Radovljiški občinski svet je na današnji seji obravnaval zaključni račun proračuna za leto 2021 in prvi rebalans proračuna za leto 2022.

Radovljica, 26. januar 2022 – Radovljiški občinski svet je na današnji seji obravnaval zaključni račun proračuna za leto 2021 in prvi rebalans proračuna za leto 2022.

Sprejeti zaključni račun proračuna občine za leto 2021 izkazuje 88 odstotno realizacijo prihodkov in 86 odstotno realizacijo načrtovanih odhodkov. Občina je kljub omejitvam, ki so veljale zaradi epidemije, zadnji dve proračunski leti uspešno zaključila z višjo realizacijo kot v preteklih letih. 
Prihodki so znašali približno 22,5 milijona evrov, odhodki pa 22,7 milijona evrov. Tekoča poraba je predstavljala 54 odstotkov, investicijska 46 odstotkov proračuna. Delež investicijske porabe je glede na leto 2020 višji tudi zaradi prejetih nepovratnih za investicije. Zato tudi ni bila potrebna zadolžitev v sprejeti višini, to je 2,225 milijona evrov, temveč se je občina lani zadolžila le za 300.000 evrov.

Zaradi zapore in obnove železniške proge je občina v lanskem letu lahko izvedla številne prometne infrastrukturne izboljšave. Ob regionalni cesti med Radovljico in Lescami sta bila zgrajena manjkajoča kolesarska steza in pločnik, speljana tudi pod progo, na tem odseku pa je bila obnovljena tudi komunalna infrastruktura. V Radovljici je bilo obnovljeno železniško postajališče z manjšim parkiriščem »Parkiraj in se pelji«, na novo zgrajen močno dotrajan most čez progo na Cesti svobode in obnovljen nadvoz na Gradiški poti, ki vodi do pokopališča. Obnovljen je bil tudi most v Globokem. V Zalošah in na Ovsišah sta bila zgrajena podvoza, ki bosta dokončana v letošnjem letu in bosta nadomestila nivojsko križanje železniške proge in ceste. Na poti iz Radovljice proti Šobcu je urejen nov podhod za pešce.

Nadaljevala se je gradnja kanalizacije in obnova vodovoda na Spodnjem Lancovem, sočasno so bile obnovljene tudi ceste. V Radovljici je bil obnovljen odsek Gradnikove ceste od trgovine Spar do križišča z Ulico Staneta Žagarja, vključno s komunalno infrastrukturo in javno razsvetljavo. Po odobritvi nepovratnih sredstev se je začela rekonstrukcija radovljiškega kopališča. V Kropi je bila obnovljena streha Kovaškega muzeja v Kropi, končana v letošnjem letu. 
Med večjimi naložbami je še nakup mobilnega projektorja in platna za letni kino Linhartove dvorane Radovljica, v kateri je bila obnovljena tudi razsvetljava. V prostorih Muzejev radovljiške občine so bili ob postavitvi nove razstave Čebelarskega muzeja izvedeni konservatorsko – restavratorski posegi na stenskih poslikavah, urejena razsvetljava in kupljena pohištvena oprema. Začela se je gradnja večnamenskega objekta v športnem parku Vrbnje, smučišče v Kamni Gorici pa je pridobilo dva snežna topova. 

V okviru nadaljevanja energetskih sanacij osnovnih šol je bila v OŠ A. T. Linharta Radovljica prenovljena kotlovnica, v OŠ Antona Janše Radovljica pa so bili zamenjani vsi radiatorji. V vrtcu v Lescah sta bila obnovljena dva sklopa sanitarij in garderob, za dozidavo vrtca v Radovljici pa je bila pridobljena projektna dokumentacija. V letu 2021 je občina prvič izvajala tudi projekte participativnega proračuna.

Po programski klasifikaciji je bil največji delež odhodkov namenjen za: promet, prometno infrastrukturo in komunikacije 24 odstotkov, kulturo, šport in nevladne organizacije 20, izobraževanje 18, lokalno samoupravo 10 in prostorsko planiranje in stanovanjsko komunalno dejavnost 6 odstotkov. Z deleži pod 5 odstotkov sledijo področja: socialno varstvo, varovanje okolja in naravne dediščine, servisiranje javnega dolga, gospodarstvo ter druga področja.

Svetniki so sprejeli tudi rebalans proračuna Občine Radovljica za leto 2022. Rebalans je bil pripravljen predvsem zaradi uskladitve prihodkovne strani ob upoštevanju realiziranih prilivov in odlivov ter uskladitve sredstev za investicije z dinamiko njihovega izvajanja in s pridobljenimi nepovratnimi sredstvi. 
Predvideni prihodki se predvsem zaradi višjih transfernih in nedavčnih prihodkov ter zadolževanja zvišujejo za 3,7 milijona evrov in znašajo 25,4 milijona evrov. Pri tem so med drugim upoštevani višji prihodki iz naslova dohodnine in sredstev za uravnoteženje razvitosti občin, ki so posledica višje povprečnine in zakona o finančni razbremenitvi občin. Usklajeni so prihodki nepovratnih sredstev, predvsem za projekte izgradnje kanalizacije Lancovo in Kamna Gorica, kolesarske povezave v Lescah, obnove Klinarjeve hiše v Kropi in rekonstrukcije Kopališča Radovljica, zaradi prenosa nerealiziranih prihodkov iz leta 2021, vključitve novih prihodkov ali znižanja prihodkov, ker so bili realizirani že v lanskem letu. Nižja so povračila socialnega varstva, kar je prav tako posledica zakona o finančni razbremenitvi občin, višja pa predvidena turistična taksa, komunalni prispevki in prihodki iz naslova prodaje premoženja. V proračun so vključeni tudi dodatni prihodki zaradi sofinanciranja medobčinskega inšpektorata in redarstva.

Predvidena namenska zadolžitev za načrtovane investicije znaša 2.690.000 evrov. Ker pa je bila lanska zadolžitev precej nižja od predvidene, je skupna višina zadolžitve v dveletnem proračunu za dober milijon nižja od prvotno planirane. Zato so v letu 2022 tudi nižji stroški zadolževanja.

Proračunski odhodki se zvišujejo za 4,2 milijona evrov in znašajo 25,9 milijona evrov. Razlika med prihodki in odhodki se krije s presežkom proračuna za leto 2021. Tudi odhodki se usklajujejo z dinamiko izvajanja investicij in pridobljenimi nepovratnimi sredstvi. Za prvo fazo obnove kopališča Radovljica je zato več sredstev v letošnjem letu, povečujejo se sredstva za letno in zimsko vzdrževanje cest, gradnjo kanalizacije in vodovoda ter ureditev cest na Lancovem in v Kamni Gorici, dokončanje prilagoditve cest ob nadgradnji železniške infrastrukture, obnovo ceste Lesce – Hlebce – Begunje, obnovo vrtca v Kamni Gorici, sanacijo kamnitega zidu pod cerkvijo v Kropi, pridobitev projektne dokumentacije za obnovo čistilne naprave v Radovljici, komunalno urejanje občinskih zemljišč in za gradnjo, nakup in investicijsko vzdrževanje neprofitnih stanovanj - odkup stanovanja v Radovljici ter nakup in opremo zemljišč. Sprejet je bil tudi amandma, s katerim se 30 tisoč evrov namenja za sanacijo Gradnikove ceste.

Na novih postavkah so sredstva za pripravo projektne dokumentacije za sanacijo brežine in zaščito Plečnikovih paviljonov v Begunjah, e-oskrbo, načrtovano enoto doma starejših občanov v Kamni Gorici in Festival Avsenik. Zaradi višjih cen energentov je več sredstev namenjenih za plačilo obratovalnih stroškov. Višja so tudi sredstva za plačilo razlike med ceno programov v vrtcih in plačili staršev in za nove zaposlitve učiteljev športne vzgoje na razredni stopnji v vseh osnovnih šolah. S prijavo za pridobitev nepovratnih sredstev so usklajeni trije novi projekti CLLD, namenjeni razvoju podeželja: Medgeneracijski živ žav, Dobro smo in Seme preteklosti je seme prihodnosti. 

Nižji pa so odhodki za regijski reševalni center, za katerega so zagotovljena sredstva za odkupe zemljišč in pripravo projektne dokumentacije za komunalno opremo območja, ter za zdravstveno zavarovanje oseb brez druge pravne podlage, sofinanciranje mrliško ogledne službe in družinskega pomočnika ter subvencije tržnih najemnin za stanovanja, ki jih je prevzela država.

Investicijski odhodki tudi v tem letu predstavljajo 46 odstotkov proračuna.
Občinski svet je z obvezno razlago pojasnil povezavo določil 15. in 33. člena odloka o prostorskem redu občine, in sicer da so v območju krajine oziroma na območju kmetijskih zemljišč K1 in K2 dovoljeni začasni objekti namenjeni sezonski turistični ponudbi za čas šestih mesecev in začasni objekti za čas trajanja prireditev, kot so: kiosk oziroma tipski zabojnik, pomol, odprt gostinski vrt, pokrit prostor z napihljivo konstrukcijo ali montažni šotor, oder z nadstreškom, pokrit prireditveni prostor, cirkus, začasna tribuna za gledalce na prostem. Z dikcijo »kiosk oziroma tipski zabojnik« ter »pokrit prostor z napihljivo konstrukcijo ali montažni šotor« niso mišljeni objekti, ki bi bili namenjeni za turistično bivanje, kot tako imenovani glamping, mobilne hiške ali podobne oblike bivanja. 
S spremembo odloka o ustanovitvi Vrtca Radovljica se sestava sveta vrtca usklajuje z novelo Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. Število predstavnikov delavcev v svetu zavoda se je zmanjšalo s pet na tri, pri čemer je treba  zagotoviti enakomerno zastopanost delavcev v svetu zavoda. Poleg treh predstavnikov zaposlenih - enega predstavnika strokovnih delavcev iz enot vrtca Lesce, Begunje, Kamna Gorica in Kropa, enega predstavnika strokovnih delavcev iz enot Radovljica, Čebelica, Posavec in Brezje in enega predstavnika tehnično – administrativnih delavcev iz vseh enot Vrtca Radovljica ter uprave vrtca - so v svetu vrtca še trije predstavniki ustanovitelja in trije predstavniki staršev.

Odlok o podelitvi koncesije za opravljanje javne službe v osnovni zdravstveni dejavnosti v občini Radovljica za program zobozdravstva za odrasle je bil pripravljen zaradi prenehanja koncesije, podeljene družbi Apeks d.o.o. Nova koncesija bo podeljena na podlagi javnega razpisa.
Občinski svet je izdal še soglasja k redni delovni uspešnosti predstojnikov javnih zavodov s področja vzgoje in izobraževanja ter sprejel letno poročilo o uresničevanju programske zasnove in uredniške politike Deželnih novic.

K imenovanju Ksenije Lipovšček za ravnateljico Ekonomske gimnazije in srednje šole Radovljica je občinski svet podal pozitivno mnenje. 
Tri točke je župan umaknil z dnevnega reda seje: odlok o načinu opravljanja obvezne občinske gospodarske javne službe 24-urne dežurne pogrebne službe, odlok o predmetu in pogojih za podelitev koncesije za opravljanje te gospodarske javne službe ter poročilo nadzornega odbora.

PR: Občina Radovljica