Narodne in univerzitetne knjižnice, Katedrale svobode in cerkve Svetega Mihaela smo dodali še maketo cerkve Sv. Antona Padovanskega, ki jo je Plečnik načrtoval v Beogradu.

Več >>

Posebej se zahvaljujemo gospe Miji Razpotnik za donacijo lego kock Muzeju za arhitekturo in oblikovanje.

Vljudno vabljeni!

Paviljon Republike Slovenije vabi!

18. mednarodna razstava arhitekture La Biennale di Venezia
20. 5.–26. 11. 2023

+/– 1 °C
V iskanju dobro uglašene arhitekture

Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) v slovenskem paviljonu 18. mednarodne razstave arhitekture La Biennale di Venezia predstavlja projekt +/– 1 °C: V iskanju dobro uglašene arhitekture. Komisarka Maja Vardjan iz Muzeja za arhitekturo in oblikovanje je za kustose slovenskega paviljona na odprtem razpisu izbrala skupino arhitektov, ki jo sestavljajo Jure Grohar, Eva Gusel, Maša Mertelj, Anja Vidic in Matic Vrabič.

Več >>
OTVORITVENI DOGODEK
Evropski dnevi kulture in kreativnosti
10. in 11. oktober 2023 I Univerza uporabnih umetnosti Dunaj

Center za kreativnost kot partner EIT Culture & Creativity in Kreativwirtschaft Austria vabi na Evropske dneve kulture in kreativnosti na Dunaju.

Več
Prijave

VIR: MAO