Radovljiški občinski svet je na včerajšnji seji sprejel spremembe in dopolnitve odloka o kategorizaciji občinskih cest, ki je bil pripravljen zaradi uskladitve s spremembami na cestnem omrežju po letu 2019, ko je bil veljavni odlok sprejet, in odprave neskladij glede na dejansko stanje in poteke cest v naravi.

Radovljiški občinski svet je na včerajšnji seji sprejel spremembe in dopolnitve odloka o kategorizaciji občinskih cest, ki je bil pripravljen zaradi uskladitve s spremembami na cestnem omrežju po letu 2019, ko je bil veljavni odlok sprejet, in odprave neskladij glede na dejansko stanje in poteke cest v naravi. V občini Radovljica je približno 195 kilometrov kategoriziranih cest, od katerih je približno 57 kilometrov lokalnih cest ter 138 kilometrov javnih poti. Občina kot upravljavec to cestno omrežje vzdržuje in na njem izvaja zimsko službo.

Sledila je razprava o osnutku sprememb in dopolnitev odloka o organizaciji in delovnem področju občinske uprave, ki se nanašajo na organiziranost upravljanja občinskega premoženja. Za izvajanje te zakonske naloge občine je predlagana ustanovitev nove službe z režijskim obratom, ki je v občinski upravi že organiziran za ALC Lesce.

Služba za upravljanje občinskega premoženja naj bi v celoti prevzela naloge upravljanja javnih športnih objektov in igrišč, jih trenutno opravlja več oddelkov občinske uprave, posamezne storitve izvajajo zunanji izvajalci, pri nekaterih športnih objektih pa sodelujejo tudi društva in s tem ponekod presegajo zgolj vlogo njihovih uporabnikov. Zakon o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti sicer določa, da so upravljavci stvarnega premoženja v lasti občine lahko le samoupravne lokalne skupnosti in osebe javnega prava, kamor se društva ne uvrščajo.

Predvideno je, da nova služba najprej prevzame upravljanje javnih športnih objektov in igrišč, med katerimi so poleg letališča Lesce športna parka Radovljica in Vrbnje, kopališči Radovljica in Kropa, dom Ljubno, športne površine Ljubno, nogometni center Lesce, v nadaljevanju pa tudi druge javne družbene infrastrukture, ki je ne upravljajo občinski javni zavodi in krajevne skupnosti. Navedeni športni objekti in igrišča so v proračun že vključeni z lastnimi postavkami.

Za učinkovito delovanje nove službe je predvidenih sedem novih delovnih mest in delovno mesto upravnika letališča, ki je v režijskem obratu že zasedeno. Sprejem odloka bo podlaga za pripravo finančnega načrta in vključitev predvidenih prihodkov, med katerimi so tudi plačila uporabnikov športnih objektov, in odhodkov v občinski proračun. Glede na trenutne ocene prihodkov in stroškov bo višina proračunskih sredstev za upravljanje športnih objektov znašala približno 500 tisoč evrov, kar je nekaj več od trenutno zagotovljenih proračunskih sredstev za leto 2024. Pripombe svetnikov so se nanašale pretežno na dopolnitev pravnih podlag in vsebinskih, finančnih in drugih podatkov za poslovanje predvidene nove službe.

Sprejeti osnutek odlok o javnem redu in miru v občini Radovljica bo nadomestil odlok, ki je v veljavi že od leta 2006. S ciljem, da bi omogočile ukrepanje medobčinskega inšpektorata in redarstva, so med predlaganimi novostmi v osnutku:

-     širša določitev javnih površine – kot takšne so določene tudi površine v lasti občine in zunanje površine v lasti občinskih javnih zavodov,
-     prepoved postavljanja avtodomov, bivalnikov, avtomobilskih prikolic za bivanje ali šotorov ali drugačnega prenočevanja ali bivanja na javnih površinah in drugih zemljiščih, ki niso za to določena,
-       prepoved zadrževanja na območju pokopališč z namenom zabave, kajenja, počitka, uživanja hrane in pijače ter druga ravnanja, ki so v nasprotju s pieteto prostora,
-       dodatna dolžnost organizatorjev javnih shodov in prireditev, da morajo po končanem dogodku prireditveni prostor v roku 24 ur očistiti in odstraniti postavljene objekte in ostale naprave,
-       prepoved dostopa, sprehajanja in zadrževanja nepooblaščenih oseb na označenem območju ALC Lesce,
-       podrobnejša opredelitev prepovedi odlaganja odpadkov, na primer praznjenje vsebine stranišč avtodomov in avtomobilskih prikolic na mesta, ki za to niso določena,
-       podrobnejše določene obveznosti skrbnikov živali – po novem bodo v urejenih urbanih in strnjenih stanovanjskih naseljih dolžni preprečevati ponavljajoče in moteče oglašanje živali, razen rejnih živali,
-       nekoliko višje globe, in sicer za fizične osebe - posameznike 120 evrov in za težje prekrške 300 evrov, za pravne osebe 650 in 2.500 evrov ter za odgovorne osebe 200 in 600 evrov.
Občinska uprava bo predloge in pomisleke iz razprave na seji občinskega sveta preučila ob pripravi predloga odloka.
Na podlagi sprejetega sklepa o načinu financiranja političnih strank za leto 2024 bo šest političnih strank, od katerih jih je pet zastopanih v občinskem svetu, tudi v tem letu iz občinskega proračuna prejelo skupaj 9.700 evrov. Višina sredstev je sorazmerna številu glasov, ki so jih politične stranke prejele na lokalnih volitvah.

Strategija razvoja kmetijstva v občini Radovljica do leta 2035 je pripravljena v skladu z usmeritvami razvojnega programa občine do leta 2030, v katerem je ta panoga opredeljena kot dejavnost za zagotavljanje podjetniških priložnosti in večjo prehransko samooskrbo. Na včerajšnji seji sprejeta strategija zajema celovit pregled stanja kmetijstva v občini, strateške in operativne cilje razvoja kmetijstva ter ukrepe, projekte in njihove nosilce za podjetniški razvoj kmetijske panoge in povečanje prehranske samooskrbe območja, ki so bili opredeljeni na delavnicah in pogovorih s širokim krogom deležnikov. Opredeljeni strateški cilji so povečati zavest o pomenu kmetijstva med lokalnim prebivalstvom, spodbuditi povezovanje in podjetništvo v kmetijstvu, spodbuditi povečanje samooskrbe in ohraniti avtohtonost podeželja in biodiverzitete.
Občinski svet je izdal soglasje k programu dela Razvojne agencije Zgornje Gorenjske za leto 2023. Na območju občine Radovljica so v tem letu predvidene aktivnosti v vrednosti 53 tisoč evrov, med njimi so podjetniški krožek, projekti Podjetniška kavica, Ustvarjalni podjetnik in Karierni razvoj mladih, projekt na področju duševnega zdravja SIDRO, projekti na področju kmetijstva in razvoja podeželja Uporabna zelišča, Kuham domače, Ledinska imena, Lokalna samooskrba, Semenjalnica ter vzdrževanje baze starih hišnih imen. V preteklem letu je bil ustanovljen nov LAS Zgornja Gorenjska BOJA, katerega članica in sofinancerka je tudi Občina Radovljica.
Predsednik nadzornega odbora občine Janez Reš je svetnike seznanil s poročili nadzornega odbora o opravljenih nadzorih razpolaganja s premoženjem občine, v krajevnih skupnostih Mošnje in Srednja Dobrava ter Gasilski zvezi Radovljica. V sejnem gradivu sta bili predstavljeni še Poročilo o izvajanju projektov participativnega proračuna v letu 2023 in Poročilo o uresničevanju akcijskega načrta ukrepov za trajnostni razvoj destinacije Radol'ca za leto 2023.

VIR: Občina Radovljica