Odlomek iz knjige Babilon

Še nikoli ga nisem videla tako prekipevajočega, tako vzradoščenega. Na konje, katerih zmogljivosti ni poznal, sva stavila simbolične vsote. On jih je čutil, presojal jih je z notranjim občutkom. Nekaj malega je priigral, mogoče za šampanjec (popila sva ga celo steklenico, večino on). Jaz sem spravila v žep tri evre. Rekla sem si: Trije evri za šestdeseti rojstni dan, kar v redu. Ugotovila sem, da je Jean-Lino Manoscrivi osamljen. 

Rezina dela so: Art, Bog masakra, Bella Figura, En španski komad, Tri verzije življenja, Blagor srečnim, Nikjer,  Obup (Une Désolation), V saneh Arthurja Schopenhauerja, Pogovori po pogrebu, Babilon itd.

Svet intelektualcev, kot jih opisuje zvezda literature, lepotica in dramaturginja Yasmine, je zagotozo nekoč obstajal, ne vem pa, če še v takšni obliki. V delih avtorice naj bi intelektualni moški sedeli za mizo s soprogami kot v filmih Bergmana in Woodyja Allena, skupaj s soprogami ter modrovali in se kregali zaradi umetnosti in si zdolgočaseno želeli novih ljubic in ljubimcev. Za nekatere ali predvsem za maso bralcev, ki niso odraščali kot Yasmine v takšnem okolju ali pa se vzpenjajo po intelektualnih vodah, je literatura te pisateljice zelo duhovita. Ona velja za mojstrico situacijske komedije, kjer se kregata zakonca v nakupovalnem središču zaradi banalnosti. Velik uspeh je pisateljica požela v Sloveniji s knjigami in dramskimi besedili. Avtorica medsebojnih odnosov pa dejansko nima veliko pristašev med pravimi intelektualci, čeprav je medijska zvezda Francije. Nekoč jo je morala policija spremiti do restavracije zaradi navala oboževalcev. V mladosti ni uspela kot igralka in je kasneje dejala, da je bilo to delo premajhen intelektualni izziv zanjo, vendarle je zaslovela s knjigami in dramskimi uprizoritvami. Polanski je posnel film po tekstu Reze, kjer se par dveh staršev prepira okoli obnašanja sinov. Ali je Reza novodobni Molière, pa bomo ugotovili na literarnem predavanju.

Vabljeni na predavanje s pisateljico Nino Kosmač, v soboto 7.maja, ob 19 uri na zoom povezavo: https://us05we.zoom.us/j/82409097527?pwd=MHFReEZzZWFoOWJneFozekZXaUpvdz09 
ID reunion code: 824 0909 7527
Password : WGNTy8

Vir: Nina Kosmač