Kot smo v minulih dneh že poročali, je pred šestimi leti nastala pobuda »Vseslovensko petje s srci«, neformalen praznik, ki vsako leto na dan Zelenega Jurija poveže vse generacije in neguje slovensko kulturo in jezik, vse skupaj skozi pesem.

Kot smo v minulih dneh že poročali, je pred šestimi leti nastala pobuda »Vseslovensko petje s srci«, neformalen praznik, ki vsako leto na dan Zelenega Jurija poveže vse generacije in neguje slovensko kulturo in jezik, vse skupaj skozi pesem. In za eno uro je v ponedeljek pesem napolnila tudi prostore Doma upokojencev Idrija.

Namen pobude Vseslovensko petje s srci je, da vsako leto za eno uro ljudje vseh generacij pridejo skupaj in se povežejo preko slovenske pesmi. Pobudniki akcije organizatorje različnih dogodkov po državi prosijo le, da v program vključijo Zdravljico in pesem Lipa zelenela je, vse ostale pesmi pa lahko izberejo sami.
In s pesmijo prežet dogodek so organizirali tudi v Domu upokojencev Idrija, kjer so na obisk povabili najmlajše sosede iz vrtca in Osnovne šole Idrija ter pevke in pevce iz pevskih zborov Čekovnška tkleta, Kanomeljčanke in iz Društva upokojencev Idrija. Z njimi pa je z veseljem zapel tudi idrijski župan Tomaž Vencelj, ki je že od nekdaj tesno povezan z glasbo. Da so taki dogodki izjemnega pomena pojasnjuje tudi Ema Brelih, delovna terapevtka iz Doma upokojencev Idrija. Dodaja, da je bilo na prireditvi prisotnih veliko stanovalcev, ki so od nekdaj radi peli.

Vsi gostje so pripravili svoj glasbeni program, a dokaz, kako močno vezivo je glasba pa so udeleženci prejeli proti koncu prireditve, ko je deček iz četrtega razreda zaigral na harmoniko in so povsem nepričakovano različne generacije skupaj zapele vsem poznane pesmi in vsi so se z nasmehom na obrazu zazibali v prijetnih glasbenih ritmih.
Maja Vojska

VIR: Občina Idrija