Radovljiški občinski svet je na včerajšnji seji sprejel osnutek Občinskega podrobnega prostorskega načrta za del prostorske enote LA 08 – Lancovo.

Radovljiški občinski svet je na včerajšnji seji sprejel osnutek Občinskega podrobnega prostorskega načrta za del prostorske enote LA 08 – Lancovo. Območje urejanja meri 2,6 ha in zajema pretežno nepozidan vzhodni del Lancovega ob Savi, na katerega se umešča 16 samostojnih eno- ali dvostanovanjskih hiš in nadgrajuje prometna mreža, vključno s komunalno in energetsko infrastrukturo in novimi parkovnimi površinami. Osnutek načrta je v javni razgrnitvi v prostorih Občine Radovljica in Krajevne skupnosti Lancovo ter na tej spletni povezavi naslovu še do 26. januarja 2024, javna obravnava pa bo v prostorih Občine Radovljica 17. januarja 2024 ob 16. uri.

Po tem, ko svetniki na prejšnji seji niso sprejeli soglasja k predlagani ceni storitve pomoči družini na domu, je izvajalec te storitve Dom dr. Janka Benedika Radovljica pripravil nov predlog cene. Pri oblikovanju cene je tokrat v skladu z zakonom o dolgotrajni oskrbi med drugimi predpisanimi elementi upošteval tudi subvencijo Republike Slovenije, na kar so na prejšnji seji opozorili svetniki. Ker subvencija vpliva na ceno, ki jo plačujejo uporabniki, bo ta od 1. 1. 2024 občutno nižja, med tem ko se skupna cena storitve povišuje. Razlogi so v višjih stroških dela zaposlenih in materialnih stroških za neposredno oskrbo.
Uporabniki bodo od 1. januarja plačevali skoraj tretjino manj, in sicer 2,89 evra na uro na delavnike, 4,05 evra na uro ob nedeljah in 4,34 evra na uro na dan državnih praznikov. Skupna cena storitve pa znaša 25,56 evra na uro na delavnike (16,81 odstotka več od trenutno veljavne cene), 32,49 evra na uro ob nedeljah (14,6-odstotno povišanje) in 34,80 evra na uro na dan državnih praznikov (14,1-odstotno povišanje). Občina Radovljica subvencionira 80 odstotkov stroškov za vodenje in koordiniranje in za neposredno izvajanje storitve na domu uporabnikov in jim tako za uro storitve ob delovnikih namenja 20,75 evra, ob nedeljah 25,75 evra in na dan državnih praznikov 27,58 evra. Povprečno 78 uporabnikom, pretežno starejšim pa tudi invalidom in kronično bolnim, pomoč zagotavlja 15 socialnih oskrbovalk.

Na podlagi potrjenega Elaborata o oblikovanju cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja v občini Radovljici bodo od 1. januarja 2024 veljale spremenjene cene storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja. Merila za oblikovanje cen, ukrepe in normative, povezane z obračunom cen storitev javnih služb njihovim uporabnikom, določa uredba o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja.
Spremembe cen bodo veljale za:
-          omrežnine za oskrbo s pitno vodo,
-          storitve odvajanja komunalne in padavinske odpadne vode iz javnih površin,
-          omrežnine za odvajanje komunalne in padavinske odpadne vode iz javnih površin,
-          omrežnine za čiščenje komunalne in padavinske odpadne vode iz javnih površin za uporabnike kanalizacije,
-          omrežnine za storitve, povezane z greznicami in malimi komunalnimi čistilnimi napravami,
-          storitev zbiranje bioloških odpadkov.
Konec leta 2023 bo v uporabo prenešena nova gospodarska javna infrastruktura na področju oskrbe s pitno vodo ter odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode z javnih površin (vodovod in kanalizacija Sp. Lancovo z okolico, vodovod Češnjica Rovte, investicije po vodni ujmi, investicijsko vzdrževanje na čistilnih napravah, več drugih investicij po različnih delih občine …). Nova gospodarska javna infrastruktura v letu 2024 zato prinaša višje stroške amortizacije oz. najemnine, kar se bo odrazilo v višjih cenah omrežnine. Pri oskrbi s pitno vodo se v obračun omrežnine za leto 2024 (dodatno glede na pretekla leta) vključuje še najemnina za skupni del magistralnega vodovoda Radovna na območju občine Bled.
Pri storitvi odvajanja komunalne in padavinske odpadne vode z javnih površin se v prihodnjem obdobju pričakuje višje stroške zunanjih storitev, materiala in dela. Ti bodo nastali predvsem zaradi prevzema več novega kanalizacijskega omrežja (Sp. Lancovo z okolico in Kamna Gorica 1. faza) v upravljanje in vse večjih stroškov popravil ter sanacij obstoječega starejšega kanalizacijskega omrežja.
Na spremembo cene komunalnih storitev pri ravnanju z odpadki bodo vplivali višji stroški zbiranja in oddaje bioloških odpadkov.
Občina Radovljica blaži znesek računa za komunalne storitve s subvencioniranjem omrežnine pitne vode, kar je občinski svet potrdil na seji v mesecu marcu. Od 1. 4. letos subvencija omrežnine za oskrbo s pitno vodo znaša 0,8806 evra/faktor-1 brez DDV oziroma 0,9643 evra/faktor-1 z DDV. Subvencija velja do 31. 12. 2024.
Po usklajevanju cen z navedeno uredbo bodo od 1. 1. 2024 končni stroški za uporabnike nekoliko višji. Za povprečno gospodinjstvo z mesečno porabo vode 12 kubičnih metrov in uporabo 120-litrskega zabojnika za mešane komunalne odpadke ter brez ali z 80 litrskim bio zabojnikom bo znesek povišanja na mesečni ravni znašal od 0,44 EUR do 2,70 evra, odvisno od vrste odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode (greznica ali priklop na kanalizacijo).
Analiza trenutnih cen komunalnih storitev v občinah zgornje Gorenjske (Kranjska Gora, Bled, Gorje, Tržič, Žirovnica, Jesenice, Radovljica) je pokazala, da bo cena komunalnih storitev v občini Radovljica tudi po uskladitvi ena najnižjih v regiji.

Povprečne gradbene cene stanovanj in povprečni stroški komunalnega urejanja stavbnih zemljišč država in občine lahko uporabljajo za določanje vrednosti nepremičnin do 20 tisoč evrov brez cenitve. V letu 2024 bodo zaradi uskladitve s povprečnim indeksom cen za stanovanjsko gradnjo višje le za približno 0,4 odstotka. Za 3,1 odstotka pa bo višja vrednost točke za izračun občinske takse, upoštevajoč napoved inflacije za leto 2024, ki jo je v okviru letošnje jesenske napovedi gospodarskih gibanj pripravil Urad za makroekonomske analize in razvoj.Občinski svet je za predstavnika občine v Svetu Ekonomske gimnazije in srednje šole Radovljica imenoval Justina Luka Poličarja, za predstavnika javnosti v senatih za reševanje pritožb zoper delo policistov pa predlagal Igorja Beleta.

VIR: Občina Radovljica